Verse oogst

De laatste tijd hebben weer gebeurtenissen plaatsgevonden om bij stil te staan, maar niet om bij stil te blijven staan. Onverdraagzaamheid, geweld, geen respect voor elkaar en elkaars leven. Vreselijk! Maar begin met het verbeteren van de wereld bij jezelf, in je eigen kring. Nodig mensen uit om samen te eten en te drinken en probeer het gesprek niet te laten ontaarden in een welles-nietes op het politieke vlak. Verdraagzaamheid, liefde, respect, daar draait het om. En wij kunnen de wereldproblemen niet de wereld uit helpen, maar er wel in het klein mee beginnen.

Normaliter laat ik me online nooit uit over politieke situaties of gebeurtenissen, ik gruw namelijk van mensen die ongegeneerd en ondoordacht hun ongezouten mening de wereld in twitteren, tetteren of typen. Ik ben natuurlijk voorstander van de vrijheid van meningsuiting, maar het is wel prettig als je er eerst even over nadenkt. Dus mijn voorstel is om vandaag, nee nu meteen, te beginnen en te genieten van de grote en kleine mooie, dierbare en warme dingen die het leven ons biedt en ons niet alleen maar te laten leiden door negativiteit, op welk vlak dan ook.

Verse oogst uit eigen tuin! Een van die kleine gelukjes in het leven, in ons leven! Ik kan maar niet stoppen om erover te schrijven. Zo geweldig vind ik het allemaal 🙂 Je stopt een zaadje in de grond, geeft het water, warmte en genegenheid en er groeit een klein plantje uit. Nog meer warmte, water en liefde en als het plantje groot genoeg is, dan maak ik er iets lekkers van.

Rode sla

Rode kropsla in de tuin, klaar voor gebruik.

IJsbergsla

IJsbergsla in de tuin, tevens klaar om in de keuken omgetoverd te worden in iets lekkers.

IJsbergsla nieuw

Snij de sla bij de oogst, net als deze Romaanse sla, net boven de grond af en laat de rest in de aarde zitten. Na een paar dagen ontwikkeld zicht een nieuw kropje en dan nog even geduld en je kunt weer oogsten.

Oostindische kers dicht

Net zoals de Oostindische kers, een lekker pittig bloemetje, dat er bovendien geweldig uit ziet in salades. De knopjes die nog niet open zijn, kun je eten als kappertjes (dat zijn ook bloemknopjes), de kleine blaadjes van de plant kun je opeten en de geopende bloemen zien er spectaculair uit op een gerecht.

Oostindische kers open

Ook borago of komkommerkruid is een aanwinst voor de tuin. Het bloemetje ziet er mooi uit en smaakt naar komkommer. En zoals op de foto te zien, zijn wij niet de enigen die borago lekker vinden.

Borago met insect

En hier dan de verse oogst voor de salade van vandaag: Oostindische kers bloem en blad, borago en bloemetjes van knoflookbieslook.

Bloemen bord

Dus de salade is voor een groot gedeelte samengesteld met ingrediënten van eigen oogst: 3 verschillende soorten salade, basilicum en eetbare bloemen en bladeren. De tomaten en komkommers staan mooi in bloei in de kas, dus dat is nog geen verse, eigen oogst. Een geduld a.u.b. Sommige planten hebben al kleine (nog groene) tomaatjes en piepkleine komkommertjes, dus daarop moeten we nog even wachten. Net zoals op de rode pepers.

Salade garnaal close

Recept Afdrukken
Salade met garnalen
Maaltijd Salade
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 5 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Garnalen
Salade
Dressing
Maaltijd Salade
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 5 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Garnalen
Salade
Dressing
Instructies
  1. Laat de garnalen ontdooien en dep ze goed droog. Verhit de olie in een ruime pan en voeg de garnalen, knoflook en rode peper toe. Bestrooi met zout en peper en bak alles snel gaar. Als de garnalen roze kleuren, zijn ze gaar. Neem de pan van het vuur en zet even apart.
  2. Sla goed wassen, tomaten wassen en in helften snijden en de komkommer wassen en in kleine blokjes snijden (je kunt de zaadlijsten verwijderen als je dat lekkerder vindt) Pijnboompitten in een droge koekenpan roosteren totdat ze goudbruin zijn. Als je de bloemen wil gebruiken, kijk wat je kunt vinden bij je groenteboer of wat je in de tuin hebt staan.
  3. Meng de ingrediënten voor de dressing en klop alles goed door elkaar. Geen zout of peper aan de dressing toevoegen, de vissaus maakt het zout genoeg.
  4. Leg de sla op een mooi bord, een mooie schaal of een royale plank en voeg de rest van de ingrediënten toe. Als laatste de dressing erover gieten en de pijnboompitten erover strooien, een glas mooi gekoelde rosé en lekker brood erbij en genieten!
FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

Geef een antwoord