Sapjes uit de tuin

De tuin is altijd een grote inspiratiebron voor mij. Niet alleen onze tuin, maar ook diverse tuinen waar wij geweest zijn. In dit blog een paar foto´s van deze tuinen, een Schwarzwälder boerderijtuin, een mooie Provençaalse tuin en een tuin in de Dordogne vert (niet te overzien) Geen parken of siertuinen, maar tuinen met veel kruiden, groentes en fruit. Uit al deze gewassen, maar ook uit de omgeving, het weer of welke prikkel van buitenaf dan ook, kun je inspiratie halen.

DSC_0009

In onze tuin groeiden de afgelopen jaren vooral kruiden die ik gebruikte bij het jam maken. Dus een flink vak citroenmelisse voor aardbei-citroenmelisse jam en heel veel munt, voor framboos-munt jam. Dus dit jaar moeten deze twee plaats maken voor andere plantjes: dragon, kervel, dille en een mooie, grote courgetteplant. Een klein beetje hebben we laten staan van de citroenmelisse en de munt, want deze twee weten zich toch wel vanzelf uit te breiden.

Munt

Volgens mij hebben we nog maar één plant in onze tuin, die we al meer dan 20 jaar hebben. De dotterbloem, een waterplant die we ooit aanschaften voor een mini-vijver. Intussen omgeplant naar de oude Weck-ketel van mijn moeder, komt deze plant met de mooie gele bloemen elk voorjaar te voorschijn. Maakt niet uit of er een strenge winter was of niet. De Weck-ketel vertoont inmiddels ernstige sporen van verval, maar de plant groeit onverstoorbaar door.

DSC_1723

Maar nu heb ik dus een hele mand met munt, die moet wijken. Een gedeelte heb ik gedroogd om lekkere thee mee te maken in tijden dat de tuin in winterslaap is. Een klein deel heb ik gebruikt om een lekker drankje te maken. Want ik heb sinds kort het sap maken herontdekt.

Je kunt natuurlijk gewoon sap maken met een, al dan niet elektrische, citruspers. Lekker, snel en niet te veel afwas.

Ik maakte al appel-, peren- en aardbeiensap om vervolgens te verwerken tot allerlei lekkere geleien: appel-kaneel gelei, peer-honing gelei, stoofpeergelei, prachtige rode aardbeiengelei. Dit sap maakte ik met behulp van een sapketel. Hier wordt d.m.v. stoom het sap aan het fruit onttrokken. Het resultaat is een mooi helder sap met een schitterende kleur.

Sap kan ook met de sapcentrifuge gemaakt worden. Fruit of groente met schil en klokhuis in de machine. Alles wordt geraspt en het sap wordt door het ronddraaien (centrifugeren) er uit geperst. Lekker sap, maar niet zo mooi. En toch veel werk om dit apparaat steeds schoon te maken.

Ook handig is een staafmixer of een blender. Hiermee kun je smoothies, milk shakes ed. maken. Maak fruit of groente schoon, snij in kleine stukjes en doe het in een hoge maatbeker. Eventueel melk en/of yoghurt erbij en mixen maar! Momenteel ook zeer geliefd bij ons, met name aardbeien milkshake. Maak per persoon 100 gram aardbeien schoon, doe 150 ml melk in de maatbeker en voeg de aardbeien erbij. Mixen en klaar! Of 500 gram bevroren aardbeien of frambozen, 3 el honing en 250 ml yoghurt, in de blender en klaar is een ontzettend lekker en gezond ijsje.

En het ultieme is een slow juicer. Helaas heb ik dit apparaat nog niet in mijn bezit, maar wel op mijn verlanglijstje staan. Hiermee maak je het lekkerste sap, alle vitamines blijven behouden en je krijgt een prachtig sapje.

DSC_0260

Dus behalve het recept voor de aardbeien-milkshake en frambozenijs, vandaag nog 2 recepten voor de sapcentrifuge: Appel-komkommersap en gazpacho-sap. Laat je inspireren!

Veel lees-, kook- en drinkplezier!

Groet, Vianny

 

Recept Afdrukken
Sapjes uit de tuin
Maaltijd Sapje
Prep Tijd 5 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Appel-komkommersap
Gazpacho-sap
Maaltijd Sapje
Prep Tijd 5 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Appel-komkommersap
Gazpacho-sap
Instructies
Appel-komkommersap
  1. Voor de sapcentrifuge hoef je het fruit alleen maar te wassen en het steeltje van de appel te verwijderen. Snij alles een beetje kleiner, zodat het in je sapcentrifuge past. En juicen maar! Het resultaat is een lekker fris sapje met een pittige hint van de gemberwortel.
Gazpacho-sap
  1. Maak alle groentes schoon en snij iets kleiner. Doe ze in de sapcentrifuge. Roer het sap goed door en voeg, olijfolie, balsamico azijn, peper, zout en eventueel chili toe. Leg de blaadjes basilicum boven op het drankje. Voor een alcoholische variant kun je een scheutje wodka toevoegen, ook erg lekker! Zonder alcohol kun je het goed gekoeld als zomers voorgerechtje serveren. Het beval dezelfde ingrediënten als gazpacho, de koude Spaanse tomatensoep. Maar voor gazpacho doe je de groentes en kruiden niet in de sapcentrifuge, maar in de blender of mixen met de staafmixer. De gazpacho krijgt dan een andere consistentie dan een sapje.
FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

Geef een antwoord