Restverwerking?? Lekker!!!

In mijn vorige blog beschreef ik een salade, gemaakt met ingrediënten uit koelkast, vriezer en voorraadkast. Maar op de groente- c.q. fruitschaal blijven, vaak ongewild, groentes en fruit langer liggen dan goed voor ze is. Dus we gaan maar verder met de restverwerking, maar natuurlijk wel lekkere restverwerking!

TomatenplantenIn de tuinkas staan de tomatenplanten in allerlei variëteiten in bloei. Het duurt nog even voordat we kunnen genieten van kleine en grote tomaten in rood, geel of zwart van eigen teelt. In de tussentijd moeten we het doen met de tomaten uit de winkel. Roma tomaten, snacktomaten, tasty tom tomaten of trostomaten. Net wat het lekkerst is op dat moment.

En zo gebeurde het dat op onze groenteschaal (want tomaten bewaar je nooit in de koelkast) wat tomaten bleven liggen. Ze werden niet gebruikt op een boterham gezond, in een salade of gewoon lekker in schijfjes met een blaadje basilicum. Mooi rood, helemaal rijp, maar al een beetje zacht. Dus ik besloot deze tomaten en tomaatjes een tweede kans te geven in een lekkere, snelle tomatensaus.

Tomatenplant bloeiSamen met ui, knoflook, beetje peper en zout en natuurlijk geurige basilicum uit eigen kas, maakte ik deze saus.

Basilicumplanten

Recept Afdrukken
Restverwerking?? Lekker!!!
Maaltijd Hoofdgerecht
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Schil de uien en teentjes knoflook en hak grof. Verhit in een pan de olijfolie en bak de ui en knoflook zachtjes 5 minuten aan. Hak de tomaten ook grof en voeg toe aan de ui en de knoflook. Snij ook de steeltjes van de basilicum iets kleiner en voeg deze ook toe. Zout en peper erbij doen. Breng alles aan de kook en laat 15 minuten zachtjes sudderen op klein vuur.
  2. Na 15 minuten zijn de tomaten, ui en knoflook lekker zacht en kun je alles pureren met de staafmixer of in de blender. Vind je een grovere saus niet erg, kun je nu de basilicumblaadjes fijnsnijden en erbij doen. Omdat ik niet houd van de schilletjes in de saus, doe ik de saus nog door een fijne zeef wrijven m.b.v. de bolle kant van een lepel. De pitjes en schilletjes blijven dan achter in de zeef en je hebt een mooie fluweelzachte saus. Even proeven of de saus goed op smaak is en dan de fijngesneden basilicum toevoegen.
  3. Kook je favoriete pasta gaar, schenk de saus erover en dan nog een beetje vers geraspte Parmezaanse kaas. En om het helemaal af te maken nog een blaadje of twee van de basilicum. Meer is écht niet nodig!
FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

Geef een antwoord