Asperges op de klassieke manier

Voorjaar, Limburg en asperges, het hoort onlosmakelijk bij elkaar. En dan ook volop ervan genieten tot aan 21 juni, het is jammer genoeg maar een korte periode aspergetijd. In maart beginnen vaak al de recepten te verschijnen en krijgen de mensen zin in asperges, maar vanaf eind april is de aanvoer volop en de prijzen ook acceptabel.

Asperges ongeschild

Heerlijke asperges, rechtstreeks van het land. Ik maakte altijd asperge relish. Lekker fris met veel asperges, sinaasappel, een beetje rode peper en een beetje munt. Jaren gemaakt, soms met asperges uit midden Limburg, maar ook een aantal jaren met de asperges van de Poshoof uit Maastricht, asperges van de Zuid-Limburgse lössgrond. Heerlijk van smaak, soms moet je er wat langer op wachten vanwege het verschil in zandgrond en lössgrond. In de zandbedden groeit de asperges namelijk sneller. Maar het wachten meer dan waard! Voor meer informatie kijk op http://dewitteasperges.nl/

 

Vianny´s Asperge relish 45x34mm

Je kunt het witte goud of de koningin der groenten op allerlei manieren bereiden. Het volgende blog zal ik een recept beschrijven voor een lekkere salade. Maar op de klassieke manier met ham, een eitje en aardappeltjes vind ik toch het allerlekkerst.

Let er bij het schillen van de asperges op, dat je goed genoeg schilt. Het is jammer als je je veel moeite hebt gedaan aan een lekker maaltje, maar dan zit er nog een draadje van de schil aan. Ik vind dat een nachtmerrie! Dus goed kijken en voelen of alle schil eraf is, het liefst 2x rond schillen met de dunschiller. Asperges plat voor je leggen, net onder de kop beginnen en in lange halen schillen. Het onderste gedeelte eraf snijden, het is misschien een beetje droog. Maar als je heerlijk verse asperges hebt, die net gestoken is, dan kun je bijna alles gebruiken.

Asperges

Van de schillen maak ik altijd bouillon. Je hebt zeker van het hele gewicht aan asperges 1/3 deel aan schillen en afsnijdsels, hier maak je een heerlijk soepje mee. Ik hoorde laatst Robert Kranenborg zeggen, dan bouillon van schillen niet kan, dat moet je maken van de kopjes! Nou ja, dan kan ik me wel voorstellen, maar dat wordt dan wel een kostbaar kopje soep. Ik maak het gewoon nog van de schillen en ik vind het lekker genoeg!

Gebruik 500 gram goed gewassen schillen en afsnijdsels op 1,5 liter water en doe samen met 2 kruidenbouillontabletten in een pan en breng aan de kook. Laat zachtjes ca. 20 minuten koken. Zeef de soep door een fijne zeef, waar je een fijnmazige doek in hebt gelegd. Proef of er nog zout of peper in moet. Kijk hoeveel bouillon je nodig hebt, heb je teveel vries het gewoon in voor een volgende keer. In de rest snij je de asperges, die misschien zijn gebroken tijdens het schillen. Kook de stukjes in de bouillon ca. 10 minuten, strooi er wat peterselie over en als je het lekker vindt, snij dan een plak ham fijn en doe die ook in de soep. Net zoals de bouillon, kun je ook de asperges na het schillen rauw invriezen en als je een keer snel van het witte goud wil genieten, doe je het bevroren asperges rechtstreeks vanuit de diepvries in een ruime pan en kookt het gaar.

Asperges heel bord

Veel lees-, kook- en eetplezier!

Groet,

Vianny

 

Recept Afdrukken
Asperges op de klassieke manier
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 15-20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 15-20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Schil de asperges zorgvuldig en maak eventueel, zoals boven beschreven, bouillon van de schillen en afsnijdsels. Kook intussen 4 eieren hard in ca. 9-10 minuten. Spoel ze koud en laat verder afkoelen. Leg de geschilde asperges in een ruime pan met koud water, zodat ze voldoende ruimten hebben en dat de kopjes niet beschadigd raken. Voeg zout oe en breng aan de kook. Laat 12-15 minuten koken. Hou je van beetgare asperges iets korter, hou je van lekker gare asperges iets langer. Prik er af en toe met een mesje in om de gaarheid te controleren. Pel de eieren. doe het eigeel in een kommetje en verkruimel met een vork. Snij het eiwit heel fijn doe bij het eigeel. Voeg zout, peper en fijngehakte peterselie toe. Even proeven.
  2. Schil ook de aardappelen en kook in ca. 15-20 minuten in gezouten water gaar. Je kunt ook de aardappelen in de schil koken, is ook erg lekker.
  3. Is de asperges gaar, laat even uitlekken en leg ze op de borden. Schep de aardappels ook op het bord en ook de plakjes beenham. Je kunt de beenham eventueel van te voren even warm maken in het aspergekookvocht. Verdeel de eiermimosa over het gerecht. Naar keuze serveren met een klontje echte boter. Je kunt de boter ook op tafel zetten en iedereen zelf laten kiezen.
FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

Geef een antwoord