Aardbeien

Het aardbeienseizoen is in volle gang! Voor mij persoonlijk het allerlekkerste fruit. En voor mijn huisgenoten zeker ook. Menig bakje aardbeien wordt verslonden. Dus vandaag drie recepten om op een andere manier van aardbeien te genieten, lekker en gezond.

Aardbeien Aardbeienland

Ongeveer 10 jaar geleden maakten wij op een beurs kennis met de directeur van het Aardbeienland. Daar hadden wij toen nog nooit van gehoord. Vele jaren later en vele bezoekjes verder, kan ik een bezoekje zeker aanraden. Een land, een themapark, een familie-uitje, gelegen in Noord-Limburg, in Horst. Daar draait alles, maar dan ook echt alles om de aardbei.  Ik maakte toen al verschillende smaken aardbeienjam, bijvoorbeeld aardbeien jam met basilicum en balsamico, aardbei-lavendel jam en aardbei-citroenmelisse jam.

Vianny's aardbei met balsamico en basilicum gr   IMG_0087   Vianny's aardbeienjam met citroenmelisse gr  Aardbeien citroenmelisse 03

Die kennismaking resulteerde in een hele mooie samenwerking. In hun jubileumjaar 2008, 10 jaar Aardbeienland, maakte ik gedurende het hele seizoen (van Pasen tot herfstvakantie) elke week een andere smaak aardbeienjam. Talloze variaties hebben de revue gepasseerd: rozenblaadjes voor Moederdag, rode peper voor Vaderdag, perzik, gember, gelei, limoenzest, framboos en zeker nog 20 andere combinaties. Alle smaken werden in het weekend aan de bezoekers van het Aardbeienland aangeboden om te proeven en er werden heel wat potjes verkocht.

Aardbeien citroenmelisse 02

De jaren daarna heb ik elk seizoen weer jam gemaakt, soms combinaties van aardbei met ander fruit maar vaak ook puur aardbeienjam, en dan per ras. Lambada, Korona, Elianny, allemaal even lekker!

Aardbeien keuken

DSC_4590

Aardbeien schoonmaken voor de lekkerste aardbeienjam, een dierbaar plaatje!

Aardbeien plukken 2

Aardbeien plukkenAardbeien plukken in het Aardbeienland. Dat is natuurlijk het leukste! En daarna meteen het bakje leegeten. Dat is natuurlijk het lekkerste!

Wij hebben sinds een paar jaar ook een aantal aardbeienplanten. Niet zoveel als het Aardbeienland, maar wel voldoende voor ons. Voorgaande jaren werden de aardbeien, die net rood kleurden, meteen opgegeten door de vogels. We hadden maar een paar plantjes en gunden de vogels ook hun plezier. Maar nu hebben de planten zich flink vermenigvuldigd en hebben we meteen bescherming aangebracht tegen de gevleugelde lekkerbekken. Nu nog wachten op de zon, want net zoals wij, hebben de aardbeien ook langzaam behoefte aan de warmte van de zonnestralen.

Aardbeienplant

Aardbeien close

Aardbeienplanten

En dan nu de aardbeien-recepten. Vorige week liet ik me las inspireren door de aardbeienjam met basilicum en balsamico bij het maken van de heerlijke Pavlova. Deze keer 3 recepten met maar 2 of 3 ingrediënten: Aardbeien-milkshake, aardbeien-yoghurtshake en aardbeien smoothie. Op dit moment zeer geliefde drankjes in huize Vliegen. Zeker een keer per dag komt er een verzoekje (soms persoonlijk, maar ook al eens per WhatsApp) dan staat de milk- of yoghurtshake of smoothie na school of werk al klaar in de koelkast.

Super lekker en super gezond, geen toegevoegde suiker. Probeer ook eens te variëren. Gebruik de aangegeven verhoudingen en kies ander fruit: banaan, sinaasappel, framboos, mango, perzik, nectarine of peer. Maar met aardbei toch het allerlekkerste.

Veel lees-, kook- en drinkplezier!

Groet,

Vianny

 

 

Recept Afdrukken
Aardbeien
Prep Tijd 5 min
Porties
glas
Ingrediënten
Aardbeien milkshake
Aardbeien yoghurtshake
Aardbeien-sinaasappel smoothie
Prep Tijd 5 min
Porties
glas
Ingrediënten
Aardbeien milkshake
Aardbeien yoghurtshake
Aardbeien-sinaasappel smoothie
Instructies
  1. Voor alle recepten geldt: Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker en pureer met de staafmixer. Schenk in een mooi groot glas en geniet!
FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

Geef een antwoord