Over Vianny en haar adviezen met smaak

Ik ben Vianny Vliegen, geboren in 1970 en opgegroeid in Simpelveld, Zuid-Limburg. De liefde voor eten is er bij mij met de paplepel ingegoten. Na de lagere en middelbare school HAVO gekozen voor de Middelbare Hotelschool in Heerlen.

Vianny

Korte stages bij diverse restaurant in het Zuid-Limburgse Heuvelland en 2 lange stages in het buitenland. Een half jaar in de Duitse Südeifel, Bitburg en een half jaar in het schitterende Grand Hotel park in Gstaad, Zwitserland.

Na het behalen van mijn diploma gewerkt bij diverse bedrijven in de regio. Hotel-restaurant Prinses Juliana in Valkenburg, Kasteel Bloemendal in Vaals, Hotel Arcade in Aken, Bungalowpark Simpelveld.

Die liefde voor eten is nooit voorbij gegaan. Soms sluimerde het een beetje, soms stak het wat heftiger de kop op. Hotelschool, stages, werken in de horeca, hapjes maken voor feesten en partijen, koken voor de bouwploeg, die druk was met ons eigen huis. En toen was het tijd voor mijn eigen fornuis.

Werk, onregelmatige diensten, blijven koken. Recepten uitproberen voor Eric, meestal viel het in de smaak. De missers zijn op één hand te tellen, maar voor altijd onthouden. Twee schatten van kinderen, Fenna en Jisse, die mee moesten eten, van jongs af aan met de pot mee. Druk, weinig tijd, hectisch, wie kent het niet?

Tot die boerderij-vakantie in het Zwarte Woud in 2005. Het gevoel van die jeugdjaren was terug. De boerin bakte, braadde, maakte in voor haar gezin. En wij mochten vaak meegenieten van al dat lekkers. Op een dag vroeg ze of ik met haar jam wilde maken, de rest is geschiedenis. Vianny´s jam, relish, chutney en meer was ontstaan! Grondstoffen van het Limburgse land ambachtelijk verwerken tot jam, relish, chutney en meer. Bijvoorbeeld kers-espresso jam, asperge relish, aardbei-citroenmelisse jam, bes-verveine gelei of peer- walnoot chutney. 10 jaar jam, relish, chutney en meer gemaakt, en het werd een succes wat ik nooit had durven dromen. Mensen enthousiast maken voor handgemaakte, eigenlijk ouderwetse producten, ambassadeur zijn van eerlijk en puur eten. Het was geweldig!

Vianny's kers espresso jam

Een van de hoogtepunten van Vianny´s jam, relish, chutney en meer was ongetwijfeld ons bezoek bij de Librije in Zwolle tijdens de finale van Smaakvol 2009, de zoektocht naar het meest innovatieve streekproduct van Nederland. Beoordeeld worden door Jonnie Boer en recepten maken van zijn hand, een geweldige ervaring.

Onze jam, relish, chutney en meer waren te vinden bij geweldige bedrijven door het hele land. Van het ontbijt bij het Conservatorium Hotel in Amsterdam, lunch bij de Bakkerswinkel in Utrecht, bij het gebak van Koekela in Rotterdam, bij gerechten van Ria Joosten Catering in Neer tot aan alle vestigingen van VVV Zuid-Limburg, Chateau St. Gerlach, Conferentieoord Kapellerput i n Heeze en Restaurant Usine in Eindhoven. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Ook waren we te vinden op tal van horecabeurzen voor professionals: EFFF Maastricht, Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten. En op consumentenevenementen als Floriade Venlo, Eten en Drinken 2010 Den Haag, Kunsthal Kookt Rotterdam, Feel Good Market, Slow Food Terra Madre.

In augustus 2014 heb ik helaas, door 2 onwillige achillespezen, moeten besluiten om te stoppen met mijn bedrijf. Maar mijn liefde voor het lekkere eten leeft meer dan ooit. Anderen inspireren, begeleiden en helpen om ook meer aandacht te geven aan hun dagelijkse kost, die toch zo belangrijk is, is nu mijn missie. En om bedrijven enthousiast te maken voor (h)eerlijke smaken en te helpen om te innoveren en producten te ontwikkelen.

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare