Rabarber, rabarber

Rabarber! Rabarber is een groente, maar wordt vaak gebruikt in desserts en gebak. Niet zo heel erg geliefd, maar wel steeds vaker in de spotlight. Net zoals asperges is het ook een voorjaarsgroente, iets om je op te verheugen. Rabarber-rozemarijn jam was de eerste voorjaarsbode die ik altijd maakte, lekker op brood maar ook heerlijk op een salade met lamsvlees. In dit blog twee nieuwe recepten: Rabarberlikeur en rabarbercrumble.

RabarberplantIn de tuin begint de rabarber flink te groeien, maar de oogst duurt nog even. Deze plant heb ik van goede vrienden gekregen. Bij hen stond hij in de tuin en werd er niets mee gedaan, arme rabarber. Ik wilde vorig jaar iets maken van de lekkere stelen, maar uiteindelijk toch vergeten. Toen hebben wij rabarber maar geadopteerd en bij ons voelt hij zich ook al prima thuis. Dus de rabarber voor deze recepten heb ik gekocht, helaas geen eigen teelt. Maar niet getreurd, onze rabarber komt nog wel aan de beurt.

Er bestaan talloze soorten rabarber, daarom krijg je ook van het ene soort roze jam, compote of likeur en van de andere een groen eindresultaat. Kijk gewoon even wat er te koop is, ik heb deze keer met de groene variant gekookt.

Likeuraanzet

Rabarberlikeur

Ingrediënten:

 • 750 ml wodka of jonge jenever
 • 250 ml appelsap
 • 600 gram rabarber
 • 200 gram kristalsuiker
 • 2 steranijs
 • 1 vanillestokje
 • 1 kaneelstokje
 • 5 pimentbessen

Bereidingswijze:

Neem een grote, goed afsluitbare pot van 1,5 liter inhoud. Ik heb een weckpot genomen, zie foto. Maak hem goed schoon (bijvoorbeeld in de afwasmachine). Doe de wodka of jenever in de pot. Appelsap, suiker en specerijen erbij. Snij de rabarber in kleine stukjes, je hoeft hem niet te schillen, wel wassen natuurlijk en de uiteinden eraf snijden! Doe ook de gesneden rabarber in de pot. Afsluiten en een paar keer goed schudden, zodat alles gemengd wordt en de suiker begint op te lossen. Je kunt nu de pot wegzetten en regelmatig schudden. Na 4-6 weken heb je een lekkere likeur. Maar je kunt ook een leuke truc uithalen. Dan kun je dezelfde dag nog genieten van je zelfgemaakte likeur.

Ik zag deze truc in het tv-programma van Yvette van Boven, een geweldig programma overigens. Net als haar boeken, ook zeer de moeite waard! Elke maandag rond half 9 op Nederland 2 en alle afleveringen zijn terug te kijken via http://www.vpro.nl/koken-met-van-boven/kijk/afleveringen/seizoen-2/10.html

Neem een flink stuk huishoudfolie en wikkel dat om de pot, zodat hij goed beschermd is en er niet uit of in kan. Plaats de pot in de afwasmachine, ja echt! Kies een programma van minstens 65°C. Ik heb 70°C gekozen en dan alleen de likeur in de vaatwasser gedaan. Zonder andere vaat, zeep of vaatwastablet. Als het programma is afgelopen, de pot uit de machine nemen, folie verwijderen en goed laten afkoelen. Dan zeven en met een trechter in 1 literfles of meerder kleinere flesjes doen. Die moeten ook goed schoon zijn. Zet de likeur in de koelkast en drink het lekker koel.

Je kunt ook met de likeur een ander lekker drankje maken. Schenk een beetje likeur in een champagne flûte of wijnglas en vul aan met prosecco, cava of champagne. Heerlijk! Of zelfs à la Aperol, scheutje rabarberlikeur, prosecco en een scheutje bruisend mineraalwater. Weer eens iets anders om van te genieten op een zonnige dag op een zonnig terras in jouw tuin of op jouw balkon. Of maak ook een fles voor vrienden en neem die als home made attentie mee tijdens een bezoekje op een mooie zomeravond 🙂

Crumble en compote

Rabarbercompote

Ingrediënten:

 • 400 gram rabarber
 • 100 gram appel
 • 50 gram suiker
 • 100 ml water
 • 1/2 vanillestokje
 • 1/2 kaneelstokje
 • 1 steranijs
 • 2 pimentbessen

Bereidingswijze:

Schil en was de rabarber en de appel en snij on kleine stukjes. Doe het water, suiker en specerijen in een ketel en voeg de rabarber en appel toe. Breng alles aan de kook en laat 10-15 minuten zachtjes koken. Proef even welke consistentie jij het lekkerste vindt. Ikzelf vind het lekker als de compote mooi zacht is, dat combineert goed bij de knapperig bovenkant van de crumble. Als alles gaar is, neem je de specerijen uit de compote en doet de compote in een ovenschaal. Nu is het tijd om het crumblemengsel te maken.

Crumble boven

 

Rabarbercrumble

Ingrediënten:

 • Rabarbercompote
 • 100 gram muesli
 • 50 gram volkorenbloem
 • 75 gram lichte basterdsuiker
 • 75 gram roomboter
 • 20 gram pecannoten
 • 10 gram zonnebloempitten
 • 10 gram pompoenpitten
 • snufje zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190°C. Meng in een kom de muesli, volkorenbloem, lichte basterdsuiker, zout en boter. Kneed tot een kruimelig deeg. Neem de ovenschaal met de compote en verdeel het kruimelmengsel er over. Strooi nu de pecannoten, zonnebloempitten en pompoenpitten over de crumble en zet hem in de oven. Bak in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Je kunt de crumble warm of lauw eten. Lekker met een bolletje ijs of een lepeltje kwark.

Crumble en likeur close

Veel lees-, kook-, bak- en eetplezier!

Groet, Vianny

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare