Nog meer Grieks, lekker bij pita gyros

Je kunt natuurlijk je pita gyros eten met tzaziki en Griekse salade, zoals ik heb beschreven in mijn vorige blog. Maar veel lekkerder smaakt het met home made witte koolsalade, hummus van witte bonen en gegrilde Mediterrane groentes. En hoe je dat maakt, beschrijf ik in de recepten van vandaag.

Vianny´s adviezen met smaak_witte kool_0313a

witte kool salade

Witte koolsalade

Ingrediënten:

 • 500 gram witte kool (ongeveer 1/2 kool)
 • 5 el olijfolie
 • 3 el witte wijnazijn
 • zout
 • peper
 • 2 el peterselie

Bereidingswijze:

Maak de witte koolsalade ruim van te voren, dan kan de kool mooi zacht worden en de smaken goed intrekken. Snij de kool doormidden en daarna in kwarten. Verwijder de stronk in het midden en snij de kool heel fijn. Dat kan met de hand of met een keukenmachine. Zorg dat je 500 gram gesneden kool hebt. De rest kun je bewaren voor een andere keer, bijvoorbeeld in nasi, bami, soep of stoofgerecht. Een suggestie is bijvoorbeeld: De witte kool, het koolwitje en de koolvink

Doe de witte kool in een kom. Voeg de witte wijnazijn, olijfolie, ruim zout en peper toe. Kneed met schone handen alles goed door elkaar. Echt stevig kneden, dan zal de witte koolsalade lekker zacht worden. Hak de peterselie fijn en voeg ook toe. Laat de salade staan en roer geregeld door. Voordat je gaat eten, even proeven. Voeg naar wens nog peper en zout toe.

Groente mand

DSC_1004

Gegrilde mediterrane groentes

Ingrediënten:                           

 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 1 gele paprika
 • 1 groene paprika
 • 1 rode ui
 • 2 rode pepers

Voor de olie:

 • 4 el olijfolie
 • 2 el citroensap
 • 1 teentje knoflook, gehakt
 • peper en zout

Bereidingswijze:

Snij de aubergine en de courgette in dunne plakken. Leg de plakken aubergine in een vergiet en strooi over elke plak een beetje zout. Laat 15 minuten staan, neem de aubergineplakken uit het vergiet en dep ze droog met keukenpapier. Maak de paprika en de pepers schoon, verwijder de zaadlijsten en snij in brede repen. Schil de ui en snij in 4 dikke plakken. Bestrijk de groentes m.b.v. een kwast met de gekruide olie en bak in een goed voorverwarmde grillpan. Aan elke kant ca. 3 minuten bakken.

Heb je gerilde groentes over? Je kunt ze enkele dagen afgedekt in de koelkast bewaren en dan een pasta gerecht maken. Kook pasta naar keuze gaar, snij de gegrilde groentes in kleine stukjes en warm even op in een klein pannetje. Meng de groentes onder de afgegoten pasta, schenk er een beetje olijfolie op en rasp er Parmezaanse kaas op! Zeker het proberen waard.

Hummus van witte bonen

Peulvruchten

Hummus

Hummus is van origine gemaakt van kikkererwten. Maar deze keer maak ik hem van witte bonen, gewoon uit een blik of pot. En in plaats van tahini (sesampasta) gebruik ik pindakaas. Dat heeft ook bijna iedereen in huis.

Ingrediënten:

 • 400 gram witte bonen, uitgelekt
 • 1 teen knoflook
 • 1/2 tl komijnpoeder
 • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
 • 1/2 tl pindakaas
 • 3 el citroensap
 • 3 el olijfolie
 • 3 el water
 • peper
 • zout
 • 1 tl wit sesamzaad
 • 1 tl zwart sesamzaad

Bereidingswijze:

Heel makkelijk! Doe alle ingrediënten, behalve het sesamzaad in een hoge maatbeker en met de staafmixer maak je er een mooie, zachte pasta van. Je moet best even mixen, het moet echt heel mooi glad worden. Even proeven en dan eventueel nog een beetje peper en zout toevoegen. In een mooi schaaltje schenken en garneren met de sesamzaadjes, die je heel even roostert in een droge koekenpan.

Samen met de gyros, het pitabrood, tzaziki en Griekse salade van het vorige blog, completeren de recepten van vandaag je Griekse maal. Via de onderstaande link kun je de recepten van vorige keer snel terugvinden.

Pita Gyros, home made

Pita gyros close up

Als alle componenten klaar zijn, dan kun je je pita gyros samenstellen. Of zet alles op tafel en iedereen maakt zijn eigen pita gyros. Ik heb nog olijven, tomaten, feta en ingelegde pepertjes erbij gezet en iedereen zelf laten kiezen. En het viel erg in de smaak 🙂

Veel lees-, kook- en eetplezier!

Groet, Vianny

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare