Pita Gyros, home made

De zomer komt eraan (hopen we!) Momenteel ziet het er namelijk helemaal niet naar uit! Maar vakanties worden weer uitgestippeld en geboekt. Naar een zonnige bestemming of blijven we dichter bij huis, in de hoop dat we hier ook voldoende zon te zien krijgen? Nu als voorbode al een zomers gerecht. Home made pita gyros, alles zelf gemaakt: gyros, pita, witte koolsalade, gegrilde groentes, tzaziki, hummus en een lekkere frisse Griekse salade.

 

Blue Dome Churches Oia Santorini

Alvast een klein sfeerplaatje om in de vakantiestemming te komen: Santorini.

Veel groente, weinig vlees, duidelijk zichtbaar op de foto. Tenminste in mijn versie van dit Griekse gerecht. Vandaag de beschrijving van de gyros, tzaziki en Griekse salade.

Gyros

Ingrediënten:

 • 500 gram varkenshaas
 • 2 tenen knoflook
 • 1 el oregano
 • 1 citroen
 • 2 el olijfolie
 • zout
 • peper

Bereidingswijze:

Snij de varkenshaas in blokjes of reepjes, niet te klein. Doe het vlees in een kom en voeg de gesnipperde teentjes knoflook, oregano (vers of gedroogd), sap van de citroen, olijfolie en ruim peper en zout toe. Roer alles goed door elkaar en zet afgedekt in de koelkast. Roer af en toe om. Hoe langer je marineert, hoe meer de smaken intrekken. Probeer minstens een paar uur het vlees te laten marineren.

Neem het vlees ca. 1/2 uur voordat je het gaat bakken uit de koelkast. Zet een pan met anti-aanbaklaag op hoog vuur en laat goed voorverwarmen. Geen olie of boter toevoegen. Bak dan snel de gemarineerde varkenshaas in de hete pan. Mooi bruin en krokant aan de buitenkant en lekker mals en sappig aan de binnenkant. Het vlees moet wel gaar zijn, maar niet te droog. Gewoon even een stukje uit de pan nemen na een minuut of 4, 5, opensnijden en kijken of het gaar is.

Pita brood

Pitabrood

De pitabroden heb ik al eerder beschreven in een van de blogs, toen in een blog over fusion cooking. Het recept voor de pitabroden vind je hier:

http://www.viannys.nl/2016/01/26/fusion-cooking-en-hopelijk-wekt-dit-je-nieuwsgierigheid

Tzaziki en harissa

Tzaziki

Ingrediënten:

 • 1/2 komkommer
 • 250 gr Griekse yoghurt of kwark
 • 1 teentje knoflook
 • peper en zout
 • bieslook

Bereidingswijze:

De komkommer grof raspen en goed uitknijpen, zodat het meeste water er uit is. Doe de Griekse yoghurt of kwark in een kommetje en voeg de komkommer, peper, zout en fijngesneden bieslook toe.  Teentje knoflook door de pers doen en toevoegen. Goed mengen.

 

Griekse salade

Ingrediënten:

 • 4 tomaten
 • 1/2 komkommer
 • 1 kleine ui
 • 100 gram feta
 • 16 groene of zwarte olijven (of gemengd)
 • 4 el olijfolie
 • 1/2 citroen
 • peper
 • zout

Bereidingswijze:

Snij de komkommer in schijfjes, de tomaten in partjes en de ui in dunne ringetjes. Verkruimel de feta en maak een dressing van de olijfolie, het citroensap, peper en zout. Doe de groentes op een mooie schaal, verdeel er de olijven en feta over en schenk de dressing over de Griekse salade.

Je hebt nu al het recept voor een pitabrood, de gyros, tzaziki en Griekse salade. Wil je nog meer recepten om deze maaltijd nog lekkerder te maken? In het volgende blog de beschrijving om witte koolsalade te maken en iets heel bijzonders: hummus van witte bonen. En ook nog tips om voor een lekker voorafje.

Pita gyros apartVeel lees-, kook- en eetplezier!

Groet, Vianny

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare