Een beetje in de bonen

Momenteel ben ik een beetje in de bonen, ik weet niet wat ik moet en wat ik wil. Nog 2 weken te gaan in het gips, dus niet autorijden, dus niet mobiel. En ook in de keuken is het een beetje aanklunzen. Op een kruk, op een stoel, in de rolstoel. Niets werkt optimaal, maar daar komt hopelijk binnenkort verandering in. Dus daarom nu een paar recepten met bonen, sperziebonen.

De lente is in volle gang, het weer wordt beter en de tuin roept! We hebben al diverse groentes zoals tomaten, tomaatjes, basilikum en paprika´s voorgezaaid en die kunnen nu alvast binnen ontkiemen en groeien. Ook wordt er door Eric hard gewerkt aan onze tuinkas. Een wens die we al een paar jaar hebben en die we nu  kunnen realiseren. Dus al die kleine, tere plantjes kunnen dadelijk mooi beschut en lekker warm verder groeien.

DSC_1668

 

Op een later tijdstip, als het weer het toelaat, wordt de rest direct in de volle grond gezaaid en kunnen we weer aan de slag in de moestuin. Het is nu nog een beetje leeg, alleen de aardbeienplantjes staan nog en de diverse kruiden beginnen uit te lopen. Ook de rabarberplant laat zich boven de grond zien.

sperziebonen 2

Dit jaar willen we diverse soorten bonen zaaien: gele slaboontjes, snijbonen, sperziebonen, peultjes, sugarsnaps, erwten, borlottibonen (die mooi rood-wit gekleurde bonen) en spekbonen. Maar ook courgette, komkommer, rode biet, diverse slasoorten, wortelen, spinazie en verschillende koolsoorten. Dus volop groentegerechten op Vianny´s blog met smaak.

En nu om te beginnen 2 recepten met sperzieboontjes.

Italiaanse sperziebonensalade

Ingrediënten:

 • 700 gram sperziebonen
 • 10 cherrytomaatjes
 • 10 blaadjes verse basilicum
 • zout

Voor de dressing:

 • 2 el balsamico azijn
 • 5 el olijfolie
 • zout
 • peper

Bereidingswijze:

Maak de sperziebonen schoon. Ik snij alleen het stukje weg waar de boon mee aan de plant vastzit, het kleine staartje laat ik zitten. Het ziet er leuk uit en je hebt meer boon voor je geld 🙂 Kook de bonen in gezouten water ca. 8 minuten beetgaar. Maak in de tussentijd de dressing klaar. Giet de bonen af en laat even uitlekken. Neem een mooie schaal of kom en doe de nog warme bonen erin. Schenk de dressing over de bonen en vermeng goed met elkaar. Als de bonen nog een beetje warm zijn, nemen ze mooi de dressing op. Snij de tomaatjes in tweeën en verdeel over de salade, net als de blaadjes basilicum.

Italiaanse bonensalade dressing 2

Sajoer goelai (Indonesische boontjes)

Ingrediënten:

 • 700 gram sperziebonen
 • 1 gele paprika
 • 1 witte ui
 • zonnebloemolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 tl ketjap manis
 • 1,5 tl gembersiroop
 • 1 of 1,5 tl sambal
 • 1,5 tl korianderzaad gemalen
 • 1,5 tl kurkuma
 • 200 ml kokosmelk
 • 200 ml water
 • zout
 • 2 el kokosrasp

Bereidingswijze:

Verwarm een beetje zonnebloemolie in een grote pan. Fruit hierin op zacht vuur de gesnipperde ui, gesnipperde teentjes knoflook, korianderzaad en kurkuma ongeveer 3 minuten. Voeg dan de ketjap manis, gembersiroop, sambal, in blokjes gesneden paprika, schoongemaakte boontjes, kokosmelk en water toe. Goed mengen en aan de kook brengen. Deksel op de pan, vuur laag en ongeveer 10-15 minuten gaar stoven. Hoe korter de tijd, hoe knapperiger de bonen blijven.

Rooster intussen de kokosrasp in een droge pan goudbruin. Die kun je  heerlijk over de sajoer goelai strooien.

Ik heb er een lekker sateetje bijgemaakt met gele rijst. Deze gele rijst kun je heel gemakkelijk zelf maken, die hoef je niet kant en klaar te kopen. Kook 300 gram rijst in gezouten water. Voeg meteen als je de rijst in het kokende water doet, 1,5 tl kurkuma toe. De rijst kleurt dan heel mooi geel. Dit kan zowel met witte rijst, als ook met zilvervliesrijst.

Sate sajoer goelai gele rijst 1

Veel lees-, kook- en eetplezier!

Groet, Vianny

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare