Dukkah? Dukkah!

Vanaf vandaag weer een 3-delig feuilleton over een aantal recepten c.q. gerechten met allerlei lekkere en spannende ingrediënten. Samen vormen deze gerechten een heerlijke maaltijd en afzonderlijk van elkaar zijn ze heel makkelijk te maken. Vandaag te beginnen met het recept voor dukkah! Dukkah? Een van oorsprong Egyptisch noten-, zaden- en specerijenmengsel. Ik was ernaar op zoek, want je kunt het kant-en-klaar kopen. Maar helaas zonder veel succes. Toen ben ik gaan spitten in kookboeken en speuren op internet en ik heb diverse recepten, mengsels en samenstellingen gevonden. En vandaag het recept dat ik uit allerlei verschillende beschrijvingen heb gemaakt.

 De rest van de gerechten die ik in de komende blogs publiceer zijn:

 • Gegrilde drumsticks met dukkah
 • Tahini-yoghurtsaus
 • Lauwwarme couscoussalade met spinazie en abrikoos
 • Fetabeignets

Dus hou je van de Noord-Afrikaans keuken, wil je ze misschien eens leren kennen of ben je gewoon nieuwsgierig, het wachten loont. Er komen allerlei heerlijke smaken in voor, aarzel niet en haal die specerijen, smaakmakers en kruiden eens in huis! Je zult ze vaak gaan gebruiken als je het eenmaal geproefd hebt. Op de foto´s v.l.n.r. op de bovenste rij: zwart sesamzaad, wit sesamzaad, komijnzaad en korianderzaad en op de onderste rij: venkelzaad, noten, pompoenpitten en grof zeezout.

De dukkah is lekker op een spiegelei of gekookt ei, over een salade of gewoon op een lekkere snee brood met boter. Of over gebakken aardappeltjes en soms een theelepeltje snoepen uit zo de pot. Noten en zaden zijn heel erg gezond en zo krijg je ze op een lekkere manier binnen.

Sesamzaad zwartSesamzaad witKomijnzaadKorianderzaad

 

VenkelzaadAmandelen en hazelnotenPompoenpittenZeezout grof

 

 

 

 

Dukkah

Ingrediënten:

 • 2 el blanke amandelen
 • 2 el blanke hazelnoten
 • 2 el zonnebloempitten
 • 2 tl wit sesamzaad
 • 2 tl zwart sesamzaad
 • 2 tl komijnzaad
 • 4 tl korianderzaad
 • 4 tl venkelzaad
 • 1 of 2 tl grof zeezout

Bereidingswijze:

Neem een koekenpan en zet deze droog op het vuur. Voeg alle ingrediënten, behalve het zout toe en rooster mooi goudbruin (dat duurt een paar minuten). Het gaat heerlijk ruiken! Neem de pan van het vuur als alles geroosterd is. Laat het noten-specerijenmengsel goed afkoelen op een bord. Dan samen met het zout in een hakmolen, notenmolen of vijzel doen en grof malen. Op de foto mijn eindresultaat, het mag natuurlijk ook grover of fijner, wat je zelf het lekkerste vindt. Niet te fijn, dan proef je de structuren van de gebruikte noten, zaden en specerijen niet meer en dat is erg jammer 🙁

Dukkah

Dus allemaal tot dinsdag, dan het recept voor de lauwwarme couscoussalade en de fetabeignets. En vrijdag de drumsticks met dukkah en tahini-yoghurtsaus. En in het weekend kun je het hele menu maken 🙂

Veel lees-, kook- en eetplezier!

Groet, Vianny

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare