Quiche Lorraine, lekkere uientaart uit Lotharingen

Quiche Lorraine, hartige taart uit de Franse streek Lotharingen. Deze Noord-Franse streek staat bekend om haar belangrijkste ingrediënten: room, boter, eieren, varkensvlees, gebak en mirabellen. Een groot deel van dit lijstje is aanwezig in de Quiche Lorraine. Je merkt ook meteen dat je in Lotharingen bent als je aan tafel gaat, de bovenstaande specialiteiten komen in alle mogelijke gerechten op tafel. Worsten, patés, ham, jam, brandewijn en gebak.

Maar de quiche is toch wel het bekendst. Makkelijk te maken, zowel koud als warm lekker en met een salade een lekkere maaltijd, maar in kleine stukjes gesneden een lekker hapje bij een glaasje wijn. Dus maak de quiche wanneer je er zin in hebt. En ik gebruik in dit recept kant-en-klaar deeg voor hartige taart, dus iets eenvoudiger en sneller dan zelf het deeg maken en verwerken.

Quiche Lorraine uien

Quiche Lorraine uien 2

Quiche Lorraine mes

Quiche Lorraine

Ingrediënten:

 • 1x deeg voor hartige taart (in het koelvak van je supermarkt)
 • 600 gram uien, geschild en in dunne, halve ringen
 • 2 teentje knoflook, in plakjes
 • 1 klontje boter
 • 1 tl thijm
 • 100 gram spek, in dunne plakjes
 • 4 eieren
 • 200 ml room of crème fraiche
 • 125 gram geraspte jong belegen kaas
 • 100 ml melk
 • peper
 • zout

Bereidingswijze:

Laat de boter smelten in een pan en bak de uien, knoflook en thijm aan op matig vuur. Voeg peper en zout toe. De uien en de knoflook mogen niet bruin bakken, dus speel een beetje met het vuur. Na 20 minuten zijn de uien mooi zacht en gaar, maar ze mogen nog steeds niet bruin zijn! Zet het uienmengsel aan de kant en laat helemaal afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200°C onder- en bovenwarmte. In de tussentijd kun je het deeg in een mooie quiche vorm leggen, laat het bakpapier eronder zitten en druk goed aan in de hoeken. Bak de plakjes spek uit in een droge koekenpan en laat even uitlekken op keukenpapier. Doe de eieren, de room of crème fraiche, geraspte kaas, melk, peper en zout in een maatbeker en klop alles goed door elkaar. Je hebt nu alle componenten klaar staan. Het opbouwen van de taart kan beginnen.

Neem de vorm met het deeg erin en verdeel het uienmengsel hierover. Schenk het eimengsel erover en zorg dat alles mooi verdeeld is. Desnoods met een vork even beter verdelen. De plakjes spek in een mooi raster erop leggen. Zet de taart midden in de voorverwarmde oven, draai de temperatuur terug naar 180°C en bak in 45 minuten goudbruin en gaar.

Quiche Lorraine close up

Quiche Lorraine punt

Veel lees-, bak en eetplezier!

 

Groet, Vianny

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare