Bagna Cauda, een heerlijk warm bad

Ik denk dat veel mensen het gerecht bagna cauda niet kennen. Maar het is overheerlijk en daarom ga ik daar nu verandering in brengen! Het is een gerecht uit de Noord-Italiaanse streek Piëmonte. En wij hebben het voor het eerst gegeten in een klein dorpje in de buurt van Turijn op een zonnige herfstmiddag in 2010.

IMG_1164

Eigenlijk toch wel erg dat ik weet wat we aten, maar niet meer hoe het dorpje heet….. Maar goed, verder over bagna cauda. Het is van origine een soort fondue met boter, olijfolie, ansjovis en knoflook. In een fonduepan worden dan 2 dl olijfolie en 100 gram boter verwarmd. In een pannetje worden 100 gram ansjovis en de geplette teentjes knoflook van 1 hele bol zachtjes gefruit en daarna wordt alles bij elkaar gemengd en worden er stukjes rauwkost in gedoopt. Vandaar de naam bagna cauda, warm bad voor de stukjes groente.

IMG_1195

Piemonte

De versie die wij in dat mooie dorpje in de Piëmonte voor het eerst aten, was een paprika uit de oven, gevuld met bagna cauda en daarbij heerlijk knapperig brood. Hemels! En dat is natuurlijk vastgelegd op de gevoelige plaat 🙂

Bagna Cauda Piemonte

Ik heb een recept gemaakt om gewoon lekker snel op een doordeweekse dag te maken of heerlijk genieten in het weekend met een van de lekkere Piëmontese rode wijnen erbij.

Bagna Cauda ingrediënten

Bagna cauda

Ingrediënten:

  • 400 gram pasta (spaghetti of linguini)
  • 3 paprika´s in reepjes
  • 1 blikje ansjovis op olijfolie, uitgelekt
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 50 gram boter
  • 3 el olijfolie
  • peper

Bereidingswijze:

Laat een ruime pan water met een beetje zout aan de kook komen. Fruit de reepjes paprika aan in een beetje olijfolie, peper en zout toevoegen. Zet het vuur laag en laat ca. 15 minuten stoven. Doe de gekozen pasta in het kokende water en let op de tijd, meestal een minuut of 10.

In een klein steelpannetje de ansjovis en de knoflook zachtjes, heel zachtjes laten bakken in een beetje olijfolie. De ansjovis zal smelten en de knoflook wordt lekker zacht. Tegen het einde van de kooktijd van de pasta en als de paprika lekker gaar is, de boter laten smelten in het ansjovis-knoflook mengsel, de olijfolie erbij gieten, goed warm laten worden en goed roeren. Pasta op het bord doen, paprika erover verdelen en dan de heerlijke bagna cauda erover gieten! Lekker veel peper uit de molen erop doen. Zalig!

Bagna cauda 1

Veel lees-, kook- en eetplezier!

Groetjes,

Vianny

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare