Paasbrood

Wat hoort er nog bij Pasen behalve eieren? Paasbrood! Een leuk recept om zelf paasbrood te maken, met en zonder home made amandelspijs. Zeker de moeite waard, het smaakt heerlijk!

Enkele blogs geleden schreef ik al over brood bakken met een recept voor een lekker brood erbij. Dit brood is een echter geen “gewoon” brood, maar een feestbrood. Kerst of Pasen, feestbrood hoort erbij. En je kunt dit recept ook voor beide gelegenheden gebruiken 🙂 Uit dit recept krijg je 2 broden, 1 met en 1 zonder amandelspijs. Want als je, net zoals ik, gruwelt van amandelspijs en de rest met amandelsmaak, kun je toch genieten van een lekker Paasbrood. Heb je nog iets over, dan kun dat je natuurlijk gewoon invriezen, geen probleem. Smaakt ook op een gewone dag ook erg lekker of je maakt er heerlijke wentelteefjes van, ook niet verkeerd! Eitje loskloppen, beetje melk erbij, brood erin laten weken en dan goudbruin bakken in roomboter.

Het feestbrood maken is een flink karwei, maar het eindresultaat is geweldig.

Haasjes tafel

 

haasjes

Paasbrood

Ingrediënten deeg:

 • 500 gram bloem
 • 300 ml melk
 • 35 gram verse gist
 • 50 gram suiker
 • 1 ei
 • mespunt zout
 • 250 gram boter

Ingrediënten vulling:

 • 250 gram rozijnen
 • 100 gram gedroogde abrikozen
 • 100 gram gemengde noten
 • 1 tl kaneel
 • rasp en sap van 1 sinaasappel

Ingrediënten amandelspijs:

 • 150 gram blanke amandelen
 • 150 gram kristalsuiker
 • 1 ei

Ingrediënten afwerking:

 • 25 gram boter
 • poedersuiker

Paasbrood beide

Bereidingswijze deeg, vulling en amandelspijs:

Je kunt het deeg in de keukenmachine maken, maar ook met de hand. Het is een tamelijk slap deeg, je kunt het dus op het werkvlak kneden, maar ook in een kom.

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Verwarm de melk in een steelpannetje tot handwarm. Neem van het vuur en los de gist en de suiker op in de warme melk. Doe de bloem in een kom of op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden, breek hierin het ei. Strooi het zout langs de kant. Voeg het gistmengsel toe en kneed of laat kneden tot een soepel deeg. Dat duurt ongeveer 5-10 minuten.

Voeg dan de boter toe. Schrik niet, het is veel, maar dat komt allemaal goed! Kneed de boter door het deeg, dat duurt ook weer ongeveer 10 minuten. Maak een bol van het deeg en laat een uur rijzen in een afgedekte, met bloem bestoven kom op een warme plaats.

Voor de vulling in de tussentijd de rozijnen 1/2 uur wellen in warm water met het sap van de sinaasappel. Wel van te voren de schil van de sinaasappel goed wassen, eraf raspen en in een kommetje bewaren en dan de vrucht pas uitpersen. Na 1/2 uur de rozijnen goed laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. Doe de rozijnen in een kom en ook bewaren voor later.

Ook kun je, terwijl het deeg rijst, de amandelspijs maken. Doe de amandelen en de suiker in de keukenmachine of hakmolen en maal alles fijn. Voeg dan het ei toe en meng goed, het moet een smeuïge spijs worden. Vorm een rol van ongeveer 30 cm. Leg op bakpapier aan de kant om dadelijk in het brood te doen.

Als het uur verstreken is, de vulling en de amandelspijs staan klaar en het deeg is mooi gerezen, neem je het uit de kom en leg het op je werkvlak. Druk het deeg plat en verdeel er de ingrediënten voor de vulling over: gewelde rozijnen, stukjes abrikoos, noten, sinaasappelrasp en kaneel. Meng alles goed door elkaar en kneed zorgvuldig. Deel nu het deeg in 2 en rol beide delen uit tot een grote ovale lap. Leg op een lap in het midden de amandelspijs en klap dan beide lappen mooi dicht. Leg de broden op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Dek ze af en laat nog een keer 1 uur rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 180°C boven- en onderwarmte.

Na een uur zijn de broden weer mooi gerezen. Zet de bakplaat met de broden in de oven en bak in 40-45 minuten goudbruin en gaar. Je kunt controleren of de broden gaar zijn door aan de onderkant te kloppen. Het brood klinkt hol als het gaar is. Neem ze dan uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen.  Als de broden zijn afgekoeld, smelt je de boter in een pannetje en bestrijk je de broden met de gesmolten boter. Bestrooi dan meteen met de poedersuiker. Dat laagje beschermt het brood tegen uitdrogen.

Nu zijn de broden klaar om aan te snijden! Lekker een beetje boter erop, heerlijk! Je zult proeven dat het feestbrood een mooie, rijke smaak heeft.

Amandelspijs

Paasbrood boter

Haasjes nest

Veel lees-, bak- en eetplezier!

Groet, Vianny

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare