Koffielikeur van het huis voor thuis

Sinds mijn achillespezen hun eigen beslissingen zijn gaan nemen en niet meer met de neus dezelfde kant opstaan als de rest van mijn lichaam, ben ik vrij veel thuis te vinden. Noodgedwongen, maar ik heb geprobeerd het vervelende met het aangename te verenigen en van mijn huis nog meer een echt thuis te maken.

thuis

Bovenstaand gedicht past dan ook helemaal bij mij. Ik heb natuurlijk al vaker in mijn blog geschreven over ons interieur, mijn onrust uitleven in het schuiven met meubels of verzetten van prullaria, onze liefde voor leuke spullen en het creëren van een thuis. Wij hebben zowel ons huis als ook ons thuis helemaal zelf bedacht en gemaakt en er vele uren bloed, zweet en tranen in gestopt. Maar daarom valt het vele (bijna altijd) thuis zijn mij ook niet zo zwaar.

Niet dat jullie dadelijk nog denken dat ik niet graag aan de buitenlucht kom of niet graag van een ander behangetje geniet, het tegendeel is waar. Ik hou natuurlijk heel erg van gezelligheid en samenzijn met anderen, samen eten, samen drinken, samen zitten en samen kletsen.

Dus om die gezelligheid thuis nog een extra boost te geven, vandaag een recept voor een heerlijke koffielikeur. Werk gedaan, huishouden aan de kant, kinderen verzorgd, krantje, boekje, filmpje, spelletje of gesprekspartnertje bij de hand, zet lekker een bakje koffie en zorg dat die koffielikeur klaar is! Dus 3 dagen van te voren het brouwsel maken om dan op het geschikte moment te kunnen genieten!

Koffielikeur boven

Koffielikeur koffiebonen

Koffielikeur kaneel en vanille

Koffielikeur

Ingrediënten:

 • 750 ml jonge jenever, korn of wodka
 • 250 ml vers gezette espresso
 • 200 gram donkere basterdsuiker
 • 75 gram koffiebonen
 • 1 vanillestokje
 • 1 kaneelstokje

Koffielikeur klaar alles

Bereidingswijze:

Zet de espresso en doe die samen met de donkere basterdsuiker in een pannetje. De variant die ik maakte is niet zo zoet, hou je van zoetere likeur, doe er dan 250 gram basterdsuiker in. Breng aan de kook en laat ca. 15 minuten zachtjes koken totdat er nog 250 ml siroop over is. Giet om te controleren in een maatbeker, heb je nog teveel, zet nog even op het vuur. Is de siroop klaar, laat hem helemaal afkoelen.

Zet ondertussen een goed afsluitbare pot of fles klaar met een inhoud van 1,5 liter.

Doe de koffiebonen, het opengesneden vanillestokje, het kaneelstokje en de gekozen sterke drank in de pot of fles. Is de siroop afgekoeld, voeg hem bij de rest en roer alles goed door. Deksel of dop op de pot of fles en ze 3 dagen donker weg. Wel 1x per dag even omschudden. Na 3 dagen zeven en in een schone fles gieten. Bewaren in de koelkast.

Koffielikeur close

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

Eén antwoord op “Koffielikeur van het huis voor thuis”

 1. Monique Heuten zegt:

  Heerlijk deze: een variant hierop met alleen koffiebonen maak ik al jaren! En natuurlijk met oneindig veel variaties, zoals cacao poeder toevoegen of kruidnagel en een kaneelstokje extra of….. Vul maar in! Voor een zachtere smaak laat ik hem wel minstens 6 weken staan.
  Fijn trouwens dat je je oude, vertrouwde opmaak weer gebruikt, dat leest net wat prettiger:)

Reacties zijn gesloten.