Griekse hamburgers

Elke woensdag is gehaktdag bij Slagerij Meggie en Loek! Elke woensdag een leuke aanbieding met gehakt in de hoofdrol. Deze week 500 gram varkensgehakt en 400 gram rundergehakt voor € 5,98. Dus voor een van de gerechten van deze week heb ik me hierdoor laten inspireren: Griekse hamburgers.

Griekse hamburgers:                                        

 • 400 gram gemengd gehakt
 • 400 gram rundergehakt
 • 2 eieren
 • 20 gram paneermeel
 • 100 gram feta
 • 1 el harissa (rode peperpasta)
 • 1 teen knoflook
 • 2 tl oregano
 • 2 tl munt
 • 2 tl paprikapoeder
 • 1 el peterselie
 • Peper en zout
 • 4 Ciabatta broodjes
 • 100 gram feta
 • ½ komkommer
 • 2 vleestomaten
 • Enkele blaadjes kropsla

Bereidingswijze:

Meng het gehakt met de fijngesneden kruiden, harissa, fijngehakte knoflook en verkruimelde feta. Voeg de eieren en het paneermeel toe. En peper en zout. Vorm met vochtige handen 8 gehaktballen en druk deze plat. Bak in een pan met een heel klein beetje olie ca. 8 minuten per kant. Begin op hoog vuur, dan garen op middel vuur.

425px-Harissa_porte_tunisie_[1]

En ken je harissa nog niet? Harissa is een Noord-Afrikaanse (uit Tunesië en Marokko) hete saus, gemaakt van rode pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Vaak zijn er nog meer geurige specerijen in verwerkt. Het lijkt een beetje op sambal en chilisaus. Het wordt verkocht in tubes of blikken, dus kom je harissa tegen, koop het en probeer het thuis uit. Heerlijk!

Tzaziki en harissa

 

Tzaziki

 • 250 gram Griekse yoghurt
 • ½ komkommer
 • 1 teentje knoflook
 • 1 el bieslook
 • 1 el peterselie
 • Peper en zout

Bereidingswijze:

Rasp de komkommer grof en strooi er een beetje zout over. Laat even uitlekken op een vergiet en knijp vervolgens het vocht eruit met je handen. Doe de yoghurt in een kommetje en voeg de uitgelekte komkommer, fijngehakte bieslook en peterselie, peper en zout toe. Knijp het teentje knoflook door de knoflookpers, voeg toe en meng alles goed door elkaar.

Harissa yoghurt

 • 250 gram Griekse yoghurt
 • 2 el harissa
 • peper en zout

Bereidingswijze:

Meng de ingrediënten goed door elkaar.

 

Snij, als de burgers gaar zijn, de broodjes doormidden, doe een beetje harissa-saus op de onderkant en beleg met een flink blad sla, de gebakken burgers, een plak tomaat, enkele plakjes komkommer en verkruimel er wat feta over. Als laatste de tzaziki erop doen en de bovenkant van het broodje erop leggen.

Griekse burger staand

Veel kook- en eetplezier!

Groetjes, Vianny

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare