Iets meer aandacht voor brood

Brood eten we dagelijks. Heerlijke knapperige korst en een zachte, geurige binnenkant. En het lekkerste smaakt het nèt uit de oven. Dus allemaal aan de bak. Wij bakken al jarenlang. Niet altijd, want zelf bakken is geen moeilijk werk, maar je moet wel een vrije middag of avond hebben. Kneden, rijzen, kneden, nog eens rijzen, in de vorm brengen, nog eens rijzen en dan eindelijk bakken! Maar dan heb je ook een heerlijk eindresultaat. Lekker met beleg, maar ook lekker met een lik boter en een beetje (kruiden)zout. Vind ik tenminste 🙂 En ik schrijf dit blog, dus wat anderen beweren of verkondigen, dat is ieders eigen keus. Je hoort tegenwoordig allerlei argumenten tegen brood, maar die afweging moet iedereen ook maar zelf maken.

In de loop van de tijd hebben wij de meest uiteenlopende broden gemaakt van roggebrood, volkorenbrood, witbrood, bruinbrood, boerenbrood, gevuld brood tot granenbrood en kerstbrood.

Volkorenbrood rond Stromboli Roggebrood Boerenbrood

 

 

 

 

CouronneGranenbroodStromboli openDiv broden

 

 

 

 

Brood in vormKnipbroodKerststolVolkorenbrood gebakken achterkant

 

 

 

 

Ook als wij naar beurzen gingen om onze Vianny´s jam, relish, chutney en meer te promoten, stond Eric vroeg ´s ochtends in de keuken en bakte ons eigen brood. En vaak genoeg hebben we vragen gekregen over het brood of wilden de mensen gewoon nóg een stuk brood met jam proeven!

Brood beurs

 

Wij zoeken ook op vakantie altijd de bakker met het lekkerste brood, in welk land we ook zijn.

DSC_0177

DSC_0176

DSC_0029

 

We staan ´s ochtends vroeg op om te gaan kijken bij een boer die zelf brood bakt in een houtgestookte oven en dat verkoopt in een huisje langs de weg en aan de restaurants in de omgeving.

DSC_2563DSC_2551DSC_2567DSC_2569

 

 

 

 

We gaan langs Zuid-Limburgse bakhuisjes en kijken of ze nog in gebruik zijn. We zijn een keer bij Herberg de Smidse in Epen gaan kijken, ´s ochtends vroeg meehelpen met het bakken van de broden. De kinderen vermaakten zich ondertussen al kleurend en lezend in het restaurant. Opeens viel hen op, dat we toch wel erg lang weg bleven. Bij navraag in de keuken bleek ook de eigenaar, Ivo toch al lang in het bakhuisje te zitten. Toen ze kwamen kijken, bleek dat wij gedrieën al die tijd in het bakhuisje opgesloten zaten. De deur was van buiten in het slot gevallen! En we hadden alle drie geen mobiele telefoon bij ons en de rooksignalen die uit het bakkes kwamen, kon helaas niemand ontcijferen.

DSC_5937DSC_5946DSC_5953DSC_5957

 

 

 

 

Dus om te beginnen met het bakken van je eigen brood een basisrecept voor volkorenbrood. Gewoon volkorenbloem, gist, water en zout. En een beetje suiker en boter, maar dat zijn maar enkele grammen. En natuurlijk als belangrijkste ingrediënt een beetje liefde! Bij bakken luisteren de recepten altijd erg nauw, dus ik heb een recept uit het broodbakboek van Robèrt van Beckhoven genomen.

Tarwebrood van 800 gram

Ingrediënten:

  • 500 gram volkorenbloem
  • 7 gram instant gist of 15 gram verse gist
  • 8 gram zout
  • 325 ml handwarm water
  • 20 gram zachte boter
  • 5 gram donkere basterdsuiker

Volkorenbrood ingrediënten

Bereidingswijze:

Kneden in een machine gaat lekker makkelijk en het resultaat is erg goed. Je kunt het ook met de hand kneden, maar dan moet je lang genoeg kneden (zeker 10-15 minuten) Dus beide opties zijn mogelijk.

Ik heb gekozen voor de keukenmachine met deeghaak. Maar voor de handmatige manier gelden dezelfde aanwijzingen.

Doe alle droge ingrediënten in een grote kom en begin langzaam te mengen. Giet het handwarme water erbij en vorm alles tot één massa op lage snelheid. Kneed ca. 3 minuten op deze lage stand, zet dan de machine op een hoge stand en laat nog ca. 7 minuten kneden. Het wordt een mooi samenhangend deeg. Neem het deeg uit de kom en maak er een mooie bol van. Laat deze, afgedekt met een handdoek 30 minuten op een warme plaats rijzen.

Volkorenbrood bolrijs

Na die 30 minuten kneed je het deeg even door en maak je er een langwerpige vorm van, dik in het midden en iets spits toelopend naar de kanten. Nogmaals afgedekt 20 minuten laten rijzen. Na die 20 minuten op een met deeg bestoven werkblad leggen en plat duwen. Je krijgt nu een lap die aan de uiteinden smaller is. Vouw deze uiteinden naar binnen (je krijgt dan een soort rechthoek) en rol het deeg in de breedte op. Leg op bakpapier met de naad naar beneden en laat nog eens 60 minuten afgedekt narijzen.

Ondertussen de oven voorverwarmen op 220°C onder- en bovenwarmte. Schuif een ruime bakplaat erin en laat die mee warmen. Na 60 minuten het brood door de bloem wentelen en insnijden aan de bovenkant. Plaats het brood met het bakpapier op de voorverwarmde bakplaat en zet in de onderste helft (maar niet op de bodem) van de oven. De onderkant mag rustig lekker bruin en knapperig worden, het wordt zo een zogenaamd vloerbrood. Zet de oventemperatuur nu terug naar 190°C. Bak in 30 tot 35 minuten gaar en goudbruin.

Volkorenbrood narijs

Hoe kun je zeker zijn dat het brood gaar is? Klop er aan de onderkant op, luister goed naar het geluid en klinkt het hol, dan is je brood gaar. Brood af laten koelen op een rooster.

Volkorenbrood gebakken achterkant

Veel lees-, bak- en eetplezier! En als er vragen zijn, dan hoor ik dat natuurlijk graag via info@viannys.nl eerste hulp bij kook- en bakvragen 🙂

 

Groet, Vianny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare