Flammkuchen, stukje Elzas in het Zwarte Woud

Sinds 2005 hebben wij ons hart verpand aan het Zwarte Woud. Daar hebben we geleerd weer respect en waardering te hebben voor streekproducten, traditionele gerechten en ik heb er geleerd hoe jam te maken, een voor mij niet onbelangrijke ervaring 🙂 Dus dat stukje  aarde met zijn geweldige bewoners heeft een mooi plekje in ons hart gekregen. Een van de eerste gerechten dat wij aten tijdens ons eerste bezoek in 2005 in Freiburg, de prachtige hoofdstad van de Schwarzwald, was Flammkuchen.

Overal kun je Flammkuchen bestellen, een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Elzas. Deze Franse regio grenst meteen aan het Zwarte Woud. Het is een gerecht met brooddeeg, dun uitgerold en belegd met crème fraîche, spek en ui. En eigenlijk hoort de Flammkuchen te worden gebakken in een hout gestookte oven. Vandaar de naam Flammkuchen of Tarte Flambée.

Tegenwoordig is flammkuchen hot!!!! Letterlijk en figuurlijk. Zo wordt het tenminste gepresenteerd. Je ziet het nu vaak verschijnen in culinaire bladen en op websites vol lekker eten en zelfs sterrenchefs gaan ermee aan de slag. Het gerecht verschijnt in allerlei hoedanigheden en met de verrassendste ingrediënten, maar ik zal het klassieke beleg beschrijven. Variëren kan natuurlijk altijd, maar niet voordat je het origineel hebt geproefd.

Maar lang voordat Flammkuchen een hit werd in Nederland aten wij hem al geregeld en dat doen we nog steeds. We hebben ook diverse variaties Flammkuchen gegeten, met Münsterkäse in de Elzas en met Schwarzwälder Schinkenspeck in het Zwarte Woud.

DSC_6729

DSC_6733

DSC_6734

DSC_6740

In de reeks van het snelle gerecht, zie ook afgelopen dinsdag het supersnelle recept voor spaghetti puttanesca, alweer een Formule 1-recept. Daarom wel met een kleine aanpassing: In plaats van de originele brooddeeg, neem ik bladerdeeg. In de supermarkt verkrijgbaar in de koelvitrine. Uitrollen op het bijgeleverde bakpapier, beleggen en dan de oven in.

Flammkuchen half

Flammkuchen

Ingrediënten:

1 rol bladerdeeg=1 bakplaat= Flammkuchen voor 2 personen

 • 2 Rollen bladerdeeg uit de koeling
 • 2x 125 ml zure room
 • 2 flinke uien in dunne ringen
 • 2x 1/2 tl gedroogde thijm
 • 2x 125 gram spekjes (gerookt of ongerookt, wat je het lekkerste vindt)
 • 2x 20 gram geraspte jong belegen kaas
 • peper
 • zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220°C hete lucht. Neem 2 ovenbakplaten en rol het bladerdeeg uit over de platen. Je hoeft niet in te vetten, het bakpapier zorgt ervoor dat het niet plakt.

Verdeel de zure room over het bladerdeeg, net zoals de in ringen gesneden uien. Peper en een beetje zout erover strooien, zo ook de thijm en de geraspte kaas. Als laatste de spekjes over de Flammkuchen verdelen. Beide platen in de oven plaatsen en ongeveer 25 minuten lekker bruin laten bakken. Even opletten: misschien moet je halverwege de platen even wisselen. Zo worden ze beide gelijkmatiger bruin, vooral een lekkere gekleurde bodem.

Flammkuchen heel

Veel lees-, bak- en eetplezier!

Groetjes,

Vianny

 

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

2 Antwoorden op “Flammkuchen, stukje Elzas in het Zwarte Woud”

 1. annie en bert zegt:

  Dit weekend de Flammkuchen gemaakt, erg lekker, ook koud goed te eten.
  Groetjes Annie en Bert

  1. Binnenkort ook een recept voor de traditionele Quiche Lorraine, net zo lekker als de Flammkuchen!

Reacties zijn gesloten.