Tray bake, zó 2015

Net als in de mode en in het interieur, heb je ook in food altijd nieuwe trends. Deze trends zorgen ervoor dat we steeds nieuwe ingrediënten ontdekken, nieuwe kookmethodes uitproberen en onze kennis en kunde vergroten. Je hoeft deze trends niet op de voet te volgen, maar je kunt er wel voor open staan. Je hebt natuurlijk mensen die star bij het oude blijven en wars zijn van elke vernieuwing, maar ik (en wij) staan ten alle tijden open voor nieuwe smaaksensaties en -belevenissen.

In 2015 was een van die nieuwe trends de tray bake, vrij vertaald: gooi alles op een bakplaat en schuif in de oven, neem samen gezellig een glaasje wijn en wacht af.

Ik zet deze trend gewoon voort, maar wel met de aanpassingen van 2016: meer groente, eet lokaal maar proef globaal en eet thuis uit. En het sluit ook mooi aan bij de trend van shared dining (eigenlijk ook zó 2015). Vrij vertaald: ga allemaal aan tafel zitten en neem wat je lekker vind van een grote schaal en eet het samen lekker op!

We kunnen nu wel besmuikt lachen, maar onbewust doen we gewoon mee aan de trends. Zo gaan we in 2016 verder met superfoods, maar dan wel normale superfoods. Dus niet allerlei vergezochte ingrediënten, maar nadenken over je eten. Lekker vers met veel vitamines, vezels en andere voedingsstoffen, let op de ingrediënten bij de producten die je koopt en probeer niets te verspillen. Dus niet zozeer de kleur van je eten bepaalt of iets in de mode is, maar hoe je het verwerkt, wat je ervan maakt en hoe je erover nadenkt.

DSC_0626

Een van de ingrediënten vandaag heeft wel een hele hippe kleur! De paarse truffelaardappel. Als je hem kookt, houdt hij mooi zijn kleur. Ziet er geweldig uit in het tray bake gerecht, maar kun je geen paarse aardappels krijgen, kun je het natuurlijk ook maken met een ander soort aardappeltjes.

En deze tray bake past ook goed in het beloofde Formule 1-eten: supersnel klaar met koken 🙂

Tray Bake

Ingrediënten:

 • 8 Italiaanse worstjes
 • 1 courgette
 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 2 tomaten
 • 400 gram aardappel (ik heb de paarse genomen)
 • 8 teentjes knoflook in de schil
 • olijfolie
 • peper
 • grof zeezout
 • 4 takjes basilicum (alleen de blaadjes)

Basilicummayonaise

Ingrediënten:

 • 4 el mayonaise
 • 2 el Griekse yoghurt
 • 1 el ciroensap
 • peper
 • zout
 • 10 takjes basilicum (blaadjes en takjes)

DSC_0632

Bereidingswijze:

Was de aardappelen (je hoeft ze niet te schillen) en snij ze door de helft. Kook 10 minuten in gezouten water. Afgieten en uit laten stomen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Zet een grote bakplaat klaar.

Was de courgette, paprika’s en tomaten. Snij de tomaten door de helft en snij zowel de courgette als ook de paprika’s in brede reepjes. Leg de aardappelen en de groenten op de ovenschaal. Verdeel de teentjes knoflook (nog in de schil) ertussen en leg er de Italiaanse worstjes op. Verdeel de blaadjes van de basilicum over de ovenschaal en strooi er peper en grof zeezout zout over. Besprenkel alles met olijfolie en zet in de oven. Na 20 minuten kijken of de worstjes gaar zijn en dan uit de oven nemen.

Ondertussen kun je de basilicummayonaise maken. Doe de mayonaise, yoghurt, citroensap, peper en zout in een hoge maatbeker. Doe er de basilicum bij (blaadjes en takjes) en pureer alles met de staafmixer. In een leuk kommetje doen en in de koelkast zetten totdat je gaat eten.

Je kunt ook alles van te voren klaar maken, maar nog niet afbakken. Doe er folie overheen en zet de volle ovenschaal en de basilicummayonaise in de koelkast. Later even afbakken en klaar!

DSC_0642

DSC_0644

Veel lees-, kook en eetplezier!

Groetjes,

Vianny

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare