Fastfood: Spaghetti Puttanesca

Een vaak gehoord “excuus” verzinnen om niet te koken (ik heb geen tijd, ik ben zo druk, koken is zo moeilijk, iets maken duurt zo lang) en snel iets af te halen of een kant-en-klaar gerecht op te warmen is vaak niet echt terecht. Overigens wel begrijpelijk in deze hectische tijd. Maar in de tijd dat je moet wachten op de scooter van de pizzakoerier of geen keuze kunt maken in de supermarkt, heb je het gerecht van vandaag al lang gemaakt! Supersnelle en supersmaakvolle spaghetti puttanesca.

Over de oorsprong van de naam van dit gerecht gaan er verschillende verhalen in de rondte. Letterlijk betekent het nl. hoerenpasta. Wellicht een snel gerecht om te maken tussen de werkzaamheden door. Een ander verhaal vertelt dat het een saus is die lustopwekkend werkt. Het is een Siciliaans gerecht, dat ontstaan is in het midden van de 20e eeuw en tegenwoordig alom bekend is.

In de tijd dat je het water aan de kook brengt, kun je alle ingrediënten snijden en terwijl de spaghetti in het kokende water gaart, misschien 9 of 10 minuten, maak je de saus. In nog minder tijd je eten maken, kan toch bijna niet! En dan zitten er ingrediënten in, die je vast wel in je voorraadkast hebt staan, zoals olijven, ansjovis en kappertjes. En tomaten en knoflook heb je altijd wel in huis!

Dus geen excuses meer 🙂 In de komende weken nog meer snelle, nee supersnelle gerechten. Dus blijf mijn blogs volgen.

Spaghetti

Spaghetti gekookt

Om pasta te koken gebruik ik altijd mijn mooie pasta-ketel. Een grote ketel met daarin een passend vergiet. Breng het water met zout aan de kook, gooi de gekozen pasta in het vergiet en zet alles in het kokende water. Na afloop van de kooktijd de vergiet uit de pan nemen en even uit laten lekken (echt maar heel even, niet laten staan, want dan krijg je plakkerige pasta) Ik vang altijd een beetje van het kookwater op, mocht de saus niet smeuïg genoeg zijn, dan kun je een beetje kookwater toevoegen.

Puttanesca ingrediënten

Spaghetti puttanesca

Ingrediënten:

 • 400 gram spaghetti
 • zout
 • 6 ansjovisfilets
 • 2 teentjes knoflook in plakjes
 • 4 el olijfolie
 • 1 rode peper in ringetjes (wil je minder pittig, gebruik een halve peper)
 • 75 gram olijven in plakjes (groen of zwart of gemengd)
 • 2 el kappertjes
 • 6 middelgrote tomaten, goed rijp en in stukjes
 • 6 takjes basilicum
 • Parmezaanse kaas, vers geraspt

Bereidingswijze:

Zet een ruime hoeveelheid water met zout op in een mooie grote pan om de spaghetti te koken. Wil je nog sneller zijn, kook dan het water eerst in de waterkoker en schenk het al kokende water in de pan waar je de pasta in gaat koken.

Snij de ansjovis in stukjes, de knoflook in plakjes, de peper in ringetjes en de tomaten in stukjes (verwijder wel even het kroontje). Zet een steelpannetje klaar. Als je de spaghetti aan het kokende water hebt toegevoegd en de klok hebt gezet (meestal 9 of 10 minuten) doe je de olijfolie, ansjovis, knoflook en peper in het steelpannetje en verwarm alles op een klein vuur. De ansjovis zal smelten en de knoflook en peper worden zacht. Na 5, 6 minuten de olijven en kappertjes toevoegen. Goed doorwarmen.

De tomatenstukjes en de basilicumblaadjes klaar zetten, maar nog niet toevoegen. Deze in de laatste minuut van de kooktijd van de spaghetti aan de ansjovis, knoflook, olijfolie en rode peper toevoegen. Ook even proeven of je de smaak goed vindt. De ansjovis zorgt voor zout en de rode peper voor de pit.

Als de spaghetti gaar is, afgieten en een beetje kookwater in een mok opvangen. Meteen de spaghetti in de pan terug doen. De geurige inhoud van het steelpannetje erdoor roeren en eventueel een beetje kookwater. Snel opdienen, Parmezaanse kaas erover raspen en genieten! Je zult proeven dat het stevige smaken zijn, zo eenvoudig en zo snel!

Spaghetti puttanesca 2

Veel lees-, kook- en eetplezier! Maar bij dit gerecht telt eigenlijk alleen het eetplezier, want het kookplezier is maar van zeer korte duur.

Groetjes,

Vianny

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare