Frittata met wintergroenten

Frittata? Frittata! Een lekker en snel gerecht uit de oven en heel geschikt om restjes op te maken. In Italië heet het frittata, in Spanje tortilla en met een beetje de Hollandse nuchterheid kun je het ook gewoon een gevulde omelet noemen. Over voedselverspilling heb ik al eerder geschreven, maar het blijft toch een punt van aandacht. Ongelofelijke hoeveelheden voedsel dat nog gegeten kan worden, verdwijnt in de afvalbak. En daar moeten we toch samen iets aan doen!

Om te beginnen met het maken van deze heerlijke frittata. Je neemt je gekozen vulling, lekkere kruiden, even in de oven en dan een paar eieren, weer even in de oven en klaar!

Door voedselverspilling gaat er heel veel goed en nog bruikbaar voedsel verloren. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks voor enkele miljarden euro’s aan voedsel in de vuilnisbak gegooid.  Voedselverspilling vind je overal: bij de oogst, tijdens opslag en transport, in supermarkten en horeca, maar ook thuis.

En thuis wordt het meeste weggegooid, ongeveer de helft van alle verspilling gebeurt bij de mensen thuis: de gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo’n 50 kg goed voedsel weg, ongeveer 1 kg per persoon, per week.  Dat is 200 kg bij een gezin van 4 personen en een belachelijke hoeveelheid geld, dat terecht komt in de grijze of groene afvalbak.

Kijk eens in de koelkast, de vriezer of in de groentela. Waarschijnlijk liggen er nog restjes, kliekjes of stukjes van allerlei soorten groenten. Ik had nog knolselderij over na het maken van erwtensoep, wat gekookte aardappeltjes en er lagen nog een paar bietjes. Uien en knoflook heb ik altijd in huis. Maar je kunt ook wortels, pastinaak of zelfs spruitjes nemen. Rauw of al gekookt, het kan allemaal. En allemaal erg lekker!

Dus ik heb met deze winterse groeten een heerlijk gerecht gemaakt. Je kunt het warm eten, direct uit oven. Of lauwwarm, dat smaakt ook goed. Een flinke punt als warme maaltijd met een lekkere groene salade en/of een lepeltje pesto. Of lekker bij een glaasje wijn in kleine blokjes gesneden. Of koud als lunchgerecht of zelfs in de broodtrommel als alternatief voor de alom bekende boterham met kaas op het werk. Allemaal even lekker.

Heb je eens restjes of kliekjes en weet je niet wat je ermee moet? Mail gerust naar info@viannys.nl en ik zal je tips geven. Zo hoef je niets weg te gooien en zul je versteld staan wat je er nog mee kunt maken.

Ik heb de frittata gebakken in een brownie-vorm 24×24 cm met een hoogte van 4 cm. Je kunt ook een andere ovenschaal (rond, vierkant of langwerpig) nemen met een inhoud van ongeveer 2,5 liter.

Rode bietjes

Uien

knolselderij_ingredient

aardappel

Frittata met wintergroenten

Ingrediënten:

  • 750 gram wintergroenten in blokjes van 1 à 2 cm (aardappel, knolselderij, rode biet en ui)
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 3 el koolzaad- of olijfolie
  • 1 tl gedroogde thijm
  • 1 el bieslook
  • zout
  • peper
  • 8 eieren
  • 20 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gram geitenkaas of verse roomkaas

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190°C. Schil en was de groenten en snij ze in mooie blokjes. De ui kun je in kwarten snijden of in dikke ringen. Ik heb een restje gekookte aardappels gebruikt, heb je dat niet, dan moet je de aardappelblokjes even 10 minuten voorkoken.

Doe alle groenten in de ovenschaal, voeg de knoflook en de olie toe en bestrooi met de thijm, zout en peper. Vermeng alles goed en zet de schaal in de warme oven. Bak 45 minuten en roer af en toe om.

De groenten zijn nu lekker gebakken en de vorm goed heet. Klop de eieren los in een kom, hak de bieslook fijn, voeg bij de eieren en breng op smaak met zout en peper. Schenk het eimengsel in de hete vorm vol groenten. Zorg dat alles goed verdeeld is en dat alle groenten goed bedekt zijn. Verdeel de geitenkaas of roomkaas tussen de groenten, strooi de Parmezaanse kaas er over en zet terug in de oven. Na 15 minuten is het ei gestold en mooi goudbruin.

Neem de frittata uit de vorm en eet hem warm of lauw.

Frittata

Veel lees-, kook- en eetplezier!

Groetjes,

Vianny

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare