Vintage: heerlijk ouderwets gehaktbrood

 

Vandaag gaan we vintage! Eigenlijk lekker ouderwets dus!!!! Een heerlijk gehaktbrood.

Ik, of eigenlijk wij, houden wel van vintage. Maar niet gewoon zomaar van vroeger of ouderwets, maar met een verhaal. En dat verhaal maakt dat het geen vergane glorie wordt. En dan bedoel ik zowel op het bord als qua interieur.

DSC_0655

Ik weet nog dat we met ons eerste sloophout-krukje van Piet Hein Eek thuiskwamen en mijn vader zag het. Wij waren heel enthousiast en in zijn ogen zag ik de ontzetting. Zijn hele leven is hij schilder geweest en naar zijn zeggen had hij op zo’n krukje wel tientallen keren gestaan tijdens het verven of witten.

Toen mijn vader overleed, nu al meer dan 4 jaar geleden, heeft Eric zijn gehele gereedschapsvoorraad en aanverwante artikelen mee naar huis genomen. Dat alles staat bij ons op een zoldertje en wordt liefdevol het schroevenmagazijn genoemd. En wat wil het toeval: onlangs is een geweldige, “vintage” lamp opgedoken uit ons magazijn. Deze lamp siert nu, samen met het Piet Hein Eek-krukje en onze Eames House Bird (het origineel komt uit begin 20e eeuw) onze erker. Ik ben benieuwd wat zijn commentaar hierop geweest zou zijn, maar dat kan ik me wel indenken 🙂

Aan die Eames House Bird zit ook een persoonlijk verhaal. Ik heb hem van Eric gekregen, nadat ik, eind 2014, noodgedwongen (vanwege mijn …achillespezen) moest stoppen met Vianny´s jam, relish, chutney en meer. Hij heeft hem aan mij gegeven met de intentie om me zo vrij als een vogel te kunnen voelen en opnieuw iets te vinden waar ik mijn passie en creativiteit in kwijt kan. En dat is ook nog gelukt!

DSC_0664

En dan onze archiefkasten met de vogellamp. Die lamp heb ik gekregen na het overlijden van een hele lieve vriendin, eigenlijk een soort tante. Als kind vond ik de vogellamp Biagio van Flos (wist ik veel) al prachtig en tijdens haar ziekbed heeft ze me verteld, dat ik de mooie lamp mocht hebben. Ook dit vintage item koesteren wij boven op de archiefkasten van Gispen, die we bij de verhuizing van mijn ouders uit de kelder haalden en met veel bloed, zweet en tranen hebben opgeknapt.

rek

Dus niet alles wat oud is, is afgeschreven of oude troep. En dat geldt ook voor gerechten. Hoe lekker is een ouderwetse pan erwtensoep of een lekkere stamppot. Vandaag een recept voor een gehaktbrood uit de oven. Supermakkelijk en overheerlijk! Neem wel je lievelingsgehakt, het recept is vrij naturel en de vleessmaak is erg belangrijk. Ik haal mijn gehakt altijd bij de slager hier in het dorp, ik vind dat gewoon het allerlekkerst.

Dit recept is zonder veel kruiden, specerijen of lekkere toevoegingen. Je kunt met hartenlust variëren op dit basisrecept. Met groente, met olijven, met kaas, met pijnboompitten. Wat je maar wil! Maar probeer eerst deze receptuur, dit geaktbrod smaakt naar vroeger!

Gehaktbrood

Ingrediënten:

  • 500 gram gehakt (half om half)
  • 1 ei
  • 1 el dijon mosterd
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 el paneermeel
  • peper
  • zout
  • paneermeel om het gehaktbrood door te rollen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Zet een ovenschaaltje klaar waar het gehaktbrood mooi in past. Doe het gehakt en alle andere ingrediënten in een kom en meng het goed door elkaar. Vorm er een mooie, grote bal van. Doe paneermeel in een diep bord en rol het gehaktbrood door het paneermeel. Plaats het gehaktbrood op de ovenschaal en zet 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Eet het gehaktbrood warm met een lekkere tomatensaus, aardappelen en groente of koud op een sneetje roggebrood met een beetje mosterd. Heerlijk!

Gehaktbrood

Veel lees-, kook- en eetplezier!

Groetjes,

Vianny

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare