Recept voor Valentijnsdag? Banaan-kers gebakjes

 

Een recept nodig voor Valentijsdag? Of vier je dat, net als ik, helemaal niet? Je kunt ook gewoon iemand verrassen met deze lekkere gebakjes, daar hoef het geen absoluut geen 14 februari voor te zijn. Zijn het muffins? Of zijn het toch cupcakes? Maakt niet uit, ze zijn heerlijk! En ik moet nu heel eerlijk zijn: ik ben hier zelf ook mee verrast! Jisse heeft ze namelijk gemaakt 🙂 Want eigenlijk moet je met degenen die je lief zijn, elke dag van het jaar wel een taartje willen eten en zo toch Valentijn eren.

Valentijns-taartje

Bij ons wordt altijd veel gebakken en gekookt. Dat, overigens onschuldige, kook- en bakvirus heeft zich hier in huis zover verspreid, dat ook onze dochters ermee besmet zijn. En afgelopen weekend werd dus naar aanleiding van een recept voor bananenbrood bij Paul’s PuberKookshow (trouwens een erg leuk programma, ook als je geen puber bent) door Jisse het plan opgevat om lekker te gaan bakken.

Maar bij het lezen van het recept, kwamen toch weer andere ideeën bij mij boven drijven. Ik wilde dan toch het recept aanpassen aan onze eigen smaak en dat heb ik dan ook, samen met Jisse gedaan.

Het betreft hier van origine een recept dat glutenvrij (door het boekweitmeel), suikervrij (door de rijpe bananen) en lactosevrij (door de amandelmelk) is. Het sausje is optioneel, want dat past ook niet in de alles-vrije versie. Ik zal ook de oorspronkelijke ingrediënten vermelden, maar wij vonden de versie met onze aanpassingen lekkerder.

DSC_0622

Bananen-kersen gebakjes met kwarksaus

Ingrediënten:

 • 200 gram boekweitmeel (glutenvrij)
 • 2 afgestreken tl bakpoeder
 • 1 afgestreken tl kaneel
 • mespunt zout
 • 3 eieren
 • 2 el melk (amandelmelk voor de lactosevrije versie)
 • 3 rijpe bananen
 • 150 gram van je lievelings-kersenjam, of verse kersen (voor een suikervrije versie)
 • 75 gram van je lievelings-kersenjam
 • 250 gram kwark
 • mespunt kaneel

IMG_0085

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C boven- en onderwarmte. Zet een cupcake-bakvorm voor 12 stuks klaar en doe er 12 siliconen of papieren vormpjes in. Ik gebruik siliconen vormpjes, die schaf je een keer aan, was je na gebruik af en kun je daarna opnieuw gebruiken.

Meng in een ruime kom het boekweitmeel, de bakpoeder, het zout en de theelepel kaneelpoeder. Roer de droge bestanddelen goed door en zet even aan de kant. Doe de eieren in een hoge maatbeker, giet er de melk bij en voeg de in stukjes gesneden of gebroken bananen toe. Pureer de eieren, melk en bananen met de staafmixer tot een glad geheel.

Roer daarna het ei-melk-banaan prutje door het boekweit-bakpoeder-kaneel-zout mengsel. Niet kloppen met garde of mixer, maar goed roeren met een houten lepel. Als het beslag goed gemengd is, verdeel je over elk van de vormpjes 1 eetlepel ervan. Daarop 1 theelepel jam of een paar verse kersen. Dan weer 1 eetlepel beslag in het vormpje doen.

Plaats de bakvorm midden in de voorverwarmde oven en laat 25 minuten bakken. Neem de vorm uit de oven en laat afkoelen.

Tijdens het bakken kun je het sausje maken. Doe de kwark, het kaneelpoeder en de kersenjam in een kommetje en roer goed door. Dit lekker frisse sausje past goed bij de gebakjes.

DSC_0623

Allemaal een fijne Valentijnsdag, maar probeer gewoon van elke dag een Valentijnsdag te maken.  Hier zitten wij (wel al even geleden) op een gewone, doordeweekse Vianny´s jam, relish en meer (werk)dag lekker op het terras bij Winkel 43 aan de Noordermarkt in Amsterdam. Klanten bezoeken, bestellingen afleveren en dan even tijd voor héérlijke appeltaart, de lekkerste van Amsterdam 🙂 en even tijd voor elkaar. En dat is toch wat Valentijsdag eigenlijk is, of niet?

IMG_0308

Veel lees-, bak- en eetplezier!

Groetjes,

Vianny

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare