Poefelen & Nonnevotten, echt Limburgs Carnavalsgebak

Een paar dagen voor Carnaval, dan mogen poefelen en nonnevotten natuurlijk niet ontbreken. Maak ze dit jaar eens zelf! Probeer het, je zult net zo enthousiast zijn als wij en onze diverse testpanels! Heerlijk met zelfgemaakte jam en zelfgemaakte banketbakkersroom. Stap voor stap leg ik alles uit en gegarandeerd zullen de poefelen en nonnevotten heerlijk worden.

Ik zal het dan ook maar gewoon hebben over poefelen (Berliner bollen in het Nederlands) en nonnevotten (strikken in het Nederlands) Het is tenslotte een echte Limburgse specialiteit!

Om te beginnen, plan een paar uurtjes vrij. Het is deeg maken, wachten, deeg nog eens kneden, wachten, poefelen en nonnevotten uitsteken en vormen, wachten en dan eindelijk mogen ze gebakken worden in de olie. Het is een gezellig werkje en het resultaat is verbluffend.

DSC_0534

 

In dit blog volgen wij de 3 hoofdpersonen, poefel met jam, poefel met banketbakkersroom en nonnevot op de voet.

Poefelen en Nonnevotten

Ingrediënten voor 50 stuks:

  • 1 kg bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 28 gram droge gist (4 zakjes à 7 gram)
  • 2 eieren
  • 200 gram zachte boter
  • 250 ml melk
  • 250 ml water
  • mespunt zout
  • 2 liter frituurolie
  • 500 gram fijne kristalsuiker

Bereidingswijze:

Wij hebben het deeg gekneed met de keukenmachine, maar het kan natuurlijk ook met de hand. Doe de bloem in een grote kom. Langs de rand de witte basterdsuiker en het zout strooien. Verdeel de zachte boter over de bloem en breek de eieren langs de kant. Maak een kuiltje in het midden.

Zet een pannetje op het vuur, giet er de melk en het water in en verwarm tot handwarm. Voel gerust met je hand, het mag absoluut niet te heet worden, anders verbrandt de gist. Doe een gedeelte van het handwarme melk-water mengsel in een kommetje en los hierin al roerend de gist op. Giet het gistmengsel en de resterende melk en water in het kuiltje, midden in de bloem.

Meng alles goed door elkaar en kneed dan ca. 10 minuten stevig door. Het wordt een mooi glanzend deeg. Vorm een bal van het deeg en leg het terug in de kom. Dek af met een theedoek en laat 1 uur rijzen tot de dubbele hoeveelheid op een warme, tochtvrije plek.

DSC_0501

Neem het deeg uit de kom en kneed nog eens goed door op een licht met bloem bestoven werkblad. Laat op het werkblad nog 15 minuten rijzen en rol het dan uit tot een lap van ca. 1 cm dik.

Om de poefelen en nonnevotten te vormen heb je een steker of glas nodig met een doorsnede van 7 cm en 8 cm.

Voor de ronde poefelen steek je rondjes uit van 7 cm.

Voor de langwerpige poefelen met pudding steek je rondjes uit van 8 cm en die trek je een beetje langwerpig in model.

Voor de nonnevotten steek je ook rondjes uit van 7 cm, die je dan uitrolt tot worstjes van 30 cm lang. Leg er een knoop in.

Ik heb 15 nonnevotten, 15 puddingpoefelen en 20 jampoefelen gemaakt uit één recept. Laat alles op een licht met bloem bestoven werkblad nu weer 1 uur rijzen onder een theedoek.

DSC_0507

DSC_0511

In de tussentijd kun je de olie klaar maken. Je kunt een frituurpan gebruiken, die houdt de temperatuur mooi constant. Gebruik je een pan op het vuur, gebruik dan wel een thermometer. Het vet moet goed op temperatuur zijn en blijven. Verwarm de olie tot 180°C.

DSC_0516

DSC_0517

DSC_0518

Dan de gebakjes bakken in de hete olie. Kijk even hoeveel er in je pan passen, ik heb ze met 4 tegelijk gebakken. De baktijden zijn:

Ronde poefelen: Elke kant 2 minuten (1x omdraaien)

Langwerpige poefelen: Elke kant 2 minuten (1x omdraaien)

Nonnevotten: Elke kant 1,5 minuut (1x omdraaien)

Ze moeten aan beide kanten mooi goudbruin en gaar worden. Als je de volgende wil bakken, zorg er dan voor dat de olie weer op temperatuur is.

DSC_0519

DSC_0520

Leg de gebakken poefelen en nonnevotten meteen na het bakken op even keukenpapier en dan, nog goed warm, door de fijne kristalsuiker halen.

DSC_0532

Voor de vulling kun je zelf lekkere jam maken. Kan natuurlijk al ruim van te voren. Maak een flinke voorraad, want de jam is niet alleen lekker op de poefelen. Hier vind je de handleiding:

Jam

http://www.viannys.nl/2015/10/16/een-goed-gevoel-en-jam-met-heel-veel-fruit/

En die lekkere banketbakkersroom moet je er ook bij maken. Die kun je eventueel al de dag van te voren maken. Hier het recept en een instructiefilmpje:

Banketbakkersroom

http://www.viannys.nl/2015/11/06/lekkere-limburgse-vlaai-in-stop-motion/

Snij de langwerpige poefelen aan de bovenkant in de lengte in en spuit er m.b.v. een spuitzak met een kartelmondje de banketbakkersroom in. Snij de ronde poefelen doormidden en doe er lekker jam op. Je kunt ook een laagje banketbakkersroom en een lepeltje jam ertussen doen. Die variant viel hier heel erg in de smaak.

En dit is dan het eindresultaat!

DSC_0537

DSC_0538

DSC_0539

Veel lees-, bak- een eetplezier! En alvast fijne carnavalsdagen!!!

Groetjes,

Vianny

 

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare