Fusion cooking en hopelijk wekt dit je nieuwsgierigheid!

Vandaag een mooi voorbeeld van fusion cooking, misschien iets wat je altijd onbewust al doet. Maar misschien ook net dat duwtje in de goede richting om het zeker eens te gaan proberen. Maar wat is fusion cooking eigenlijk? Het is het combineren van gerechten en ingrediënten uit verschillende landen en keukens. En dat is nou precies wat de recepten uit het blog van vandaag doen.

Marokkaanse chacouka, Libanees platbrood met za’atar, Griekse pita met Mexicaanse bonenpuree en Turkse yoghurt. Geweldige smaken die het maken en proberen meer dan waard zijn.

wereldkaart

Ik probeer in mijn blog altijd recepten te beschrijven die moeilijk lijken, maar bij nadere bestudering of zelfs bij het maken blijkt, dat ze helemaal niet zo moeilijk zijn. Of dat er ingrediënten gebruikt worden die je nog niet kent, maar probeer het gewoon eens en laat je verrassen door nieuwe, spannende smaken. Het verrijkt je leven, dat durf ik wel zo te zeggen. Het verbreed je kijk op de wereld en de mensen, zonder dat je er geweest bent. En het brengt je dichter bij die mensen, die je niet kent, maar door hun gerechten te bereiden en te eten heb je toegang tot onbekende, en daarmee vaak ook onbeminde, werelden.

Nieuwe smaken en ingrediënten verbreden je horizon en laten je eten buiten de gebaande paden, die je vaak al jarenlang bewandeld.

Er staan ook misschien weer nieuwe, onbekende specerijen in de recepten: za’atar, komijnzaad, chilipeper, gerookte paprikapoeder. Verkrijgbaar bij elke grotere supermarkt of ga eens op zoek op internet. Absoluut de moeite waard 🙂

Het lijkt alsof we vandaag een heleboel recepten krijgen, maar dat valt mee. Van één broodrecept kun je meerdere variaties maken. Google maar eens platbrood en je zult talloze herkomsten te zien krijgen. Griekse pita, Lavash uit het Midden Oosten, Naan uit India, Mexiacaanse tortilla, pizza uit Italië, lahmacun uit Turkije en ga zo maar door. En lekker dat ze zijn!!!! Samen met 3 verschillende vullingen, die ook nog eens vegetarisch zijn, zet je een heerlijk maaltje op tafel. Maar je kunt natuurlijk ook om te beginnen 1 soort brood en 1 vulling maken. Ik weet zeker dat je dan binnenkort de andere variaties gaat proberen.

Platbrood

Ingrediënten (voor 8 stuks):

 • 500 gram patentbloem
 • 1,5 tl fijn zeezout
 • 1 tl gedroogde gist (3,5 gram)
 • 1 el olijfolie
 • 325 ml handwarm water (ca. 37°C)

Bereidingswijze:

DSC_0443

DSC_0446

Doe de bloem, het zeezout en de gist in een kom. Als je een keukenmachine gebruikt in de mixerkom, ga je handmatig kneden in een gewone kom. Voeg de olijfolie aan de bloem toe en giet het water er ook bij. Begin te kneden (machinaal of handmatig) en kneed ca. 10 minuten tot een soepel deeg ontstaat. Neem het deeg uit de kom, kneed nog even door en maak er een mooie bol van. Beetje bloem in de mengkom en doe de bol deeg er in. Afdekken met een schone theedoek en ongeveer 2 uur laten rijzen op een warme plek.

Na 2 uur is het deeg mooi gerezen naar de dubbele hoeveelheid. Neem het deeg uit de kom en kneed het nog eens goed door, zodat alle lucht er weer uit is. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen van ca. 100 gram en vorm er bolletjes van.

Voor de platbroden rol je de bolletjes deeg één voor één uit m.b.v. een deegroller tot cirkels van 2 tot 3 mm dik. Laat ze nog 5 minuten rusten. In de tussentijd zet je een grote koekenpan met anti-aanbak op het hoogste vuur zonder olie of boter. Laat de pan heel heet worden. Bak dan de broden stuk voor stuk af in de droge, hete pan. Ongeveer 1,5 minuut aan de eerste kant, dan omdraaien en nog 1 minuut aan de andere kant bakken. Het deeg gaat rijzen in de pan en blaast zich op en wordt heerlijk!!! Leg de broden die klaar zijn op elkaar op een bord. Ga je niet meteen eten en wil je ze nog even bewaren, wikkel alle broden samen in een schone theedoek totdat je ze gaat eten.

DSC_0452

DSC_0454

Wil je pitabroodjes gaan maken, rol dan het bolletje deeg uit tot ongeveer 5 mm dikte en bak ook in de pan, iets minder heet, ongeveer 2,5 minuut per kant. Je kunt ook een bolletje deeg verdelen in 2, dan heb je kleinere pitabroodjes.

En nu de vulling:

Chachouka

DSC_0435

Ingrediënten:

 • 3 el olijfolie
 • 1 tl komijnzaad
 • 2 uien, in halve ringen
 • 1 teentje knoflook, in plakjes
 • 3 paprika´s, schoongemaakt en in reepjes
 • 1/5 tl gerookt paprikapoeder
 • 600 gram hele tomaten uit blik met sap, grof gesneden
 • peper
 • zout
 • 4 eieren

Bereidingswijze:

Verwarm de olijfolie in een pan die ook in de oven kan. Voeg de komijnzaadjes toe en bak deze een paar minuten. Doe de uien in de pan en bak op middelhoog vuur ongeveer 8 minuten. Dan de knoflook en de paprika toevoegen, even aanbakken en dan het met het vuur laag 20 minuten zachtjes bakken. Roer het gerookte paprikapoeder, peper, zout, de tomaten en het sap erdoor. Nog 12 minuten zachtjes laten sudderen.

chachouka ei rauw

 

 

 

 

Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Proef en voeg desgewenst nog peper en zout toe. Maak met een soeplepel 4 holletjes in het groentemengsel en breek voorzichtig in elk holletje een ei. Peper en zout over de eieren strooien en dan 10 tot 12 minuten in de voorverwarmde oven zetten. Het eiwit moet gestold zijn en het eiwit nog zacht.

DSC_0465

Bonenpuree

Ingrediënten:

 • 240 gram groene flageolets of andere bonen (uit blik)
 • 1 kleine uit, fijn gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, fijn gesnipperd
 • 1/2 rode chilipeper, in fijne ringetjes
 • 1/2 tl gedroogde oregano
 • 2 hele tomaten uit blik
 • 1/4 tl cayennepeper
 • 4 el Turkse of Griekse yoghurt
 • 8 ingelegde groene pepers
 • olijfolie
 • peper
 • zout

Bereidingswijze:

Verhit een beetje olijfolie in een pan en voeg de ui en knoflook toe. Bak op middelhoog vuur ongeveer 8 minuten mooi zacht. Doe de oregano en de chilipeper erbij, net als de tomaten, de bonen, peper en zout. Laat een paar minuten zachtjes koken en prak met een vork de bonen en de tomaten fijn. Proef of je het nog pittiger wil en doe dan de cayennepeper erbij.

Vul het platbrood met de bonenpuree en schep er een lepel yoghurt op en doe er 2 pepertjes bij. Strooi er nog een beetje gerookt paprikapoeder over.

DSC_0458

Platbrood met za’atar

Ingrediënten:

 • Za’atar (Arabisch kruidenmengsel met sesamzaad, sumak, thijm, wilde oregano en zout)
 • olijfolie

Bereidingswijze:

Sprenkel olijfolie over het warme platbrood en bestrooi het met za’atar.

DSC_0461

Heel veel lees-, kook- en eetplezier!

Groetjes,

Vianny

P.S.: Volgende week de beschrijving (incl. foto´s) van poefelen met jam en pudding en nonnevotten! Alvast lekker bakken voor de carnavalsdagen, want deze lekkernijen mogen dan natuurlijk niet ontbreken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

3 Antwoorden op “Fusion cooking en hopelijk wekt dit je nieuwsgierigheid!”

 1. Jos Hupperetz zegt:

  Je verrast steeds met jouw recepten. Weer een uitnodiging om het gauw te gaan proberen. ??

  1. Dit recept is erg leuk om te maken en nog leuker om op te eten 😉

Reacties zijn gesloten.