En bij de pannenkoekjes: Linzen-, erwten- of bonensoep

 

Vandaag het recept van de soep die lekker smaak bij de pannenkoekjes van afgelopen dinsdag: Peulvruchtensoep. Je kunt de soep maken van allerlei gedroogde peulvruchten: erwten, bruine bonen, witte bonen, rode linzen, groene linzen, gele linzen, kikkererwten, tuinbonen, borlottibonen, canellibonen, kidneybonen, kapucijners, kievitsbonen, noem maar op.


Peulvruchten

Gedroogde peulvruchten behoren tegenwoordig tot de superfoods. Dus behalve lekker zijn gerechten met deze groentes ook nog gezond. Maar dat wisten we natuurlijk al lang. Ik denk niet dat de mensen die zijn begonnen met het drogen van peulvruchten, gedacht hebben aan de hypes van de 21e eeuw, maar hebben ingespeeld op de behoefte om de geoogste groentes langer te kunnen bewaren.

Inmaken, fermenteren, drogen, allemaal methodes om lekkers langer te bewaren. Want behalve smakelijke soepen kun je peulvruchten ook gebruiken als vervanger van vlees en er burgers van maken. Of een smeersels à la hummus. Of heerlijke chili’s met of zonder vlees. Of frisse salades. Of gepoft c.q. geroosterd als knabbel bij de borrel. Of met olijfolie en knoflook door de pasta.

Je kunt peulvruchten in allerlei soorten en maten verkrijgen. Kies een soort die je kent of probeer gewoon eens een soort die je nog wil leren kennen. Het recept is een basis voor een lekkere, stevige winterse maaltijdsoep, “dikke soep” zoals het in het Limburgs heet.

Je kunt de gekozen peulvruchten 12 uur weken in koud water (per 500 gram 2,5 liter koud water) en daarna het weekwater gebruiken om de soep te maken. Je kunt er ook voor kiezen om niet van te voren te weken. Het verschil zie je tijdens het koken. Bij de geweekte peulvruchten heb je een iets kortere kooktijd (het scheelt misschien 15 minuten) en de erwten of bonen zullen stuk koken en dan de soep een mooie, zachte structuur geven. Week je de peulvruchten niet voor, kookt je soep iets langer voordat ze gaar zijn, maar hou je in het eindresultaat meer structuur en bite over.

DSC_0326

Ik heb in dit recept gekozen voor groene linzen en ik heb ze niet voorgeweekt.

Linzensoep

Ingrediënten voor 8 personen:

 • 500 gram groene linzen
 • 2,5 liter water
 • 300 gram hamlap of schouderkarbonade
 • 200 gram vers spek
 • 1 rookworst
 • 300 gram ui
 • 300 gram prei
 • 300 gram winterwortel
 • 300 gram knolselderij
 • 300 gram aardappel
 • 3 laurierblaadjes
 • 3 takjes thijm
 • 2 kruidenbouillonblokjes
 • peper
 • zout

linzen

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze:

Doe het water en de peulvruchten naar keuze in een grote soeppan. Wil je crèmige, gebonden soep, dan moet je 12 uur voorweken. Wil je wat meer structuur, dan week je niet voor.

Doe de hamlap of schouderkarbonade en het spek bij het water en de peulvruchten, voeg peper en zout toe, net als thijm en laurier. Breng aan de kook en laat 45 minuten rustig koken op middelhoog vuur met het deksel schuin op de pan. Regelmatig roeren!

In die 30 minuten heb je ruim de tijd om de groentes schoon te maken en te snijden. Snij alles in even grote stukken, dan is het ook in ongeveer dezelfde tijd gaar. Ik heb blokjes van 1 à 1,5 cm gesneden. Doe alle groentes in de soeppan en breng weer aan de kook, nog wat peper en zout toevoegen en doe dan ook de kruidenbouillonblokjes erbij. Nog 30 minuten laten koken. Regelmatig blijven roeren! Hoe langer de soep kookt, hoe meer kans op aanbranden 😉

Neem daarna het gare vlees uit de soep en snij de hamlap of schouderkarbonade (verwijder hier ook de botjes), het spek en de rookworst in de gewenste grootte. Voeg het gesneden vlees weer aan de soep toe. Laat nog 15 minuten zachtjes koken. Ook nu weer roeren!

Proef na 1,5 uur totale kooktijd aan de soep. Is er genoeg peper en zout in? Vind je de dikte van de soep goed? Te dik? Doe er nog een beetje water bij. Te dun? Laat nog even koken zonder deksel. Peulvruchten en andere groentes gaar? Dan kun je aan tafel! Je kunt de soep ook rustig een dag laten staan, de dag erna smaakt hij ook heerlijk.

zoet

Ondertussen heb je de pannenkoekjes gebakken om bij de soep te eten. Heb je het recept niet meer of het vorige blog gemist? Hier nog eens de link.

http://www.viannys.nl/2016/01/19/pannenkoekjes-zoet-en-hartig/

DSC_0420

 

Veel lees-, kook- en eetplezier!

Groetjes,

Vianny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare