Pannenkoekjes, zoet en hartig

 

Vandaag een recept voor pannenkoekjes, zoet en hartig. Naturel, met rozijnen, met appel of met appel en rozijnen. Of met ui en thijm, ham of gerookt spek. Bij ons thuis werden en worden deze lekkere pannenkoekjes traditioneel gegeten bij “dikke soep” oftewel maaltijdsoep en in het bijzonder erwtensoep. En aangezien het weer deze week eindelijk een beetje winters is, hoort een lekkere pan soep daar zeker bij!

 

zoet

Het recept voor de soep volgt as. vrijdag. Maar nu alvast de handleiding voor het maken van pannenkoekjes. Het zijn dikke, kleine pannenkoekjes die je kunt vullen met wat je maar wil. Laatst heb ik ze gemaakt met rozijnen en abrikozen. Heerlijk fris en zoet. Je kunt ze ook maken met appel en kaneel of zelfs met stukjes spek. Dat is niet authentiek, maar wel lekker bij peulvruchtensoep. Maak je een hartige variant, doe dan geen suiker in het beslag. Ik beschrijf het recept zoals ik ze heb gemaakt, maar het leukste is om de pannenkoeken met je eigen lievelingsvulling te maken.

hartig

 

 

Pannenkoeken

Ingrediënten voor 12 stuks:

 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 30 gram suiker (zoete variant)
 • of
 • geen suiker (hartige variant)
 • snuf zout
 • 250 ml melk
 • 2 eieren

Vulling:

 • 100 gram rozijnen
 • of
 • geen vulling als je ze naturel het lekkerste vindt
 • of
 • 1 appel
 • 1/2 tl kaneel
 • of
 • 1 kleine ui
 • 1/2 tl thijm
 • of
 • 3 plakjes ontbijtspek
 • of
 • 1 plak achterham

DSC_0405

Pannenkoekjes pan

Bereidingswijze:

Doe het zelfrijzend bakmeel, suiker en zout in een mengkom. Voeg al roerend met een garde de melk toe. Roer tot een glad beslag. Voeg dan een voor een de eieren toe en klop met de garde. Laat het beslag een half uurtje staan. Je kunt in de tussentijd de vullingen voorbereiden.

Doe de rozijnen in een kommetje en giet er zoveel warm water op dat ze onder staan. Laat ze een half uurtje wellen.

Was de appel, snij in vieren en verwijder het klokhuis. Je hoeft hem niet te schillen. Verdeel elk partje in 4 stukjes. Doe de appel in een kommetje en bestrooi met de kaneel.

Snij de ui in ringen en bestrooi met de thijm.

De ham kun je fijnsnijden.

Het spek kun je zowel hele plakken laten als ook fijnsnijden.

Neem na een half uurtje wachten een grote pan met anti-aanbak laag. Een beetje olie of boter in de pan. Het beslag m.b.v. een sauslepel (dan heb je een mooie portie) in de pan doen. Er passen 3 pannenkoekjes in 1 pan. Bak op middelhoog vuur en wacht ca. 1,5 tot 2 minuten, totdat er kleine belletjes aan de bovenkant van het pannenkoekje ontstaan. Kijk voor een voorbeeld op de foto hierboven. Draai de pannenkoeken om met een spatel en bak goudbruin aan de andere kant. Dat duurt ook weer ca. 2 minuten.

Wil je de pannenkoeken vullen, bak dan eerst de appel, ui, spek of ham in de pan en voeg dan pas het beslag toe. De rozijnen kun je gewoon meteen door het beslag mengen.

Je kunt voordat je ze gaat opeten, bestrooien met poedersuiker of doe er een beetje schenkstroop of Limburgse appelstroop op.

Bedenk wel van te voren welke smaak je wil bakken, ik heb nu 6 varianten gemaakt van een dubbele portie beslag, in totaal 24 pannenkoekjes.

DSC_0413

DSC_0412

Veel lees-, bak- en eetplezier!

Groetjes,

Vianny

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare