Bloemkool in 2 variaties

Weinig of geen vlees eten, flexitariër of vegetariër, steeds meer mensen zijn het. Het is beter voor onze aardbol om minder vlees te eten, dan hoeven er minder dieren te worden gehouden en geslacht en dan is er minder uitstoot van de schadelijke gassen uit de mest van de koeien en varkens. Zelf zijn wij ook uit deze overtuiging flexitariër. Niet vanuit het oogpunt van de leuke, koddige diertjes en dat het zielig is dat ze geslacht worden, maar uit oogpunt om onze moeder aarde iets minder te belasten.

Ik vind het namelijk belangrijk dat kinderen leren dat vlees en vis van dieren komt, hoe en waar groente en fruit groeit en waar melk, honing en eieren vandaan komen. Wij zijn er dan ook al vroeg op uit getrokken met onze dochters Fenna en Jisse om te bekijken en te ervaren waar onze voeding groeit, geoogst of gehouden wordt.

DSC_0511

Op de foto zijn de dames onderweg om op onze favoriete boerderij, rechtstreeks vanuit de melkstal, een muis uit de waterton te redden. Zelfs die hoort erbij en wordt heldhaftig van de verdrinkingsdood gered.

En het melken van de koeien, voeren van de schapen, vertroetelen van de biggetjes en het karnen van boter hoorden tot de leuke vakantiebezigheden.

DSC_5145 DSC_5332 IMG_3354 DSC_0687

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het wel, weinig of geen vlees eten is een keus die iedereen zelf moet maken en ook moet iedereen voor zichzelf afwegen om welke reden, maar om me heen hoor ik steeds vaker dat mensen lekker willen eten zonder vlees. Daarom deze keer een gerecht geheel zonder vlees, zelfs twee gerechten met precies dezelfde ingrediënten, maar een totaal andere bereidingswijze en dus ook twee verschillende gerechten.

Nog een reden voor het verwerken van een bloemkool is het feit, dat Eric gruwt van bloemkool. Een soort jeugdtrauma met nachtmerries over te lang gekookte bloemkoolroosjes met een melksausje (echt 70’s) en lekker veel nootmuskaat. Van tijd tot tijd maak ik bloemkool in verschillende gedaantes en recepturen en hij moet eerlijk toegeven dat de Indiaase variant Aloo Gobi, een soort curry van bloemkool met veel specerijen, wel in de smaak valt. Dat recept zal ik later eens posten, dat hebben jullie nog te goed.

Vianny´s adviezenmet smaak bloemkool heel 1

Vianny´s adviezenmet smaak bloemkool heel 2

Ik heb een mooie bloemkool gekocht en de helft gebruikt voor een lekkere soep, van de andere helft heb ik een ovengerecht gemaakt. Laat je verrassen! Beslist eens proberen. En het leuke is toch: 2x dezelfde ingrediënten.

Vianny´s adviezen met smaak bloemkool

Bloemkoolsoep

Ingrediënten:

 • 500 gram bloemkool, roosjes en stronk in grove stukken
 • 100 gram kruimige aardappel, geschild en in stukken
 • 1 ui, grof gesnipperd
 • 1 teen knoflook, grof gesnipperd
 • 2 tl ras el hanout (Arabisch kruidenmengsel)
 • olijfolie
 • peper
 • zout
 • 1,2 liter water
 • 2 kruidenbouillontabletten
 • 25 gram walnoten
 • paprikapoeder

DSC_0381

Geroosterde bloemkool

Ingrediënten:

 • 500 gram bloemkool, in plakken van ca. 1 cm (roosjes en stronk gebruiken)
 • 500 gram krieltjes met schil
 • 1 ui, in ringen
 • 1 teen knoflook, fijn gehakt
 • 1 el ras el hanout
 • 3 el olijfolie
 • peper
 • zout
 • 25 gram walnoten
 • paprikapoeder

Bloemkoolsoep

Bereidingswijze:

Fruit de ui en de knoflook aan in de olijfolie op laag vuur, samen met de ras el hanout. Na ca. 5 minuten de bloemkool en aardappel samen met peper en zout toevoegen en kort meefruiten. Dan het water en de kruidenbouillontabletten erbij doen en aan de kook laten komen op hoog vuur. Eenmaal aan de kook 25-30 minuten laten doorkoken op middel vuur en regelmatig roeren. Met de staafmixer pureren en proeven of de soep goed op smaak is. Paprikapoeder over de soep strooien en de walnoten grof hakken en ook er over strooien.

Geroosterde bloemkool

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200°C. Neem een ovenplaat en leg er bakpapier op. Vermeng de ras el hanout met de olijfolie, peper, zout en knoflook. Bestrijk de bloemkoolplakken aan de voor en achterkant met het specerijenmengsel. De rest van de specerijen en de olijfolie verdelen over de aardappelen en uienringen. Verdeel alles mooi over de bakplaat. De bloemkool niet over elkaar heen leggen, mooi naast elkaar en het aardappel-ui-specerijenmengsel ertussen verdelen. De walnoten erop leggen en de bakplaat in de oven zetten. 45 Minuten bakken in de voorverwarmde oven. Voor het serveren bestrooien met een beetje paprikapoeder.

DSC_0390DSC_0393

Veel lees-, kook- en eetplezier!

Groetjes,

Vianny

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

2 Antwoorden op “Bloemkool in 2 variaties”

 1. Manon Degens zegt:

  Hallo Vianny’s,

  Heb net de bloemkoolsoep gemaakt! Het weekend kan beginnen??. Mmmm… Lekker stevig soepje.

  Groetjes Manon

  1. Laat het smaken en een fijn weekend!

Reacties zijn gesloten.