Nieuw jaar, nieuwe recepten

Het eerste blog van 2016, alweer een nieuw jaar en eigenlijk voelt alles hetzelfde als in 2015. Voor iedereen alle goeds en vooral gezondheid, liefde en geluk. Kerst achter de rug met gezellige dagen vol lekker eten en drinken samen met familie en vrienden. En dan al bruisend met Champagne, prosecco, cremant d’ Alsace of Cava op het nieuwe jaar proosten. Vol goede voornemens beginnen we aan januari, om dan halverwege de maand te merken dat we de voornemens de deur uit hebben gedaan en gewoon leven zoals het beste bij ons past. En dat is volgens mij ook het verstandigste en niet te vergeten het prettigste!

In 2016 is mijn enige goede voornemen om veel lekkere, makkelijke, spannende en (meestal) gezonde recepten te gaan maken en deze te delen met jullie. Nog meer dan in 2015 hoop ik op jullie reacties, vragen en suggesties over en voor gerechten, ingrediënten of culinaire problemen. Dus reageer via het blog of via info@viannys.nl

DSC_0065

Vandaag een recept in meerdere gedaanten. Het gerecht kan op meerdere manieren gemaakt worden, zodat het aansluit bij de voorkeur van de betreffende kok en zijn eters. Boordevol groentes, een beetje of zelfs helemaal geen vlees, een beetje of zelfs helemaal geen pasta.

Het is wat meer werk, geen avondeten in 15 minuten, maar de moeite loont absoluut! Ik heb de dag van te voren de tomatensaus en het gehaktmengsel gemaakt, af laten koelen en bewaard in de koelkast en de dag erna de lasagne samengesteld uit alle lekkere ingrediënten.

Het is dus een lasagne volop keuzes: Je kunt het gehakt weglaten voor een vegetarische variant. Laat je het gehakt en de lasagnebladen weg, heb je de groente-variant en als je het lekkerder vindt op de traditionele manier, doe je er gehakt in en ook nog lasagnebladen.

Lasagne di Vianny

Vianny´s adviezen met smaak_lasagne_0332

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten:

Tomatensaus:

 • 500 gram verse tomaten
 • 1 blikje (400 gram) tomatenstukjes op sap
 • 1 leeg blikje water
 • 1 flinke winterpeen, geschild en in blokjes
 • 2 stengels bleekselderij, in blokjes
 • 1 flinke ui, in blokjes
 • 3 teentjes knoflook, in stukjes
 • 1 tl Italiaanse kruiden
 • 1/4 tl chilivlokken
 • olijfolie
 • peper
 • zout

Gehaktmengsel:

 • 500 gram gehakt half om half
 • klein scheutje olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
 • 1 tl Italiaanse kruiden
 • 1/4 tl chilivlokken
 • peper
 • zout

Pesto:

 • 75 gram rucola
 • 1 teentje knoflook, heel
 • 40 gram pecannoten
 • 50 gram groene olijven
 • 100 ml olijfolie
 • peper
 • zout

Verder nog nodig:

 • 2 courgettes
 • peper
 • zout
 • 2 bollen mozzarella
 • 50 gram groene olijven
 • ca. 6 lasagnebladen
 • 12 halve pecannoten

Vianny´s adviezen met smaak_lasagne_0333 lichter

Bereidingswijze:

Tomatensaus:

Alle groentes kunnen grof gesneden worden, dus doe geen moeite voor mooie blokjes of gelijkmatige stukjes. Fruit de ui en de knoflook aan in een beetje olijfolie in een ruime pan. Doe er dan de winterpeen, bleekselderij, chilivlokken en Italiaanse kruiden bij en laat even meefruiten. Ook peper en zout toevoegen. De groentes niet bruin laten worden , alleen aanfruiten.

Na ca. 5 minuten de tomaten, tomatenblokjes en het water erbij doen en alles aan de kook brengen. 45 Minuten op laag vuur laten pruttelen en dan de massa door de passe vite draaien, door de flotte lotte halen of gewoon door een zeef wrijven met een grote soeplepel. Je kunt het ook, heel makkelijk, met de staafmixer pureren, maar helemaal glad krijg je de saus niet door de velletje van de tomaten. Doe maar wat voor jou het makkelijkste is.

Even proeven of er nog peper en zout in moet en klaar is de heerlijke tomatensaus. Deze saus kun je ook in grotere hoeveelheden maken en invriezen. Dan heb je altijd een basistomatensaus vol groente ingevroren voor een snelle pasta met zalm en/of garnalen of een lekkere spaghetti napolitana met tomatensaus en Parmezaanse kaas. Salade erbij en klaar!

Gehaktmengsel:

Bak de gesnipperde ui en knoflook aan in een scheutje knoflook en voeg het gehakt en de kruiden toe. Bakken op hoog vuur en lekker knapperig laten worden.

Pesto:

Doe alle ingrediënten, ja echt alle ingrediënten voor de pesto in een hoge maatbeker en pureer grof met de staafmixer. Maak de pesto niet te fijn, je mag nog wat blaadjes rucola en stukje noot zien.

Courgette:

Snij de courgette met behulp van een komkommer- of kaasschaaf in de lengte in lange, dunne linten. Begin telkens aan een andere kant. Je houdt dan alleen het binnenste gedeelte waar de zaadjes zitten over. Lukt het niet met een van de schaven, snij dan hele dunne schijfjes. Want in de lengte of in de breedte gesneden, dat maakt niet uit, maar het moeten dunnen linten of schijfjes zijn. En de courgette wordt rauw aan de lasagne toegevoegd.

Samenstellen:

Verwarm de oven voor op 175°C.

Neem een grote ovenschaal. Ik heb een ovale schaal genomen van 20×30 cm en 5 cm diep. Bedek de bodem met een laagje tomatensaus. Dan ruim beleggen met de linten courgette. Bestrooi deze met zout en peper. Daarop 1/3 deel van de pesto verdelen. De helft van het gehaktmengsel erop scheppen en afdekken met 3 lasagnevellen. Dan weer opnieuw beginnen. Onderstaand een rijtje met de laagjes. Kijk maar welke lagen je wel wil gebruiken en welke je eventueel wil weglaten.

 • Tomatensaus
 • Courgette, peper en zout
 • Pesto
 • Gehakt
 • Lasagnebladen
 • Tomatensaus
 • Courgette, peper en zout
 • Pesto
 • Gehakt
 • Lasagnebladen
 • Courgette
 • Tomatensaus
 • Pesto, mozzarella, olijven en pecannoten
 • Eventueel roosjes van resterende linten courgette
 • Peper en zout en een beetje olijfolie

Bak de lasagne in de voorverwarmde oven ca. 45 minuten gaar.

Vianny´s adviezen met smaak_lasagne_0337

Veel lees-, kook- en eetplezier!

Groetjes,

Vianny

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare