Kerstwens en ook nog een recept

Ik wens jullie allemaal mooie, gezellige en smaakvolle Kerstdagen en voor 2016 liefde, geluk en gezondheid! En natuurlijk veel inspiratie om jezelf en anderen te verwennen met heerlijke, verrassende en makkelijke gerechten. Blijf Vianny´s adviezen met smaak ook in het nieuwe jaar volgen en je zult zien dat plezier bij het koken het belangrijkste ingrediënt is.

Maar natuurlijk kunnen we niet de feestdagen in gaan zonder nog een recept. En wel een recept om eventuele restjes zuurvlees, konijn of stoofvlees op te maken en een lekker winters gerecht op tafel te zetten. Restjes die je misschien hebt ingevroren of meteen na Kerst nog in je koelkast hebt staan. Of misschien maak je deze smaakvolle rode kool nog wel als bijgerecht bij het kerstdiner.

Zowel van de familie van Eric als ook vanuit mijn familie hebben wij beiden een recept voor jachtschotel meegebracht. Alleen blijken het geheel andere gerechten te zijn. Bij ons thuis was het zuurvlees of gehakt met zuurkool en aardappelpuree uit de oven, terwijl het in de familie van Eric een ovenschotel was met zuurvlees, rode kool en aardappelpuree. In de loop der jaren, we zijn inmiddels al ruim 27 jaar samen, is deze makkelijke maaltijd in de winter in beide versies vaak de revue gepasseerd. Vandaag de feestdagen-variant.

DSC_0250

 

 

 

 

Jachtschotel met rode kool:

 • Restje konijn, zuurvlees of stoofpotje. Zelf als je alleen een restje zure saus hebt, kan het gerecht gemaakt worden. (voor 4 personen ongeveer 500 gram)
 • 600 gram kruimige aardappelen (geschild)
 • 2 flinke appels
 • 1 handje rozijnen
 • paneermeel
 • boter
 • 1 rode kool
 • boter
 • 2 dl appelsap
 • 1 dl rode port
 • 2 el rode wijnazijn
 • 3 kruidnagels
 • 3 jeneverbessen
 • 1 kaneelstokje
 • 1 laurierblaadje
 • peper
 • zout

DSC_0253DSC_0256DSC_0260

 

 

 

 

Halveer de rode kool en verwijder de stronk in het midden. Snij de kwarten in fijne reepjes. Laat 1 el boter in een grote braadpan smelten en voeg de rode kool toe. Schenk er het appelsap, de rode wijnazijn en de rode port bij. Voeg de specerijen toe. Breng aan de kook, zet dan het vuur klein en plaats het deksel op de pan. Laat in ca. 1 uur gaar worden. Roer af en toe. Proef en doe er eventueel nog wat peper en zout bij. Gebruik je een hele rode kool, dan heb je waarschijnlijk teveel voor dit recept. Ik had in totaal 1200 gram, dus 600 gram in deze ovenschotel en 600 gram invriezen voor een andere keer, ben je dan lekker snel klaar!

Schil de aardappels, halveer ze en kook ze in ca. 20 minuten gaar in gezouten water. Snij ze in iets kleinere stukken. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij elke appel in 12 partjes.

DSC_0265

Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een ruime ovenschaal. Doe het vlees en/of de saus op de bodem. Verdeel de gare rode kool er over. Dan de partjes appel erop leggen en de rozijnen er over verdelen. De gare aardappels over de ovenschotel verspreiden en bestrooien met paneermeel. Doe er een paar klontjes boter op en plaats in de voorverwarmde oven. Bak in ongeveer 45 minuten mooi goudbruin.

kerst 2015 2

Veel lees-, kook en eetplezier!

Groetjes en nogmaals smaakvolle feestdagen,

Vianny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

2 Antwoorden op “Kerstwens en ook nog een recept”

 1. annie en bert zegt:

  Ook voor jullie een hele fijne kerst en de beste wensen voor 2016
  zullen je zeker blijven volgen in het nieuwe jaar, groetjes
  Annie en Bert

 2. Nicolle Dreuw zegt:

  Voor jullie ook hele mooie dagen en bedankt voor je leuke blogs en recepten, groetjes Nicolle

Reacties zijn gesloten.