Eric’s favoriete gebakjes uit London

 

Als je deze foto ziet, wil je toch meteen een hapje nemen? Of niet? Dan snel het blog lezen en aan de bak! Dit zijn de favoriete Londense gebakjes van Eric. Ze zien er geweldig en indrukwekkend uit, maar zijn makkelijk te maken, dus succes verzekerd. Wel ruim voordat je ze wil eten beginnen met bakken, want het afkoelen neemt nogal wat tijd in beslag.

DSC_0092

Buckingham palace guard

Eric is vaak in Londen vanwege zijn werk. Vaak op één dag op en neer, maar soms ook meerdere dagen. Maar meestal is er geen tijd om te genieten van deze prachtige stad en moet hij het doen met een paar vluchtige beelden op weg naar een vergadering. ´s Avonds snel een kleinigheidje eten en weer door om het vliegtuig of de trein te halen.

DSC_0094

DSC_0300

Enige tijd geleden is Eric met een aantal collega´s naar Londen gegaan om te bekijken wat ze zoal gerealiseerd hadden. Bijvoorbeeld de gevel van The Shard (de scherf) 310 meter hoog, van waaruit je een geweldig uitzicht hebt over de stad. Vanaf de 70e verdieping kun je 360° Londen bekijken. Gewoon te boeken voor alle bezoekers van de Britse hoofdstad, dus iets om te onthouden als je naar Londen gaat.

Waar wel (bijna) altijd tijd voor is, is voor koffie met een heerlijke chocolate square. En ik heb soms het geluk dat er nog een stukje overblijft, zodat ik thuis ook nog kan meegenieten.

Nu wil het toeval dat ik onlangs het recept voor deze heerlijke chocolade-caramel snoeperijtjes spotte op internet. En wel op de pagina van Donal Skehan, een jonge Ier die leuke tv-programma’s maakt, bijvoorbeeld Grandma’s Boy op 24Kitchen, waar hij Italiaanse oma’s opzoekt en samen met hen familierecepten kookt.

En natuurlijk hebben wij meteen het recept van Donal uitgeprobeerd. Wij vonden ze heerlijk en bij dit recept zit er zelfs nog meer caramel dan bij de Engelse variant, linea recta uit Londen. We hebben dit keer zelfs een proefpanel ingeschakeld van 2 fervente Groot Brittannië-gangers die vanaf hun vakantieadres op weg naar huis ook altijd een voorraadje chocolate squares inslaan. En onze versie werd goedgekeurd!

Een van de ingrediënten in dit recept is gecondenseerde melk (ingekookte melk met suiker). Dit wordt gewoon verkocht in de supermarkt (staat meestal bij de “exotische” producten) Je kunt met deze gecondenseerde melk ook dulce de leche maken. Een heerlijk, smeerbaar broodbeleg oorspronkelijk uit Latijns-en Zuid-Amerika. Dat maak je door een blikje gecondenseerde melk in een pan helemaal onder water te zetten en dat zachtjes zeker 2,5 uur laten koken. Zorg ervoor dat het blikje altijd ruim onder water staat. Na 2,5 uur het blikje uit het water nemen en helemaal af laten koelen. Dan openen en proeven van de dulce de leche. Doe het in een afsluitbaar potje en bewaar het in de koelkast. Je kunt het op je brood doen, maar ook op pannenkoeken, ijs of gebak.

DSC_0151

DSC_0156 a

DSC_0158

DSC_0168 a

DSC_0170

Chocolate-caramel squares

Dat betekent eigenlijk gewoon vierkantjes met chocolade en caramel

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 100 gram boter
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram fijne kristalsuiker

Voor de caramel:

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 blikje gecondenseerde melk van 397 gram
  • 4 tl schenkstroop
  • 200 gram boter

Voor de chocoladelaag:

200 gram pure chocolade

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 180°C. Beleg een brownie-bakvorm van ± 22x22x4 cm met bakpapier (bodem en zijkanten) Doe ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed er een deegje van. Het wordt geen samenhangend deeg. Doe de massa in de bakvorm en druk aan met je vingers. Mooi egaal verdelen over de vorm. Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Terwijl de bodem bakt, kun je de caramel maken. Doe alle ingrediënten voor de caramel in een pannetjes (het liefst met een teflonlaag) en verwarm alles op een matig vuur. Breng aan de kook en roer regelmatig. Als de massa kookt, het vuur heel klein zetten (niet meer koken, echt maar af en toe een blubje) en laat dat 10 minuten zachtjes goudbruin worden. Regelmatig roeren, het mag niet aanbranden.

De bodem uit de oven nemen en de caramel over de bodem gieten. Nu alles nog 7 minuten in de oven terug zetten.

Uit de oven nemen en helemaal laten afkoelen. Dan de chocolade in kleine stukjes breken in een glazen kom doen en au bain marie laten smelten (d.w.z. de kom boven op een pan plaatsen met een bodem kokend water, maar de kom mag het water niet raken. De chocolade smelt door de warmte van de stoom van het kokende water). De gesmolten chocolade over de caramel gieten en verdelen. En dat weer af laten koelen. Uit de vorm nemen en verdelen in 16 stukken, het zijn wel flinke stukken. Wij hebben een stuk nog eens in 4 stukjes verdeeld, dan heb je een lekkere bonbon voor bij de koffie.

Veel lees-, bak-, kook en eetplezier!

 

Groetjes,

Vianny

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare