Kerstmenu, als je nog inspiratie nodig hebt.

DSC_0028

Vianny's geitenkaaslollyDSC_0229Vianny´s adviezen met smaak wortelsoep 0313

 

 

 

DSC_0233DSC_0130DSC_0028

 

 

 

 

 

Zoals beloofd vandaag een suggestie voor een kerstmenu, zelfs 2 hele menu´s met leuke tips om het je tijdens de kerstdagen zo makkelijk mogelijk te maken in de keuken. Maar ook misschien handig als je nog op zoek bent naar dat ene gerecht dat je kerstmenu compleet maakt!

Een kerstmenu in meerdere combinaties mogelijk, klik op de link en lees het bijbehorende blog met het recept.

Suggestie 1:

  • Geitenkaaslolly van de Librije
  • Witloftaart met rucolapesto
  • Wortelsoep
  • Konijn op Limburgse wijze
  • Stoofpeertjes
  • Aardappelkroketjes
  • En de prachtige taart is gemaakt door mijn dochter Fenna en ik vind hem geweldig! Helaas geen recept. Dus het toetjes moeten jullie zelf kiezen.

Suggestie 2:

  • Mini saucijzenbroodjes
  • Salade met geroosterde bietjes en geitenkaas
  • Pasta met pompoen
  • Stoofvlees
  • Oerwortel en aardappel uit de oven
  • Stoofpeertjes met een stukje Roquefort

Hieronder de twee menu´s in foto´s en met de bijbehorende links naar de blogs en recepten.

Enkele tips:

  • Maak kleinere porties als je kerstmenu uit meerdere gangen bestaat
  • Serveer de gerechten op grote schalen of mooie houten planken midden op tafel i.p.v. alle gerechten per gast en per bord, dat scheelt jou veel werk en dat maakt het nog gezelliger. Hou hier wel rekening mee als je de tafel dekt.
  • Begin ruim van tevoren en maak gerechten zover klaar en zet ze in de koelkast.
  • Andere gerechten kun je zelfs helemaal klaar maken. Bijvoorbeeld stoofvlees, konijn, hartige taart of stoofpeertjes.
  • Ik zal per gerecht nog opmerkingen plaatsen mbt de planning en als afsluiting nog een korte samenvatting per menu om alles zo makkelijk mogelijk te laten verlopen.

Menu 1:

Vianny's geitenkaaslollyhttp://www.viannys.nl/2015/10/09/de-librije-geitenkaaslollys-en-meer/

De geitenkaaslolly´s kunnen de dag van tevoren helemaal klaar gemaakt worden en in de koelkast bewaard. Heerlijk bij een aperitiefje.

Vianny´s adviezen met smaak witloftaart_0149http://www.viannys.nl/2015/11/03/dubbel-lof-voor-witlof/

De witloftaart (voldoende voor 8-10 personen) kun je de dag van tevoren helemaal afbakken en op de dag zelf 10 minuten in een oven van 150°C opwarmen tot lauwwarm of op kamertemperatuur laten komen en koud serveren. De rucolapesto kan zelfs enkele dagen voor het diner gemaakt worden. Afdekken met een laagje olijfolie en in de koelkast bewaren. Op de dag zelf ruim van tevoren uit de koelkast nemen en op kamertemperatuur laten komen.

Vianny´s adviezen met smaak wortelsoep 0313

 

 

 

 

 

 

 

http://www.viannys.nl/2015/11/07/lekker-gerecht-voor-een-zonnig-herfstweekend/

Zowel de wortelsoep als ook de soepstengels kunnen heel goed eerder gemaakt worden. De wortelsoep kan zelfs ruim van te voren gemaakt worden en ingevroren. De dag voor het diner laten ontdooien in de koelkast. De soepstengels bewaren in een goed afsluitbare doos, dan blijven ze lekker knapperig.

DSC_0233

 

 

 

 

 

 

 

http://www.viannys.nl/2015/11/13/limburgs-zuurvlees/

Konijn of zuurvlees ook van te voren maken. Bij het konijn heb ik de rode wijnazijn vervangen door 250 ml rode wijn en 250 ml rode wijnazijn. Verder heb ik nog een flinke tak thijm toegevoegd. Ook deze gerechten kunnen zelfs in de diepvries bewaard blijven tot gebruik. Kook lekkere spruitjes en bak er lekkere aardappelkroketjes bij, heerlijk met de jus van het konijn.

DSC_0223

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.viannys.nl/2015/12/14/verzoeknummer-stoofpeertjes/

Stoofpeertjes kun je enkele dagen in de siroop in de koelkast bewaren.

DSC_0028

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fenna´s prachtige kersttaart. En hij smaakt zálig! Wil je deze taart maken, het recept is op aanvraag te krijgen…..

Samengevat:

Enkele dagen van te voren:

  • Rucolapesto maken, laagje olijfolie erop schenken en in afsluitbare pot koel bewaren
  • Wortelsoep maken en invriezen
  • Konijn bereiden en invriezen
  • Stoofpeertjes maken en in de siroop in de koeling bewaren
  • Lekkere wijnen uitkiezen voor bij de gerechten

Dag van te voren:

  • Konijn en wortelsoep uit de vriezer nemen en laten ontdooien
  • Geitenkaaslolly´s klaar maken en in de koeling plaatsen
  • Soepstengels bakken en na afkoelen in een goed afsluitbare doos bewaren
  • Witloftaart bakken en na afkoelen in de koelkast zetten

Op de dag zelf:

  • Geitenkaaslolly´s op tijd uit de koeling pakken, zodat ze een beetje op kamertemperatuur kunnen komen
  • Witloftaart op kamertemperatuur laten komen of even opwarmen in een matig warme oven (150°C)
  • Wortelsoep opwarmen en soepstengel erbij serveren
  • Konijn opwarmen, spruitjes koken en aardappelkroketjes erbij serveren
  • Stoofpeertjes op tijd uit de koeling nemen, zodat ze niet té koud zijn

Menu 2:

Vianny´s adviezen met smaak_Saucijzenbroodjes_0083

 

 

 

 

 

 

 

http://www.viannys.nl/2015/12/04/saucijzenbroodjes/

Verdeel de vellen bladerdeeg in kleinere stukjes en verdeel hierover het gehaktmengsel. Maak de dag van tevoren helemaal klaar, zet in de koelkast en bak op de dag zelf af. Hoe kleiner je de saucijzenbroodjes maakt, hoe korter in de oven.

DSC_0230

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.viannys.nl/2015/12/16/leuke-bietjes-lekkere-bietjes/

De bietjes kunnen van tevoren gemaakt worden, in de koelkast bewaard en op de dag zelf op kamertemperatuur laten komen. Salade goed wassen in koud water (eventueel met ijsblokjes, dan wordt de salade nog knapperiger) Geitenkaas al snijden.

Vianny´s adviezen met smaak pompoen_0138

http://www.viannys.nl/2015/10/30/halloween-griezelen-en-pompoenen/

Een recept is voldoende voor 8-10 personen als tussengerecht. Maak alles zover klaar, zodat je maar de ovenschotel in de oven hoef te schuiven en alles af te bakken. Je kunt het ook al afbakken en gewoon even opwarmen op de dag zelf. Vervang de geitenkaas door een beetje geschaafde Parmezaanse kaas, want in het vorige gerecht zit ook al geitenkaas.

DSC_0148 a

 

 

 

 

 

 

 

http://www.viannys.nl/2015/12/11/vlaams-sorry-waals-stoofpotje/

Maak het stoofpotje ruim van tevoren en vries het in. Aardappelen en oerwortels snijden, ca 5 minuten voorkoken (donkere wortels apart, anders wordt alles paars) en helemaal voorbereiden. Alles in de ovenschaal doen en tijdens het tussengerecht ca. 30 minuten zonder bakpapier in de oven zetten.

DSC_0223

 

 

 

 

 

 

 

http://www.viannys.nl/2015/12/14/verzoeknummer-stoofpeertjes/

Serveer de stoofpeertjes, die je natuurlijk van tevoren hebt gemaakt met een stuk lekkere Roquefort kaas en een paar walnoten.

Samengevat:

Enkele dagen van te voren:

  • Stoofpotje maken en invriezen
  • Stoofpeertjes maken en in de siroop koel bewaren
  • Wijnen uitzoeken bij de gerechten, bij het stoofpotje is ook het gebruikte bier erg lekker

Dag van te voren:

  • Stoofpotje uit de vriezer nemen en laten ontdooien
  • Saucijzenbroodjes helemaal klaar maken, zodat je ze op de dag zelf alleen hoef af te bakken
  • Salade schoonmaken en wassen en in een ruime kom, afgedekt met keukenpapier in de koelkast bewaren
  • Geitenkaas snijden en in folie in de koelkast zetten
  • Bietjes helemaal klaar maken en laten afkoelen
  • Pijnboompitten roosteren
  • Pompoen en ui roosteren
  • Parmezaanse kaas met dunschiller in fijne repen snijden en in een kommetje bewaren
  • Oerwortel en aardappel wassen, snijden en kort voorkoken. Afgekoeld helemaal klaar maken in de ovenschotel (geen bakpapier)
  • Walnoten apart zetten en Roquefort in het aantal benodigde stukken delen

Op de dag zelf:

  • Saucijzenbroodjes afbakken
  • Geitenkaas grillen en eventueel de bietjes er even bij leggen als je ze graag warm eet
  • Salade samenstellen
  • Pompoen en ui even in de oven zetten
  • Pasta koken
  • Salieblaadjes in een beetje olijfolie bakken
  • Stoofpotje opwarmen
  • Oerwortel en aardappels in de oven zetten
  • Stoofpeertjes op tijd uit de koeling nemen, zodat ze niet té koud zijn

En natuurlijk het kerstdiner afsluiten met een lekker kopje koffie of espresso, een heerlijke bonbon (ik hou erg van kersenbonbons) eventueel met een likeurtje of een glaasje cognac. Wij hebben aan die cognacjes zeer warme herinneringen, altijd gezellig om samen te genieten!

DSC_0050Als je nog vragen hebt, laat het me weten. De kerstmenu-hulplijn is geopend. Heel veel succes en met een goede voorbereiding zet je iets geweldigs op tafel.

kerstkaart def

 

20141217_092746

 

 

 

 

 

 

 

Veel Kerstlees-, kook- een eetplezier en met een goede voorbereiding geniet je er zelf ook meer van!

Groet,

Vianny

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestGoogle+WhatsAppEmailShare