Leuke bietjes, lekkere bietjes

 

 

Vandaag gaat mijn blog over bietjes, kort en bondig! Rode bietjes kennen we natuurlijk allemaal, maar er zijn zoveel meer soorten bietjes. Ik heb een gerechtje gemaakt met mooie, gestreepte Chioggia-biet. Je eet deze bietjes als bijgerecht, maar je kunt er ook een lekkere salade mee maken. Dat staat allemaal hieronder beschreven. Misschien ook weer een goede tip voor de kerstdagen!

DSC_0135

DSC_0140

Bietjes uit de oven

Ingrediënten:

 • 500 gram bietjes naar keuze
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 el witte wijnazijn of 2 el balsamico azijn
 • 3 el olijfolie
 • 1 flinke tak rozemarijn
 • zout
 • peper

Bereidingswijze:

Breng water met een beetje zout aan de kook en kook de bietjes in de schil 20 minuten. Verwarm de oven voor op 220°C. Pel de bieten zo heet mogelijk, dat gaat het makkelijkste, maar verbrand je niet! Snij elk bietje in 8 stukken. Doe ze in een vuurvaste schaal en voeg de geplette knoflook, rozemarijn, olijfolie, witte wijn azijn, zout en peper toe. Hussel alles goed door elkaar en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Neem je chioggia, witte of gele bietjes, gebruik dan witte wijnazijn. Kies je voor rode biet, dan is het heerlijk met balsamico azijn.

Je kunt de bietjes warm, lauw of koud eten. Ik vind ze lauw erg lekker!

DSC_0141

Het is momenteel bijna Kerst en het leuke aan deze salade is het feit, dat we de slasoorten rechtstreeks uit de tuin geplukt hebben. Veldsla, rucola en gemengde pluksla met eikenbladsla, lolo rosso en lolo bionda. Niet te geloven! Gezaaid in september en geoogst in december. Dat is pas het jaar rond tuinieren! Maar nu staat de tuin er vrij verlaten bij, de meeste gewassen zijn opgegeten, uitgebloeid of in winterslaap. Behalve de venkel, daar beginnen gewoon nieuwe scheuten te groeien. Eens afwachten hoe de winter verder verloopt.

DSC_0209DSC_0210DSC_0213

 

 

 

Je kunt deze bietjes heerlijk combineren met gebakken geitenkaas uit de oven.

Ingrediënten:

 • 4 plakken zachte geitenkaas (met korst)
 • 2 el pijnboompitten
 • 1 bosje rucola
 • 2 el honing (het liefst mooie, kruidige honing)
 • olijfolie
 • 1 el witte wijnazijn
 • zout
 • peper
 • en natuurlijk de geroosterde bietjes

Bereidingswijze:

Verwarm de gril op de hoogste stand. Leg de plakken geitenkaas op een ovenschaal, bedekt met bakpapier. Was en droog de rucola, verdeel over 4 borden of 1 grote schaal en besprenkel met olijfolie en witte wijnazijn (heb je rode bietjes met balsamico azijn geroosterd, gebruik dan in de salade ook balsamico azijn) en strooi er peper en zout over. Rooster de pijnboompitten even goudbruin in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.

Plaats de geitenkaas direct onder de gril en laat mooi bruin en zacht worden (ca. 5 minuten). Dan meteen op de rucola leggen, bietjes er omheen leggen en pijnboompitten erover strooien. Als laatste de honing over de geitenkaas druppelen.

DSC_0230

Veel lees-, kook- en eetplezier!

 

Groetjes,

Vianny

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare