Verzoeknummer: stoofpeertjes

Sinds een aantal maanden schrijf ik mijn blog. Verhalen uit mijn leven, verweven met lekkere recepten. Recepten die vaak moeilijk lijken, maar bij nader inzien en met heldere uitleg, meestal helemaal niet moeilijk zijn. Het is geweldig om reacties, berichten en foto´s te ontvangen van mensen die geïnspireerd raken door mijn verhalen.

Zo kreeg ik afgelopen zaterdag een vraag naar een recept voor stoofpeertjes. Die had ik eigenlijk nog nooit gemaakt. Wat ik wel vaak gemaakt heb, is stoofpeergelei. Deze smaak van Vianny´s jam, relish, chutney en meer heb ik ontwikkeld om lekker bij een kaasplankje te serveren, maar ook een lepeltje door de wildsaus is heerlijk. Of je smeert het gewoon op een boterham, dat kan natuurlijk ook!

kadoverpakking goed a

 

 

 

 

 

 

 

 

Met die smaak in gedachten, heb ik het recept nog eens opgezocht en peertjes in huis gehaald. En eigenlijk ligt hier mij hart, in de keuken staan en dan een lekker smaakje of recept ontwikkelen.

DSC_0203

 

 

 

 

 

 

 

Stoofpeertjes

Ingrediënten:

  • 12 kleine Gieser Wildeman peertjes of 6 grotere stoofperen (ca. 1 kg geschild)
  • 500 ml fruitige rode wijn
  • 1 dl rode port
  • 500 ml water
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • 2 cm gemberwortel, geschild
  • 0,5 citroen in schijfjes
  • 1 mandarijn in schijfjes
  • 100 gram kristalsuiker

Bereidingswijze:

Schil de peren en laat het stokje eraan. Haal aan de onderkant het kroontje weg, maar laat het klokhuis zitten. Doe de peren in een ruime ketel en doe er de rode wijn, rode port en het water bij. De peertjes moeten goed onder staan. Voeg kaneelstokje, gember, kruidnagels, citroen en mandarijn toe en als laatste de kristalsuiker.

Breng het aan de kook op hoog vuur en als alles kookt, draai het vuur dan laag. Zachtjes door laten koken met het deksel schuin op de pan. De kleine peertjes ongeveer 1 uur laten koken, grotere peren ca. 1,5 uur. Prik er voorzichtig in met een mesje om te voelen of de peren gaar zijn. Laat de peertjes afkoelen in het vocht.

De peertjes zijn heerlijk gekruid en gaar en de siroop is ook erg lekker. Om te bewaren, kun je de peertjes in een kom doen en daarover de siroop gieten. Giet het vocht door een zeef, dan ben je meteen alle specerijen en citrusschillen kwijt. Je kunt de stoofpeertjes rustig een paar dagen bewaren in de koelkast.

DSC_0223

Misschien een leuke tip: met de kruidige stoofpeertjes -siroop kun je een lekker aperitief maken. Doe een scheutje van de siroop in een champagne-flûte en vul aan met prosecco of champagne. Je hebt dan een heerlijk, winters aperitief. En voor een alcoholvrije variant vul je het glas met appelsap, ook erg lekker. Proost!

Dus…heb je een vraag, stel ze gerust. Ik zal altijd proberen de vraag te beantwoorden, het recept te maken en met jullie te delen. En mijn proefpanel vindt dat ook helemaal niet erg!

Deze week zal ik 3 blogs plaatsen (ma-wo-vrij), waarvan 1 blog met een suggestie voor een kerstmenu voor iedereen die toch misschien een keer iets anders wil of nog op zoek is naar dat ene gerecht dat het kerstmenu compleet maakt. En volgende week maar 1 blog (di), want ik denk niet dat er mensen zijn die op 1e kerstdag nog kook-inspiratie nodig hebben.

DSC_5851

Vee lees-, kook- en eetplezier.

 

Groetjes,

Vianny

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare