Vlaams, sorry Waals stoofpotje

Wat is er nou lekkerder op een winteravond dan een stoofgerecht? Langzaam gegaard in de oven terwijl je een heerlijke wandeling maakt, een kerstmarkt bezoekt of een leuke film bekijkt. Want dat kan, je zet de pan in de warme oven en laat maar staan, de tijd en de temperatuur doen de rest. Je kunt het natuurlijk ook van tevoren klaar maken voor een van de kerstdagen, je kunt het stoofvlees zelfs prima invriezen. Ontdooien, opwarmen en op 1e of 2e kerstdag de oerwortels en aardappels bereiden, klaar!

DSC_0116

Gebruik bij stoofgerechten stevige pannen, het liefst gietijzer of zoals op de foto een mooie, zware, ouderwetse geëmailleerde pan. Wil je ze in de oven gebruiken, dan moeten de handvaten en de deksel ook van gietijzer of email zijn. Pannen met glazen deksels en/of kunststof handgrepen kun je alleen op het vuur gebruiken. Koop je deze pannen nieuw, dan betaal je vaak de hoofdprijs voor een goede pan. Maar ga eens op zoek in de keukenkastjes van moeder, oma of (oud)tante, vaak zijn daar pareltjes te vinden. Vraag of je ze mag lenen (misschien mag je ze wel houden) en je zult zien wat een geweldige gerechten je in deze pannen kunt bereiden. Misschien komen samen met de pan ook leuke (keuken)verhalen naar boven, vind je ook nog oude kookboeken en krijg je (kook)tips uit de oude doos.

Zo hebben wij behalve oude pannen, ook een heel mooi overzicht van oude recepten van onze moeders, de meeste voor vlaai, wafels en gebak. Maar ook recepten voor een ouderwets koud buffet incl. koude schotel, hamrolletjes, gevulde eieren en gevulde tomaten, echt hip in de 70’s. En uit de jaren 80 een hele reeks Blue Band-kookboekjes, bij elkaar gespaard met de spaarpunten van de margarinepakjes. Of een kookboek uit de 60-er jaren, getiteld kook vlot en lekker! In dit boek staan zelfs tips over de volgorde van het serviesgoed bij het afwassen. Dus onontbeerlijk in elke (kook)boekenkast 😉

En stoofgerechten zijn natuurlijk ook al van oudsher geliefd. Vandaag een versie met lekker Belgisch bier (ik koos voor Leffe Bruin, maar een ander Belgisch bruin bier kan natuurlijk ook), oerwortels en abrikozen. Ik wilde het eerst Vlaams stoofvlees noemen, maar na wat speurwerk op internet, bleek de abdij van Leffe in de buurt van Dinant, dus in Wallonië te liggen. Dus het kan Belgisch, Vlaams of Waals stoofvlees heten, dat hangt af van het gekozen biertje. En dat heerlijke biertje drink  je natuurlijk ook bij dit lekkere stoofgerecht.

DSC_0112

DSC_0125

DSC_0128

Belgisch stoofvlees

Ingrediënten:

 • 1 kg runder stooflappen
 • 2 dikke uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 oerwortels in verschillende kleuren
 • 3 el bloem
 • 70 gram boter
 • 2 flesjes Leffe bruin
 • 2 el mosterd
 • enkele takjes thijm
 • 3 laurierblaadjes
 • zout
 • peper
 • 100 gram abrikozen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150°C. Snij de runderlappen in grove stukken. Pel de ui, snij in blokjes. Pel de knoflook en snij in fijne schijfjes. Bak de runderlappen aan in de boter, doe er zout en peper op en voeg dan de ui en de knoflook toe. Schil de oerwortels en snij in schijfjes. Voeg toe aan het vlees en bak even mee. Strooi de bloem over het vlees en de groentes en bak ook even mee. Goed roeren over de bodem, dit kan snel aanbranden!

Voeg de flesjes bier, mosterd, thijm, laurier en nog wat peper en zout toe en breng aan de kook. Als het geheel kookt, deksel op de pan en in de oven plaatsen en ca. 2 uur laten stoven. Dan de abrikozen in vieren snijden en toevoegen aan het vlees. Nog ca 30-60 minuten in de oven laten staan. Na een totale stooftijd van 2,5 tot 3 uur proeven of het vlees goed gaar is (nog niet gaar genoeg, dan nog even de oven in) en of er nog peper en zout toegevoegd moet worden.

Het lekkerste is, als het vlees kan afkoelen en de volgende dag weer opgewarmd wordt. De smaken zijn dan lekker ingetrokken en de structuur is ook mooier dan meteen na het stoven. Maar je kunt het natuurlijk ook meteen opeten!

DSC_0124

DSC_0129

 

DSC_0133

Oerwortel- en aardappelschijfjes

Ingrediënten:

 • 500 gram oerwortel in verschillende kleuren (geschild)
 • 500 gram aardappel (geschild)
 • 3 takjes thijm
 • enkele klontjes boter
 • 1,5 dl water
 • peper
 • zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220°C. Snij de wortels en aardappels in schijfjes en doe alles in een diepe, vuurvaste schaal. Voeg thijm, peper, zout en water toe en leg een paar klontjes boter boven op de groentes. Afdekken met bakpapier dat je goed nat hebt gemaakt onder de kraan en daarna verkreukeld. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak alles ca. 30 minuten. Haal dan het bakpapier van de schaal af en bak nog 15 minuten zonder bakpapier.

 

DSC_0148 a

Veel lees-, kook- en eetplezier!

 

Groetjes,

Vianny

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

2 Antwoorden op “Vlaams, sorry Waals stoofpotje”

 1. annie en bert zegt:

  Hallo Vianny
  Gisteren de saucijzenbroodjes gemaakt, ze waren heerlijk en nog lekkerder met dat glaasje Valpolicella erbij.
  Fijn weekend
  groetjes Annie en Bert

  1. Dank je! Geniet er maar van. Groetjes en een fijn weekend.

Reacties zijn gesloten.