Reibekuchen & glühwein

Adventstijd, gezellige tijd, kerstmarkttijd, reibekuchen- en glühweintijd! Of Duitse aardappelkoekjes met bisschopswijn, zoals ze eigenlijk in Nederland heten. Maar iedereen kent deze lekkernijen onder de Duitse naam. Traditioneel heel sterk vertegenwoordigd op elke kerstmarkt. Maar heel makkelijk zelf te maken om lekker thuis van te genieten.

DSC_0182

De afgelopen 3 jaar heb ik het merendeel van de tijd op krukken, in het gips en in een rolstoel doorgebracht. Helaas is het bezoeken van een van de vele, vaak drukke kerstmarkten dan absoluut geen optie. In plaats daarvan zetten we lekker vroeg (meteen na Sinterklaas) de kerstboom op en zorgden ervoor dat we de essentiële benodigdheden voor een gezellige advent-zondag in huis hadden. Maar ook als je gewoon de drukte wil ontlopen of het weer toch niet zo kerstmarkt-vriendelijk is, maak dan je eigen kerstmarktsfeer.

12299115_738341132966280_7712708911461914107_n

Reibekuchen (ca 12 stuks)

Ingrediënten:

 • 1 kg geschilde, vastkokende aardappels
 • 2 grote uien
 • 4 eieren
 • 4 el bloem
 • peper
 • zout

Bereidingswijze:

Rasp de aardappels en uien grof (met de keukenmachine of handmatig) Doe alle geraspte groenten in een grote kom en voeg de eieren en bloem toe. Peper en zout erbij en goed doorroeren. In een grote koekenpan een beetje olie warm laten worden op middel vuur.

De reibekuchen hoeven helemaal niet in massa´s olie of vet gebakken te worden. Gewoon een beetje in de pan en dan met 2 lepels een hoopje aardappel-uimengsel erin doen en met een van de lepels plat drukken. In een flinke pan zullen zeker 4 stuks passen. Mooi goudbruin bakken en dan mbv een spatel omdraaien en ook de andere kant goudbruin bakken. Speel een beetje met het vuur, niet te hoog dan gaat het te snel, maar hoog genoeg voor een mooi goudbruin, knapperig resultaat. Even uit laten lekken op keukenpapier en dan lekker opeten. Je kunt ze ook van tevoren maken en voor het eten ca. 10 minuten in een voorverwarmde oven van 150°C opwarmen.

Traditioneel worden de reibekuchen met appelmoes gegeten. Het recept hiervoor vind je op het blog van 17 november jl. Klik op onderstaande link en maak ook zelf appelmoes.

Recept Vianny´s appelmoes

DSC_0174

Glühwein

Ingrediënten:

 • 1 liter fruitige rode wijn
 • 1 dl rode port
 • 1 kaneelstokje
 • 5 kruidnagels
 • 1,5 cm gemberwortel
 • 0,5 citroen in schijfjes (vruchtvlees en schil)
 • 1 mandarijn in schijfjes (vruchtvlees en schil)
 • eventueel suiker of honing naar smaak

Bereidingswijze:

Alle ingrediënten, behalve de suiker of honing in een pan doen. Verwarmen tot aan het kookpunt. Dan meteen het vuur laag en op kleinste vlam ca. 20 minuten laten trekken (niet koken) Af en toe roeren. Proeven of de smaak intensief genoeg is en anders nog even laten staan. Glühwein zeven in een karaf en verdelen over de glazen. Zoeten met suiker of honing. De afgekoelde glühwein kan ook enkele dagen in de koelkast bewaard worden, gewoon even opwarmen, eventueel suiker of honing erbij en dan lekker genieten.

12294866_738341156299611_7952694240775758489_n

Veel lees-, kook- en eetplezier!

 

Groet,

Vianny

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare