Saltimbocca

 

Vandaag het recept voor Saltimbocca, een Italiaans vleesgerecht. De letterlijke betekenis is “spring in de mond” dus ik hoop dat als jullie ze maken, ze zo in jullie mond willen springen! Het is een eigen invulling aan het recept, authentiek wordt het gemaakt van kalfsvlees, hoort er geen Schwarzwälder Schinken in maar Parmaham en er hoort er ook geen kaas in. Het is eigenlijk makkelijker om te zeggen dat het enige dat wel origineel in het recept hoort, de salie is. Maar ik vind deze Vianny´s versie erg lekker!

Het is een gerecht met het beste uit verschillende landen. Het gerecht komt oorspronkelijk uit het geweldige Italië, de Schwarzwälder schinken en de spätzle uit mijn geliefde Zwarte Woud en de lekkere, pittige oude kaas “gewoon” uit Holland. En de salie en de courgette komen uit Simpelveld, uit onze groentetuin.

100_0014

Achter dit zwartgeblakerde deurtje op zolder, in de rookkamer, worden de Schinken in het rookkanaal van de op dennenhout gestookte kachel gehangen om te drogen en te roken. Maar eerst worden ze enkele weken gepekeld (ingelegd in zout) en dan ingewreven met diverse kruiden en specerijen o.a. peper, jeneverbessen en korianderzaad.

100_0117

En van deze lieverd, die lekker vrij rondloopt op het erf en alle liefde en vrijheid krijgt, worden de hammen gemaakt. Maar dan moet hij wel nog flink groeien. En het vlees smaakt dan heerlijk!

DSC_2119Salie en courgette in onze tuin.

20150623_123412En Hollandse kaas en kaasmeisjes kennen we allemaal wel.108_0809

 

Saltimbocca met courgette, spätzle en tomatensaus

Ingrediënten:

 • 4 varkensfiletlapjes
 • 4 plakjes Schwarzwälder Schinken
 • 8 blaadjes salie
 • 4 kleine stukjes oude kaas
 • peper en zout
 • olijfolie
 • 2 courgettes
 • 2 teentjes knoflook + 1 teentje knoflook
 • 1 grote ui of 2 kleine uien + 1 kleine ui
 • 1 blikje tomatenblokjes
 • 300 gram spätzle of een ander soort pasta

Bereidingswijze:

Leg de varkensfiletlapjes per 2 naast elkaar tussen 2 lagen huishoudfolie en sla ze plat met een steelpan (werkt prima!) Zorg dat ze ca. 1/2 cm dik zijn. Leg op het dunne filetlapje de Schwarzwälder Schinken en daarop de salie (ik heb 3 kleinere blaadjes gebruikt) en de oude kaas. Vouw het vlees dubbel en maak er een pakketje van m.b.v. een kleine prikker (zie foto´s) en bestrooi met zout en peper.

Vianny´s adviezen met smaak_saltimbocca_0020

Vianny´s adviezen met smaak_saltimbocca_0027

Was de courgette en snij er de boven- en onderkant af en verdeel in de lengterichting in 2. Dan elke helft in de breedterichting in stukjes van 1 cm snijden. De grote ui schoonmaken en in blokjes snijden en de knoflook door de pers doen en bij de uien doen.

Kies je voor pasta, dan een pan water met zout opzetten en aan de kook brengen. De pasta gedurende de aangegeven tijd gaar koken en uit laten lekken. Neem je spätzle uit het koelvak, dan hoef dat niet. Deze worden alleen in de pan gebakken.

In een koekenpan een beetje olijfolie warm laten worden en dan de saltimbocca´s toevoegen en mooi bruin laten bakken. Deksel op de pan en ca. 10 minuten zachtjes op klein vuur laten braden. Op het laatst de deksel van de pan en nog even op hoger vuur bakken.

In een hapjespan ook een beetje olie warm laten worden en dan de ui en knoflook aanbakken. Daarna de courgette erbij doen, bestrooien met zout en peper en lekker bruin bakken. Op het laatst de spätzle of de gaar gekookte pasta erbij doen en even roerbakken.

Voor de tomatensaus de ui schoonmaken en in fijne blokjes snijden en de knoflookteen in fijne schijfjes snijden. In een beetje olijfolie in een steelpannetje aanbakken. Dan de tomatenstukjes met sap erbij doen en 5 minuten zachtjes laten pruttelen. Af en toe roeren. Peper en zout toevoegen en indien gewenst een paar chilivlokken voor wat pit!

Aan tafel!

Vianny´s adviezen met smaak_saltimbocca_0033

Veel lees-, kook- en eetplezier!

Groetjes,

Vianny

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare