Sinterklaas-lekkernijen

De Sint is weer met zijn Pieten in het land. Welke kleur die Pieten hebben, maakt mij verder niet uit, zolang er maar niemand mee gekwetst wordt. Dus zwart, bruin, paars, gestreept of met roetvegen, laten we begrip opbrengen voor anderen, luisteren naar hun verhaal en niet altijd proberen vast te houden aan onze eigen mening, wat die mening ook moge zijn. En dat geldt eigenlijk voor elke situatie. Een beetje meer begrip voor elkaar in de wrede wereld van vandaag, dan hoefden we niet te leven met 1001 vragen, onrust, angst en vooroordelen.

Aan het feest van Sinterklaas heb ik warme herinneringen. Mijn vader, van wie we 4 jaar geleden (om precies te zijn op 26 november) afscheid hebben moeten nemen, is jarenlang hulp-Sinterklaas geweest. Hij vervulde die taak met veel liefde, met zijn rustige aard stelde hij de kinderen op hun gemak en bezorgde ze een leuke dag.

Ik ben ervan overtuigd dat je de pijn van verlies en het verdriet kunt verzachten door in gedachten terug te gaan naar mooie herinneringen en dierbare momenten. Het praten over deze momenten gaat mijn niet zo goed af, dan komen de waterlanders vrijwel meteen. Maar in gedachten koester ik deze momenten. En daar hebben wij er gelukkig heel veel van.

Zo kwam de Sint bij ons thuis. Fenna was nog heel klein, anderhalf jaar en wij dachten dat ze zich nog niet bewust was van het Sinterklaasfeest en alles waar daarmee te maken heeft en dus waren benieuwd naar haar reactie. Maar toen de Sint met zijn Pieten verschenen, was Fenna opeens heel vertrouwd met de goedheiligman. Geen spoor van verbazing of angst, laat staan mama of papa opzoeken, maar meteen een stoeltje pakken en kort bij hem zitten. De foto spreekt boekdelen. Zelfs Izzy, onze Jack-Russell terriër bleef maar kwispelend om Sinterklaas heen lopen en vragen om wat aandacht, want ook hij merkte door de vermomming heen wie deze hulp-Klaas was.

2015-11-23 091812

Een jaar later, eind november 2000, de Sint vereert ons weer met een bezoek en ons gezin is inmiddels, met de komst van Jisse, uitgebreid. Ook nu weer een hele vertrouwde sfeer.

2015-11-23 091812_7

Daarna hebben we maar besloten dat een andere hulp-Sinterklaas bij ons op bezoek moest komen om pijnlijke en confronterende situaties te vermijden, de kinderen werden immers ouder. Wel jammer natuurlijk! Tot 2008, Fenna was 10 en Jisse 8, een leeftijd dat ze weten hoe het zit en ook weten wie er onder de baard schuil gaat. Van tevoren werden grapjes gemaakt door de meiden en de stoere praat was niet van de lucht. Dus wij verwachtten een ontspannen, gezellig en grappig bezoek van de Sint met als opening “Hoi opa!”. Maar op het moment dat de auto voor onze deur stopte en de deurbel ging, veranderde de sfeer. Opeens waren het toch niet de stoere meiden, maar 2 kleine meisjes met heel weinig woorden en toch nog veel ontzag voor Opa-Klaas. Leuk om te zien!

DSC_5633DSC_5650

De traditie is inmiddels voortgezet binnen ons gezin, sinds 2012 hebben wij elk jaar een of meerdere Pietjes in ons midden, die op hun beurt de kinderen weer veel vreugde bezorgen.

705302_169396553206806_1242515571_o

Pieten

Passend bij de herinneringen, de foto´s en de tijd van het jaar, deze keer meerdere lekkere recepten om zelf pepernoten, speculaas, muffins en cupcakes te maken en zo het Sinterklaasfeest nog gezelliger te vieren.

Vianny´s adviezen met smaak_0055

Pepernoten, speculaas, Sint-muffins en Sinterklaas-cupcakes

Pepernoten en speculaas

Ingrediënten:

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 150 gram zachte boter
 • 2 el speculaaskruiden
 • 125 gram donkere basterdsuiker
 • 3 el melk

Bereidingswijze:

Een dag van te voren: Maak op het werkvlak een bergje van het zelfrijzend bakmeel met in het midden een kuiltje. Doe de boter, speculaaskruiden, basterdsuiker en melk in het kuiltje en kneed tot een mooi samenhangend deeg. Maak dikke plak van het deeg, wikkel in huishoudfolie en laat een nacht in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 160°C. Neem het deeg uit de koelkast, kneed even door tot een soepel deeg en deel het in 2 helften. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

Van een gedeelte maak je kleine bolletjes, ca. 1 cm doorsnee en druk deze een beetje plat tussen je handen. Leg ze op 1 bakplaat met een beetje tussenruimte. En bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten af.

Rol nu het resterende deeg uit tot ca. 1/2 cm. Steek er met koekjesstekers leuke figuren uit. Nog leuker is het om echte speculaasvormen te gebruiken. Deze vormen goed met bloem bestuiven en deeg erin leggen. Een beetje aandrukken, het overtollige deeg wegsnijden en meteen omkeren op het bakpapier. Dan hoef je de speculaaspoppen niet meer te verplaatsen. Na de pepernoten ook in ca. 15 minuten afbakken.

Speculaas-muffins

Ingrediënten:

 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 120 gram kristalsuker
 • 4 tl speculaaskruiden
 • 1 vanillestokje
 • 120 gram gesmolten boter
 • 2 eieren
 • 250 ml melk

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200°C. Neem een muffin-bakplaat voor 12 muffins en doe in elke opening een papieren of siliconen (afwasbaar) vormpje. Neem 2 mengkommen en 1 spatel.

Doe eerst de natte ingrediënten (boter, eieren en melk) in een van de kommen en roer goed door met de spatel. Dan de droge bestanddelen (zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en merg van het vanillestokje) in de andere kom en meng dit ook. Dan de droge bij de natte ingrediënten voegen en met de spatel goed vermengen.

Verdeel het beslag over de 12 vormpjes en bak 20 minuten in de oven.

Sinterklaas-cupcakes

Ingrediënten:

 • 125 gram boter (kamertemperatuur)
 • 125 gram donkere basterdsuiker
 • 1 el speculaaskruiden
 • 2 eieren
 • 3 el melk
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven ook op 200°C. Neem weer de muffin c.q. cupcake-bakplaat en doe er de vormpjes in. De boter en basterdsuiker in een mengkom met de mixer ongeveer 5 minuten luchtig kloppen. Speculaaskruiden op het laatst toevoegen. Eieren één voor één erbij doen, het tweede ei pas bij het beslag doen als het eerste goed is opgenomen. Dan de melk erbij doen en goed mixen. Het zelfrijzend bakmeel boven de kom zeven en door het beslag spatelen. Het beslag verdelen over 12 vormpjes en 15 minuten afbakken in de voorverwarmde oven.

Voor de cupcakes heb ik nog glazuur gemaakt van 5 el poedersuiker, 1/2 tl kaneel en een paar druppels water. Goed roeren en over de cupcakes verdelen.

Op de foto´s staan ook nog taai-taai en kruidnoten, maar helaas was de smaak en de structuur hiervan niet lekker genoeg om op het blog te plaatsen. Het Vianny´s  smaakpanel vindt niet altijd alles lekker wat ik maak…..Maar mocht iemand toch het recept willen, laat het me weten.Vianny´s adviezen met smaak_0047

Veel lees-, bak- en eetplezier!

Groetjes,

Vianny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

Eén antwoord op “Sinterklaas-lekkernijen”

 1. Praten over je herinneringen gaat je misschien niet zo goed af…schrijven des te beter!!! Mooi verhaal over jullie hulp Sint!! Èn lekkere recepten..!!

Reacties zijn gesloten.