De witte kool, het koolwitje en de koolvink

Het najaar en de winter zijn de seizoenen van de kolen in alle soorten en maten. Witte kool, boerenkool, spruiten, rode kool, spitskool, noem maar op. Vandaag een heerlijk recept met witte kool. Lees snel het blog, maak het recept en laat je verrassen door een gerecht met veel groente in de hoofdrol, een beetje vlees en geen aardappels, pasta of rijst. En zoals altijd: ik hoor graag hoe het gesmaakt heeft! Het Vianny´s adviezen met smaak-testpanel vond het heerlijk!

Vianny´s adviezen met smaak_witte kool_0313a

Omdat wij “moestuinieren” dat het een lieve lust is en ook van dieren houden, proberen we geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken in onze tuin. Het enige bestrijdingsmiddel dat wij inzetten is een speciaal voor ons ontworpen middel: het slakken-verbodsbord! Maar ik denk dat we volgend voorjaar de collectie moeten uitbreiden met een koolwitjes-verbodsbord.

20150607_165332-1

We hadden afgelopen voorjaar spitskool, rode kool, witte kool, paksoi, Chinese kool en broccoli als leden van de kool-familie geplant. Ze gedijden ook uiterst goed in de lössgrond in onze tuin, tot het moment dat het koolwitje opdook. Spitskool hadden we al geoogst, paksoi al verwerkt en ook van een paar stronken broccoli hadden we al iets lekkers gemaakt. De rode en witte kolen vormden al mooie kooltjes, maar moesten nog even blijven staan om nog verder te groeien.

20150717_091445

Ook vlinders in alle vormen en maten vind ik natuurlijk leuke diertjes, maar ze moeten niet hun eitjes leggen in onze mooie kolen. Een paar jaar geleden hadden we een prachtige rups van een koninginnenpage  op onze kleine pimpernel, nou ja wat er nog van over was. De hele plant bijna kaal en we zagen de grote rups met de dag groeien. Helaas was de rups op een morgen verdwenen, we verdenken een of andere merel ervan dat hij ook al een tijdje de snel uitdijende rups in de gaten heeft gehouden…. Dus helaas geen mooie koninginnenpage in onze tuin.  Na het signaleren van de koolwitjes, begonnen we met het speuren naar de eitjes op onze gewassen. Eric heeft toen minutieus alle gelegde eitjes verwijderd van de koolbladeren. Een pietepeuterig werkje dat hem zeker is toevertrouwd!

dvs_tekstfoto419[1]

Helaas was het koolwitje productiever met de het creëren van nageslacht dan wij konden bijhouden. En zo gebeurde het dat ik een mooie stronk broccoli wilde bereiden, die van binnen bleek te leven. Allemaal kleine, groene (echt broccolikleur) rupsjes krioelden midden in de broccoli en daarna op mijn aanrecht en die hadden zich al tegoed gedaan aan de lekkere groente. Ik heb ze dat plezier dan ook verder maar gegund.

Voor volgend jaar dus beter gewapend het koolwitjes-seizoen ingaan. Kleinmazige netten over de kolen leggen, zodat de vlindertjes niet meer hun eitjes kunnen leggen. Want eerlijk is eerlijk, het slakken-verbodsbord heeft ook niet echt geholpen. Dachten wij dat we een gat in de (biologische) markt gevonden hadden, de slakken trokken zich er niets van aan ;)Toch maar biologische slakkenkorrels gekocht en het beoogde resultaat wel behaald. Goodbye slakken.

Vianny´s adviezen met smaak_witte kool_0318a

Dus voor het gerecht van dit blog heb ik maar een witte kool gekocht, helaas niet uit eigen tuin. Koop je koolsoorten in het kolenseizoen, dan heb je voor een heel klein bedrag heel veel gezonde en lekkere groente. En dat geldt niet alleen voor kool, maar voor alle producten die je in het natuurlijk seizoen koopt. Bijvoorbeeld aardbeien kopen in de zomer en niet met kerst, de prijs is dan niet alleen aangenamer, maar zeker ook de smaak!

En ik heb ook nog om een andere reden voor witte kool gekozen. Bij witte kool krijg ik een nostalgisch gevoel, 25 jaar geleden heb ik een tijdje in Duitsland gewerkt en gewoond. Daar stond vaak Kohlrouladen op het personeelsmenu (het voordeel van het werken in de horeca, vaak lekker eten tijdens de pauzes). Deze Rouladen zijn gare witte koolbladeren gevuld met gehakt (soort  van blinde of slavink) en dan langzaam gesmoord in de oven in lekker veel jus. Heerlijk vond en vind ik dat. Dit gerecht is een moderne versie van die Duitse “koolvink” en zo zijn we via een omweggetje toch weer beland bij de dieren! Al zul je dit exemplaar niet tegenkomen bij het voederhuisje in je tuin 🙂

“Koolvink” ovenschotel

Ingrediënten:

 • 1 witte kool
 • 500 gram gehakt (half om half, runder of vegetarisch)
 • 100 gram pancetta (Italiaans spek) niet voor de vegetarische variant natuurlijk
 • olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 dikke ui
 • 1,5 tl gedroogde thijmblaadjes
 • 1,5 tl venkelzaad
 • peper
 • zout
 • 0,5 tl chilivlokken
 • 1,5 tl geel mosterdzaad
 • 1 blikje tomatenblokjes op sap (400 gram)
 • 200 ml kookroom
 • 250 gram gemengde kleine tomaatjes
 • 2 bollen mozzarella
 • 2 sneetjes (oud) brood

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een grote ketel en zet hem gevuld met water op het vuur en breng het aan de kook. Voeg zout toe aan het water.

Snij de witte kool doormidden en halveer de helften nog eens in de lengterichting. Verwijder de binnenste, harde kern en snij de 4 delen in smalle strookjes van ca. 1 cm. Als het water kookt, doe je de kool in de ketel en wacht tot het water weer kookt. Dan 5 minuten blancheren (koken) zonder deksel op de pan en daarna afgieten op een groot vergiet. Goed laten uitlekken. Schone theedoek op het aanrecht leggen, uitgelekte witte kool erover verdelen en verder laten uitlekken.

In een koekenpan of hapjespan in een klein beetje olijfolie de in reepjes gesneden pancetta, de fijngesnipperde ui en in plakjes gesneden knoflook aanfruiten. Venkelzaad, mosterdzaad, chilivlokken, thijm, peper en zout even mee laten fruiten, ze geven dan beter hun smaak af. Gehakt toevoegen en gaar bakken. Tomatenblokjes met sap toevoegen en een paar minuten laten sudderen. Proeven en eventueel nog peper en zout naar smaak erbij doen.

Mozzarella laten uitlekken en in plakjes snijden. Tomaatjes wassen en halveren. Sneetjes brood in blokjes snijden.

Enkele plakjes mozzarella apart houden. Dan in een grote ovenschaal laagjes maken: Witte kool, gehaktmengsel, mozzarella en dit herhalen totdat alles op is en eindigen met witte kool. De kookroom erover gieten. De gehalveerde tomaatjes over de kool en de room verdelen en hierover en hiertussen de mozzarella verdelen. Brood besprenkelen met een beetje olijfolie en zout en toevoegen boven op de ovenschotel voor een knapperige bite. En als laatste een beetje thijm over het geheel strooien.

Zet de schaal in de voorverwarmde oven van 180°C en laat ca. 40 minuten bakken.

Vianny´s adviezen met smaak_witte kool_0008a

Vianny´s adviezen met smaak_witte kool_0013aVianny´s adviezen met smaak_witte kool_0014b

Veel lees-, kook- en eetplezier!

Groet,

Vianny

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare