Frieten, heerlijk bij het Limburgse zuurvlees

Deel 3/3 van het feuilleton: Limburgs zuurvlees met frieten, appelmoes en mayonaise. Alles zelf gemaakt! Zoals laatst te lezen was in het nationale debat “friet of patat” is gebleken dat het noorden patat prefereert, terwijl het zuiden friet zegt. En in Zuid-Limburg en delen van België zeggen ze zelfs frieten. Dus hoe je het ook wilt noemen, je weet wat ik bedoel. En iedereen is er dol op.

506px-Kaart_patat_friet_frieten_svg

 

Maar de frieten die ik vandaag beschrijf zijn geen gewone frieten, maar frieten van aardappel, wortel en pastinaak. Heerlijk gebakken in de oven, dus ook veel minder vet. En o zo lekker bij het zuurvlees en zéker lekker met een lekkere klodder home made mayo.

Je kunt onderstaand recept met allerlei soorten groentes maken. Aardappel, wortel, pastinaak, knolselderij, ui, courgette, groene asperges, paprika, tomaat, aubergine, pompoen, zoete aardappel, broccoli, bloemkool, noem maar op. Van veel groentes kun je leuke frietjes snijden, maar dat hoef natuurlijk niet. Blokjes, schijfjes, alle vormen kun je roosteren in de hete oven. Ook hier geldt weer, kijk wat je in huis hebt en varieer er op los.

Op de foto´s een voorbeeld van een oogst(je) uit onze moestuin in de zomer. En het resultaat op het bord!

20150823_094143 20150823_120750

20150823_183046

Frieten

Ingrediënten:

  • 500 gram kruimige aardappels (geschild of ongeschild 500 gram)
  • 250 gram winterpeen (geschild)
  • 250 gram pastinaak (geschild)
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 el olijfolie
  • 2 tl gedroogde thijm
  • grof zeezout
  • peper

Wortels-7-698

pastinaak

aardappel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200°C. Neem de bakplaat van te voren uit de oven en leg er een flink stuk bakpapier op, zodat de hele plaat bedekt is. Snij de geschilde winterpeen en pastinaak in de lengte doormidden en dan in kleinere repen. Doe datzelfde met de aardappelen. Je hebt dan allemaal lange en korte frieten. Leg alle groentes op de bakplaat.

Doe de teentjes knoflook, de thijm en de olijfolie in een hoge maatbeker en pureer alles met de staafmixer. Schenk de mooie groene kruidenolie over de aardappel, wortel en pastinaak en hussel alles nog eens goed door elkaar met schone handen. Wat peper uit de molen en grof zeezout erover verdelen en in de voorverwarmde oven zetten. Ca 45 minuten bakken. In de tussentijd 1 of 2 keer omscheppen. Na 45 minuten even proeven of de groentes gaar en knapperig zijn, zo niet dan laat je ze nog even staan.

Vianny´s adviezen met smaak zuurvlees 6

Viannys adviezen met smaak_pastinaak_0003

Vianny´s adviezen met smaak appelmoes 2

 

Frieten knapperig, zuurvlees warm, appelmoes klaar en mayo ook, dan aan tafel! Genieten maar!!!!

Veel lees-, kook- en eetplezier.

Groet,

Vianny

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare