Mayonaise en appelmoes, heerlijk bij het Limburgse zuurvlees

 

Vandaag deel 2 van het driedelig feuilleton over het Limburgse zuurvlees. En nu de bijgerechten! Zelfgemaakt appelmoes en zelfgemaakte mayonaise. En as. vrijdag het recept voor de lekkerste frieten (en geen gewone frieten), dus ook vrijdag het blog lezen en dan alle vier de recepten maken en smullen!

Vianny´s adviezen met smaak appelmoes 1

Heb je nog een paar appels op de fruitschaal liggen die er eigenlijk niet meer zo heel lekker uitzien? Zoals die hierboven op de foto? Maak er appelmoes van. Zo makkelijk en zo lekker.

Maar ik moet bekennen dat de appels op de foto vers van de boer komen en dat ik bij die boer, in mijn geval boer Vrusch (op ca 1,5 km van ons huis dus ook weinig voedselkilomers), altijd moesappels haal om appelmoes te maken.

In de jaren dat ik jam maakte, vroeg ik ook altijd naar de appels of de peertjes die net niet mooi genoeg waren voor de winkel. Appels met bruine plekjes, peertjes met kleine knobbeltjes van de hagel, al dit fruit is nog heel goed te gebruiken om er iets lekkers mee te maken. In de supermarkten liggen alleen de mooiste, gaafste en meest perfecte exemplaren op ons te wachten. Terwijl…..de smaak is niet anders als het fruit niet supermooi, supergaaf en super perfect is. Dus ook bij fruit pleit ik ervoor om wat meer op het binnenkant te beoordelen. Net als bij mensen 🙂

DSC_0311

Tegenwoordig wordt er echter heel veel beïnvloed door het uiterlijk. En misschien nog meer door de houdbaarheidsdatum. Ook bij etenswaren 🙂 Maar eigenlijk moeten we opnieuw leren kijken, ruiken en proeven van ons eten. De datum op voedsel is een uiterste verkoopdatum en niet een datum waarop klokslag 12 uur ´s nachts het betreffende product verandert in een monster dat de mens wil uitroeien en vergiftigen. En vaak wordt het product zelfs net voor of op die betreffende datum zonder pardon in de vuilnisbak gegooid. Kijk gewoon eens goed naar je product, ruik eraan en proef ook eens, dan zul je merken dat het ook na de aangegeven datum nog even lekker smaakt als van te voren. En tekenen van bederf, zoals schimmel, het zuur worden van melk of het bol staan van de verpakking (zak, pot of blik) zie je in een oogopslag. En dat is een teken dat je het te lang hebt laten staan, dus volgende keer sneller opeten!

Er zijn allerlei initiatieven gaande om voedselverspilling tegen te gaan. Chefs van gerenommeerde restaurants koken met voedsel dat weggegooid is en laten zo zien dat je er tóch nog iets lekkers en bijzonders van kan maken. Grote supermarktketens die naast de reguliere groentes en fruit ook “buitenbeentjes” gaan verkopen en ons willen laten geloven dat deze bijna net zo lekker zijn als de gave exemplaren (maar hallo, dat is toch ook zo want het is hetzelfde product). En allerlei websites geven tips over hoe om te gaan met eten, koken en boodschappen doen en proberen te helpen zo min mogelijk te verspillen.

Maar is dit niet vreemd? Kopen we dan maar gewoon lukraak iets in de winkel, in veel te grote hoeveelheden of hebben daar als we eenmaal thuis zijn geen zin meer in? En kopen we dan gewoon iets anders en gooien de rest weg? En wordt het niet tijd dat winkels de zogenaamde buitenbeentjes als normale producten gaan zien? Hier op de foto een aantal leuke worteltjes uit eigen tuin, die er niet alleen schattig uitzien, maar ook heerlijk smaken.

20150905_134417

Denk gewoon na voordat je boodschappen gaat doen en plan dan je menu en je inkopen. Zorg dat je koelkast niet overvol ligt, maar dat je overzicht behoud. Vries overgebleven restjes van je avondeten in en plan een kliekjes-avond, waarop ieder gezinslid een ander kliekje uit de vriezer krijgt. En je bent die dag ook nog snel klaar met koken! Vergeet niet te labelen voordat je invriest, anders wordt het een surprise-kliekjes-avond! Of gebruik alle restjes die nog in je koelkast liggen voor een lekkere ovenschotel of een snel pastagerecht.

Stuur maar een mailtje naar info@viannys.nl als je met de handen in het haar en onmogelijke restjes in de koelkast zit. Dan heb ik wellicht een leuke tip om toch alles te gebruiken en er nog iets lekkers van te maken. Probeer het eens!

Dus kies voor het appelmoes eens de minder fraaie appeltjes en je zult proeven dat de smaak geweldig is.

Voor de mayonaise moet je wel het geel van een ei gebruiken dat vers  is. En daar hebben wij ook onze methodes en kleine medewerkertjes voor! Die overigens nu al een paar maten groter zijn.

sfeerfoto mayonaise a

Appelmoes

Ingrediënten:

 • 1,5 kg jonagold appels
 • 100 ml water
 • 1 el suiker

Bereidingswijze:

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij de kwarten in kleine stukken. Je houdt ongeveer 1 kilo appel over. Doe de appels in een pan, water en suiker erbij en aan de kook brengen. Vuur zacht zetten en ca. 12 minuten laten koken, af en toe roeren. Aan het einde van de kooktijd even proeven of de smaak naar wens is. Dit recept bevat niet veel suiker, is dus lekker fruitig van smaak. Wil je zoetere appelmoes, nog een beetje extra suiker toevoegen. Als de appels gaar zijn, kun je ervoor kiezen om een grovere appelcompote te maken m.b.v. de pureestamper of een hele fijne appelmoes maken met de staafmixer.

Heb je nog appelmoes over? Bewaar het in de koelkast en doe de volgende dag het restje appelmoes in een vuurvaste schaal, 2 appels geschild en in parten gesneden erbij, 2 el rozijnen erdoor, eventueel 1/2 tl kaneel en het recept van de kruimels (blog van 6 november jl.) Een half uurtje in een voorverwarmde oven van 200°C en je hebt ook nog heerlijk toetje! Appelcrumble, eet het lekker warm eventueel met wat roomijs. Maar zonder ijs is het al heerlijk.

Mayonaise

Let op: alle ingrediënten op kamertemperatuur!

 • 1 vers ei (alleen het eigeel)
 • 1 el mosterd
 • 1/2 tl zout
 • 2 tl citroensap of witte wijnazijn
 • 2 el water
 • 250 ml koolzaadolie
 • 25 ml olijfolie

Om dit recept te maken heb je alleen een staafmixer en een hoge, smalle maatbeker nodig. Alle ingrediënten, behalve de oliën, dus eigeel, mosterd, zout, citroensap of witte wijnazijn en water in de maatbeker doen en met de staafmixer goed mengen. Staafmixer laten draaien in het mengsel en dan heel langzaam, in een klein straaltje de koolzaadolie toevoegen. Je merkt dat even later de massa begint te binden. Blijven mixen tot alle olie, ook de olijfolie is opgenomen en een mooie, glanzende, dikke mayonaise is geworden. Proef even of er nog een beetje zout bij moet en klaar! Deze mayonaise is in een schoon, afgesloten potje een paar dagen houdbaar in de koelkast. Beslist niet langer.

Dus heb je nog mayonaise over na het eten van het zuurvlees met frieten, plan dan voor de volgende dag een salade (kijk wat er nog in je koelkast ligt) waarop je de mayonaise met een beetje yoghurt en kruiden erdoor, als dressing kunt gebruiken.

20150823_094143

Nu vrijdag nog het frieten-recept en het is compleet! In de tussentijd veel lees-, kook- en eetplezier en tot vrijdag.

Groetjes,

Vianny

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

2 Antwoorden op “Mayonaise en appelmoes, heerlijk bij het Limburgse zuurvlees”

 1. Henk Hoogakker zegt:

  Hoi Vianny,
  Wat leuk dat je lijnzaadolie gebruikt om mayonaise te maken. Ben ik sinds kort ook aan het gebruiken!Prima en lekker product.
  Henk

Reacties zijn gesloten.