Geef je leven (en eten) pit!

Het blog van vandaag gaat over specerijen. Enige blogs geleden (op 20 oktober en dat kun je nog teruglezen als je het gemist hebt, een recept voor pastasaus zonder pakje) heb ik al een pleidooi gehouden voor verse kruiden en precies dat ga ik vandaag doen voor specerijen. Want met specerijen uit alle uithoeken van de wereld kun je je gerechten schitterende en spannende smaken geven.

Zo ziet mijn specerijenkast er uit: van verschillende soorten peper, vanillestokjes, foelie, ras el hanout tot kardamom, kruidnagel en venkelzaad. Zo’n 60 verschillende soorten, hoewel daar ook mijn assortiment gedroogde kruiden (klein gedeelte) en gedroogde bloemen bij gerekend is.

Viannys adviezen met smaak _specerijen_0313

In mijn jam, relish, chutney en meer gebruikte ik altijd heel veel specerijen in combinatie met fruit of groente. Een paar voorbeelden:

 • Sinaasappel-koriander jam
 • Grapefruit-venkelzaad jam
 • Pruimenjam met piment, steranijs, kaneel en vanille
 • Appel-kaneel jam
 • Peer-vanille jam
 • Kruidige tomatenchutney met chili, gember en mosterdzaad
 • Appelchutney met kruidnagel en gember

Je kunt een specerij uitkiezen dat een warme smaak geeft of net een frisse, citrusachtige noot of zelfs lekker pittig. Ook kun je bij de diverse keukens uit de meest verschillende landen de juiste toon vinden. Ras el Hanout of kaneel bij de Marokkaanse keuken. Gerookte paprika en saffraan voor Spaanse gerechten. Chinese 5-spice en gember bijvoorbeeld bij de Chinese keuken. En niet te vergeten za’atar bij de Arabische keuken.

DSC_0223 DSC_0364

DSC_0365 DSC_0221

Op vakantie altijd een bron van inspiratie: de diverse handelaren met de heerlijkste, geurigste specerijen. Het maakt niet uit in welk land je bent, keus in overvloed. Want bij specerijen geldt niet: Eten uit de regio, weinig voedselkilometers.  Al dat lekkers komt van ver!

Tegenwoordig is er ook een keur aan specerijen in de supermarkt verkrijgbaar, maar doe eens gek en bestel een assortiment via internet. Diverse leuke webshops bieden de mooiste en geurigste produkten aan. Doe het gewoon eens en laat je verrassen. Mocht je iets willen bestellen, ik heb wel een paar (web)tips….

En dan proberen en experimenteren. Eet eens een kipfilet met ras-el-hanout, dat betekent letterlijk “het beste van de winkel” het is een Marokkaans mengsel van vaak meer dan 20 specerijen en het ruikt en smaakt verrukkelijk. Of snij een stuk stokbrood in dunne sneetjes, even roosteren in de oven, een beetje olijfolie over het warme brood en bestrooien met za’atar. Origineel is het met dun Libanees brood, zalig bij een aperitiefje! Za’atar is een melange uit het Midden Oosten van wilde oregano, sesamzaad en sumak (een zurig besje)

Of maak eens je eigen mix voor nasi: 1 ui, 2 tenen knoflook, 2 tl korianderzaad (wel eerst even fijnmaken in de vijzel) 1 tl komijnpoeder, 1 tl kurkuma, een stuk geraspte gemberwortel en 2 tl sambal. Alles samen even fruiten in de pan (voor de kruiden heet dat myoteren), ze geven na het aanfruiten veel intenser hun smaak af) 400 Gram roerbakgroenten naar keuze, 300 gram rijst, 150 gram achterham en 4 eieren toevoegen en als laatste 2 el ketjap.

Of bak in deze pre-Sinterklaastijd eens zelf pepernoten of speculaas. Hiervoor zijn ook specerijenmelanges te krijgen onder de naam koek- of speculaaskruiden die samengesteld zijn uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Voordat de Sint jarig is, zal ik het recept op het blog plaatsen. Dus haal de kruiden maar vast in huis!

Vandaag het recept voor een Chinees gekruid gerecht met allerlei specerijen.

Gemarineerde speklapjes met Chinese kool en noedels

Viannys adviezen met smaak _bami_0005

Ingrediënten marinade:

 • 400 gram speklapjes (zonder zwoerd)
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 5 cm gemberwortel
 • 1 groene peper
 • 3 el ketjap
 • 2 el azijn of citroensap
 • 2 el bruine basterdsuiker
 • 1/2 tl cayennepeper
 • 3 steranijs
 • 1 tl korianderzaad
 • zout
 • peper

Viannys adviezen met smaak _bami_0010

Ingrediënten noedels:

 • 300 gram noedels
 • gemarineerde speklapjes
 • zonnebloemolie
 • 1 Chinese kool
 • 1 groene paprika
 • zout
 • peper
 • 3 el sesamzaad

Bereidingswijze:

De smaak van de specerijen trekt tijdens het marineren in de speklapjes, dus hoe langer, hoe beter. Bijvoorbeeld de dag voordat je het gerecht gaat maken.

Marineren:

Snij de speklapjes in stukjes, snipper de ui, doe de knoflook door de knoflookpers en rasp de gember op een fijne rasp. Maak de groene peper schoon en snij hem in fijne ringetjes. Doe het spek, ui, knoflook, groene peper en gember in een grote kom. Voeg de ketjap, azijn of citroensap, basterdsuiker, cayennepeper, steranijs, zout en peper toe. Doe de korianderzaad in een vijzel, maak ze fijn en voeg ook toe. Zout en peper erbij doen. Goed mengen en afgedekt in de koelkast zetten. Af en toe eens omroeren.

De noedels koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. In een vergiet uit laten lekken en goed afspoelen met koud water. De noedels plakken zo minder aan elkaar. Dit kun je ook al langer van te voren doen. Zo kun je ´s avonds snel aan tafel.

Buitenste bladeren van de Chinese kool verwijderen als deze beschadigd of erg vies zijn. Dan de kool in de lengte doorsnijden en dan in de breedte in reepjes van 1 cm snijden. De groene paprika schoonmaken en in reepjes snijden. Groene peper open snijden en de zaadjes verwijderen. Ook in dunne reepjes snijden.

De sesamzaad in een droge koekenpan goudbruin roosteren, in een kommetje doen en apart houden.

De wok goed voorverwarmen (zeker 5 minuten) op de hoogste vlam of stand. Hij moet echt gloeiend heet zijn. Heb je een hapjespan of koekenpan, dan ook goed voorverwarmen, maar niet zo lang! Een gietijzeren wok kan veel meer hitte aan. Doe een beetje zonnebloemolie in de pan en voeg de speklapjes toe. Lekker bruin en gaar bakken. Neem het spek uit de pan en hou het warm op een bord onder aluminiumfolie of in de oven op 100°C. Roerbak dan de groene paprika en Chinese kool in de wok. Niet te lang, zorg dat de groentes lekker knapperig blijven. Doe de noedels en het spek erbij en verwarm alles goed door. Sesamzaadjes er over strooien. Aan tafel!

Viannys adviezen met smaak _bami_0016

Veel plezier bij het lezen, koken en eten! En ik hoor graag hoe het gesmaakt heeft.

Groet, Vianny

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

4 Antwoorden op “Geef je leven (en eten) pit!”

 1. annie en bert zegt:

  leuk om weer iets van jullie te horen
  gaan jullie blog zeker volgen
  ziet er goed uit, mooie recepten
  veel succes
  groetjes annie en bert

 2. Mmmm…. verheug me al op het recept met de speculaaskruiden!
  De nasi ga ik ook zeker maken!
  Leuke blogs en foto’s elke keer!!! Erg leuk om te lezen en om inspiratie op te doen!

 3. Fijn om op deze manier weer iets van je te horen.
  Succes!!!
  Angela en Frank

Reacties zijn gesloten.