Lekkere, Limburgse vlaai in stop-motion

Voor dit blog, in het bijzonder de vormgeving ervan, heb ik me laten inspireren door Fenna, onze oudste dochter. Enkele jaren geleden volgde ze de vooropleiding voor de kunstacademie en kreeg allerlei opdrachten. Een van die opdrachten was het maken van een stop-motion film (voor het resultaat kijk in het blog). Een stop-motion film is een film die bestaat uit honderden foto´s of tekeningen, snel achter elkaar afgespeeld. Heel veel werk, maar het resultaat was geweldig en het is erg leuk om te doen! Dus mijn recept ook in stop-motion deze keer!

Het is erg leuk om karaktertrekken, talenten en interesses van jezelf terug te zien in je kinderen. Soms ook erg confronterend! Wij zijn in dat opzicht een creatief nest. Altijd bezig met dingen bedenken, uitwerken en maken. Dat begon bij mij al heel jong. In de weer met zilverdraad, tangetjes, kralen ed. om sieraden te maken. De hele familie droeg mijn ontwerpen. Bermuda´s naaien uit oude lakens, creaties voor poppen en barbies ontwerpen en jurkjes maken voor mijn jongere zusje. Ook heb ik later een lange periode alle kleding voor mij en de kinderen zelf genaaid. Het leukste vond ik zelf patronen maken en aanpassingen verzinnen om bestaande patronen nog leuker en aparter te maken. Dagenlang achter de naaimachine en kleding maken.

Bij Eric is dat niet anders, dat maken is ook al vroeg naar boven komen drijven. Timmerman worden, dat was wat hij wilde. Daarna bouwkunde, ook andere dingen te maken. Een van de grootste projecten die hij gerealiseerd heeft, is ons eigen huis. Samen de vorm en indeling van het huis bepalen, tekening maken en in de uitvoering ook alles coördineren en meehelpen. En fotograferen, ook een leuke liefhebberij als je vrouw telkens potjes jam of gerechten op de gevoelige plaat wil laten vastleggen.

Easy Light Roll Up Vianny's

DSC_0067

Bij onze kinderen is dat niet anders. De oudste, Fenna heeft zoals reeds verteld de vooropleiding voor de kunstacademie gedaan en doet nu interieur en vormgeving op MBO-niveau. Hieronder foto´s van enkele van haar werken, de regenboog is een ontwerp gerealiseerd in Senegal.

En de jongste telg, Jisse, ambieert een carrière in de toneelwereld. Ze wil graag na haar examen in mei volgend jaar naar de drama-opleiding van Arcus en doet daar al gedurende bijna 10 jaar ervaring voor op bij Theaterschool Kiek.

DSC_0116 945436_456490724425150_1387818805_n

1526287_579467312127490_762007521_n DSC_0045

DSC_0050 DSC_0062

IMG_6876 IMG_6986

 DSC_0067 DSC_0001

Dat creatieve is ook zeker van pas gekomen tijdens de 10 jaar van Vianny’s jam, relish, chutney en meer. We hebben alles, maar dan ook alles zelf bedacht, gemaakt en ontwikkeld. Het hele concept van begin tot einde hebben we in eigen hand gehad.

Maar het ondernemersvak is niet altijd een even solide basis, maar het plezier, de ervaringen en de voldoening zou ons geen enkele baan in loondienst kunnen geven.

De onzekerheid van het creatief ondernemen werd en wordt door onze omgeving niet altijd begrepen. Terwijl je hart volgen en doen waar je het gelukkigst van wordt, niet opweegt tegen degelijkheid, voorspelbaarheid en saaiheid. En dat is een van de dingen die mij het meeste zijn bijgebleven uit een interview met Ria Joosten, die in 2014 zakenvrouw van het jaar werd. Zij pleit voor het ontdekken, stimuleren en ontwikkelen van de talenten van mensen, te beginnen  tijdens de opleidingen, zodat ze in de toekomst iets kunnen gaan doen waar ze goed in zijn en waar hun passie ligt. Ria is een geweldige ondernemer, ik heb vele keren met haar mogen samenwerken en dat is ten allen tijde zeer inspirerend.

Op de foto Ria met Roland Biermans, winnaar van het lekkerste broodje van Nederland 2010, met als een van de ingrediënten onze appel-salie boter.

DSC_7647

Ook helemaal niet saai en het maken ervan geeft je oneindig veel voldoening: het recept van dit blog.

Gistdeegvlaai met banketbakkersroom en kruimels

Ingrediënten:

Banketbakkersroom:

 • 1 liter melk (9dl en 1 dl apart afmeten)
 • 80 gram bloem
 • 200 gram suiker (2x 100 gram apart afwegen)
 • 2 eieren
 • 1 vanillestokje (merg eruit schrapen en het stokje bewaren)

Gistdeeg:

 • 250 gram bloem
 • 15 gram verse gist
 • 125 ml melk
 • snufje zout
 • 25 gram suiker
 • 25 gram boter

Kruimels:

 • 125 gram suiker
 • 125 gram koude boter
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel

Bereidingswijze:

Kijk eerst het stop-motion filmpje!!!!

Verwarm de oven voor op 175°C. Als eerste maak je de banketbakkersroom, dan kan deze afkoelen. Daarna het gistdeeg, dan kan die rijzen en als laatste de kruimeltjes.

In een pan 9 dl melk, 100 gram suiker en het lege vanillestokje aan de kook brengen. In een grote kom 2 eieren, 100 gram suiker en het merg uit het vanillestokje loskloppen. Bloem en de resterende 1 dl melk toevoegen aan de losgeklopte eieren en samen goed mengen. Vanillestokje verwijderen en de kokende melk in de kom aan het ei-bloem-suiker-vanille mengsel toevoegen en goed roeren. Dan alles teruggieten in de pan en terugplaatsen op het vuur. Aan de kook brengen en heel goed blijven roeren. Ca 1 minuut laten doorkoken, maar steeds blijven roeren. In een platte schaal of kom gieten, afdekken met huishoudfolie en af laten koelen.

Voor het gistdeeg melk in een pannetje lauwwarm maken (echt maar handwarm, je moet er je vinger nog in kunnen houden) Pan van het vuur nemen en de gist al roerend in de melk oplossen. Bloem op het werkvlak doen, kuiltje in het midden maken en de boter, het zout en de suiker aan de rand verdelen. In het kuiltje de melk met de opgeloste gist schenken. Vanuit het midden goed kneden totdat een soepel deeg ontstaat. Afgedekt met huishoudfolie in een met bloem bestoven kom op een warme plaats ca. 30 minuten laten rijzen.

Voor de kruimels de suiker, boter en zelfrijzend bakmeel in een ruime kom doen en kneden totdat er samenhangende kruimels ontstaan.

Het vlaaienbakblik (28 cm doorsnede en 3 cm hoog) m.b.v. een kwastje invetten met boter. Het deeg met een deegroller op een met bloem bestoven werkblad uitrollen tot ca 1/5 cm dik. In vieren vouwen, in het bakblik leggen en uitvouwen. Goed verdelen en in de randjes goed laten aansluiten. Met een vork over het gehele oppervlak inprikken. Afgekoelde banketbakkersroom erover verdelen en als laatste de kruimels erover strooien. 40-45 Minuten afbakken in de voorverwarmde oven.

Even laten afkoelen buiten de oven, zodat de pudding wat opstijft. Lauwwarm omdraaien m.b.v. een vlaairekje en op een mooie schaal helemaal laten afkoelen.

DSC_0289

Veel plezier bij het bakken en het opeten van de lekkere vlaai! Ik hoor graag hoe de vlaaai gelukt is en hoe hij gesmaakt heeft!

Groetjes, Vianny

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

3 Antwoorden op “Lekkere, Limburgse vlaai in stop-motion”

 1. De vlaai is prima gelukt en smaakt heerlijk?

 2. Dankjewel voor dit recept Vianny, hij is goed gelukt en smaakt heerlijk.
  Groetjes Geertje

Reacties zijn gesloten.