Dubbel lof voor witlof

De herfstvakantie net achter de rug, kinderen weer naar school, weer aan het werk. Voor mij betekent dat tegenwoordig achter de computer kruipen en wachten tot er inspiratie komt ­čśë Nou, dat valt wel mee, want ik heb gemerkt dat ik altijd wel iets te melden heb over eten. En over mijn leven.

DSC_0016 DSC_0020 DSC_0037 DSC_0046 DSC_0083 DSC_0086 DSC_0110 DSC_0011 DSC_0178 DSC_0352

Het was voor mij en voor mijn gezin wel een hele grote verandering: van het bedenken van smaken, inkopen van fruit, lange dagen in de keuken om die lekkere smaken te maken tot het bezoeken van bedrijven en het zoeken naar nieuwe klanten en verkooppunten. Van een succesvol ondernemer naar een beginnend blogger. Van een heel actief leven naar rustig vaarwater. En in dat nieuwe leven wordt de maat aangeven door mijn twee onwillige achillespezen.

Ik heb een verzoek ontvangen om een stuk te schrijven en mijn ervaringen te delen┬áover de periode v├│├│r Vianny’s jam, relish, chutney en meer. Ook niet de meest glansrijke tijd in mijn leven. Daar moet ik nog over nadenken, kwetsbaarheid en het bespreekbaar maken daarvan wordt niet altijd gewaardeerd. Als je je succesvolle, mooie kant laat zien, dan tel je mee. ┬áTerwijl de mindere tijden je vormen en kracht geven en je laten vechten om verder te gaan en de grens op te zoeken.

Want in 1991 kwam ik van de hotelschool en was vol ambitie om een glansrijke carri├Ęre te gaan maken. Dat het leven anders loopt dan je droomt, dat┬áervaren heel veel mensen. Maar dat je ondanks tegenslag toch je droom kunt waarmaken, heb ik ervaren. Dus misschien is het na 25 jaar toch tijd om mijn zegje te doen, vooroordelen weg te nemen en een inspiratie voor anderen te zijn. Nog maar een paar nachtjes over slapen.

Maar eerst de hoofdrolspeler van dit blog: witlof. Niet ├ę├ęn, maar twee recepten deze keer.

Witloftaart met rucolapesto

Witlofsalade met Zweedse aardappelen.

witlof

witlofzaden WitlofbloemWitlof_en_wortel

Witloftaart met rucolapesto

Ingredi├źnten:

Witloftaart

 • 500 gram witlof
 • olijfolie
 • peper en zout
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 4 eieren
 • 250 ml melk
 • 125 geraspte kaas
 • 100 gram achterham (voor de vegetarische variant g├ę├ęn ham)
 • bosje bieslook
 • 1 el grove mosterd

20150517_095144

Rucolapesto:

 • 100 gram rucola
 • 50 gram Parmezaanse kaas (vers geraspt)
 • 3 el pijnboompitten (niet geroosterd)
 • 1 teentje knoflook
 • olijfolie
 • peper en zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200┬░C. Neem een platte ovenschotel (ik gebruikte de brownievorm van 24x24x5 cm) en leg er bakpapier in. Laat het bakpapier een beetje hoger dan de rand komen, dan hoef je de schaal niet in te vetten.

Doe de buitenste, beschadigde blaadjes van de witlof verwijderen en snij de witlofstronken in vieren. Doe een beetje olijfolie in een grote koekenpan, leg de witlof in de pan, bestrooi met peper en zout en bak op matig vuur ca. 10 minuten.

In een grote kom het zelfrijzend bakmeel, eieren en de melk doen en met de garde tot een glad beslag roeren. Dan de geraspte kaas, grove mosterd en in blokjes gesneden achterham toevoegen en alles mengen. Bieslook fijn snijden (of knippen met een schaar) en ook door het beslag roeren.

Vianny┬┤s adviezen met smaak witloftaart_0137

Gebakken witlof in de ovenschaal naast elkaar leggen en het beslag erover gieten.

Vianny┬┤s adviezen met smaak witloftaar_0139

Bak de witloftaart in 30 minuten bruin en gaar in de voorverwarmde oven.

Vianny┬┤s adviezen met smaak witloftaart_0149

Terwijl de witloftaart in de oven staat, kun je de rucolapesto maken. Doe de rucola, knoflookteen, pijnboompitten en vers geraspte Parmezaanse kaas in een hoge litermaat. Doe er peper en zout bij. Een beetje olijfolie toevoegen en dan met de staafmixer pureren. Steeds kleine beetjes olijfolie toevoegen. Je kunt de consistentie zelf bepalen, iets grover of helemaal glad, zoals jij de pesto het lekkerste vindt. Serveer de pesto bij de warme witloftaart. Heerlijk!

Doe de rest van de pesto in een schoon potje en dek af met een laagje olijfolie. Zo kun je de pesto nog ca. 1 week in de koelkast bewaren. Smaakt ook zalig op een boterhammetje met kaas of door de pasta.

Witlofsalade met Zweedse aardappelen

Ingredi├źnten:

Witlofsalade:

 • 3 stronkjes witlof
 • 12 cherrytomaatjes
 • 2 eieren
 • rucola
 • venkelbloemen (ook niet erg als je ze niet hebt, maar het is lekker en ziet er mooi uit)
 • venkelgroen of dille
 • 100 ml yoghurt
 • peper en zout

Zweedse aardappelen:

 • 4 grote of 8 middelgrote aardappelen
 • venkelbloemen
 • olijfolie
 • grof zeezout
 • peper
 • venkelgroen of venkelzaad
 • 125 ml zure room

20150914_132719

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Boen de aardappel schoon en snij er aan de onderkant in de lengterichting een klein stukje af, zodat ze kunnen blijven liggen. Neem 2 Chinese eetstokjes en leg de aardappel ertussen. Snij met een mes de aardappel door tot aan de stokjes, het onderste gedeelte blijft heel. (zie foto´s) Leg de aardappels in een ovenschaal en stop de venkelbloemen of venkelzaad in de openingen. Schenk de olijfolie erover en zorg dat er ook olie in de openingen loopt. Bestrooien met peper en grof zeezout. Ca. 1 uur in de oven bakken. Ondertussen kun je de salade en de saus maken.

Doe de zure room in een kommetje, peper en zout toevoegen, dille of venkelgroen fijnhakken en bij de zure room doen. En klaar is de saus.

Vianny┬┤s adviezen met smaak Hasselback_0127 Vianny┬┤s adviezen met smaak Hasselback_0128 Vianny┬┤s adviezen met smaak Hasselback_0131 Vianny┬┤s adviezen met smaak Hasselback_0159

Voor de salade de witlofstronken schoonmaken, wassen en halveren. In de lengterichting in reepjes snijden. Eieren in ca. 8 minuten hard koken, laten afkoelen en in plakjes snijden. Tomaatjes halveren, venkelgroen of dille fijnhakken. Yoghurt mengen met peper, zout en fijngehakte dille. Als de dressing niet vloeibaar genoeg is, een beetje melk toevoegen.

Witlof, tomaatjes, rucola, eieren en venkelbloemen op een mooie schaal leggen en mengen. Dressing er overheen gieten.

Vianny┬┤s adviezen met smaak Hasselback_0134

Veel plezier bij het koken en eten. En ik hoor natuurlijk graag hoe het gesmaakt heeft!

Groet,

Vianny 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

3 Antwoorden op “Dubbel lof voor witlof”

 1. Janneke Grijsbach zegt:

  Hoi Vianny,

  Ik vind de menselijke kant en de persoonlijk emotionele touch in je blog juist zo mooi…… dat is waar het leven om gaat….. jezelf zijn….. ├ęn eten ­čśë
  Je schrijft heel fijn, speels, licht!!!
  Van kokkerellen komt het hier nog niet maar ga zo door!!!

  X

  1. Dank je wel, Janneke!

Reacties zijn gesloten.