Halloween, griezelen en pompoenen

Wat is dat toch de laatste jaren? Er wordt steeds meer aandacht besteed aan Halloween! Een aantal jaren geleden wisten we wel dat ze in de Verenigde Staten Halloween vieren en dat pompoenen in alle soorten en maten daar een grote rol bij spelen, maar in Nederland is dit pas sinds kort doorgebroken. Toen ik 15 jaar geleden op 31 oktober beviel van onze jongste dochter Jisse had ik nog nooit van Halloween gehoord, tegenwoordig zijn er talloze Halloweentochten en -evenementen op haar verjaardag! En ter ere van Halloween kan ik niet achterblijven: Pasta met gegrilde pompoen, brrr eng!!!!! Of toch niet????

Een kleine les in Halloween-kunde: Halloween komt van het woord All Hallows Eve  (Allerheiligenavond). In de Keltische kalender was 31 oktober de laatste dag van het jaar. De Kelten geloofden dat alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug op aarde komen en een levend lichaam proberen mee te nemen. De Kelten droegen maskers en verkleedden zich om deze boze geesten te verjagen.

Trick or Treat (snoep of je leven)  komt echter niet uit de Keltische cultuur, maar uit de hoek van de Christenen. Zij liepen van dorp tot dorp om te vragen om zielen cake, brood gevuld met krenten, in ruil voor een gebed voor een overledene. Deze gebeden zouden de overledene beter helpen hun weg te vinden naar de hemel. Binnen deze traditie zou de Trick or Treat zijn ontstaan.

Halloween-pompoen

Uiteraard kan ook de pompoen niet ontbreken. De uitgeholde pompoen waarin een eng gezicht gesneden is heet in de Verenigde Staten een Jack-o’-lantern. Smid Jack kwam op een avond de duivel  tegen die hem naar de hel wilde brengen. Jack wist de duivel een boom in te lokken en kraste een kruisteken in de stam van de boom. Zo kon de duivel er niet meer uit tot hij Jack beloofde dat hij nooit naar de hel zou hoeven. Toen Jack vijf jaar later dood ging, mocht hij door zijn slechte manier van leven de hemel niet in, maar hij hoefde uiteraard ook de hel niet in. Bij de hellepoort gooide de duivel uit woede nog een gloeiend kooltje naar Jack. Jack stopte het kooltje in een  knol en kon op die manier zijn weg verlichten. Volgens de legende zwerft Jack nog steeds rond over de aarde. Later werd de knol vervangen door een pompoen. Steek je kaarsen aan, stop ze in je uitgeholde pompoen en hopen dat jij de duivel  niet tegenkomt.

Een jaar of 10 geleden hebben wij op de school van onze kinderen het plan opgevat om rond Halloween een heksenfeest te organiseren. Veel enthousiaste ouders hebben meegeholpen om het een onvergetelijke avond van te maken. Zwevende bezemstelen, griezelige heksen, voor de grotere kinderen een enge spooktocht door een donker bos en voor de kleinsten een wandeling door een park met feeën die sprookjes voorlezen en kabouters die grappige fratsen uithalen.

Zelf was ik actief als “manager heksenfood” en coördineerde ik het griezeleten, het kan ook niet anders. Tijdens de brainstormsessie kwamen de leukste ideeën boven bij de leden van de werkgroep. Van madensalade (macaroni), gedroogde koeienvlaai (ontbijtkoek), wormensoep (tomatensoep met veel spaghettislierten), gifpastei (quiche met groente), schuursponsjes (groene cake met poedersuiker), cake met muizenkeutels (hagelslag) tot ingelegde rupsen (kleine augurkjes), afgeknipte teennagels (kokos), dode vliegen (rozijnen) en gedroogde snotballetje (pistachenootjes) Maar het mooiste waren de “stinkhommel eierogen” Geweldig! Als iemand deze eens wil maken, ik heb het recept.

Vianny´s adviezen met smaak pompoen griezelfeest collage

Maar na alle griezelige gerechten nu het recept van vandaag: een gerecht met pompoen, flespompoen wel te verstaan. En dat is niet alleen lekker op 31 oktober tijdens Halloween!Pompoenen in alle vormen en maten zijn erg in opkomst en in deze tijd van het jaar volop verkrijgbaar. Voor veel mensen nog steeds een ongewone, onbekende en angstaanjagende groente, maar zeker de moeite van het proberen waard. Je zult het heerlijk vinden!

Tagliatelle met gegrilde pompoen en geitenkaas.

Vianny´s adviezen met smaak pompoen_0120

Ingrediënten:

 • 1 flespompoen
 • 1 flinke rode ui of 2 kleintjes
 • 3 teentjes knoflook
 • 3 takjes thijm
 • 12 blaadjes salie
 • olijfolie
 • peper en grof zeezout
 • 2 el pompoenpitten
 • 100 gram zachte geitenkaas
 • 250 gram tagliatelle of andere pasta

Bereidingswijze:

Verwarm de over voor op 200’C. Snij de flespompoen in de lengterichting doormidden en verwijder met een lepel alle zaden en draadjes. Snij de helften dan (ongeschild) in plakken van ca. 1 cm. Maak de ui schoon, snij in 2 helften en deze helften weer in grove stukken van ca. 1 cm. Maak de knoflook schoon en laat de teentjes heel. Was de salie en de thijm. Doe alles op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met peper en grof zeezout en sprenkel er wat olijfolie op.

Vianny´s adviezen met smaak pompoen_0124

Rooster de groente in de oven in ca. 1 uur mooi bruin en gaar. In de tussentijd de pompoenpitten roosteren in een droge koekenpan, in een kommetje apart zetten en in dezelfde pan 8 salieblaadjes in een beetje olijfolie bakken totdat ze knapperig zijn. De olie waarin de salieblaadjes zijn gebakken bewaren. De geitenkaas in kleine stukje snijden of breken en apart houden. Kook tegen het einde van de baktijd de pasta in ruim gezouten water gaar.

Vianny´s adviezen met smaak pompoen_0133

Als de pompoen gaar en goudbruin is, uit de oven halen. Pasta over de borden verdelen en de pompoen, ui en knoflook erover doen. Boven op de pompoen de geitenkaas en de pijnboompitjes verdelen en als laatste de salieblaadjes erop leggen en de salie-olijfolie erover sprenkelen.

Vianny´s adviezen met smaak pompoen_0138

Veel succes en geniet van het koken en eten! En ik hoor natuurlijk graag hoe het gesmaakt heeft.

Vianny

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

4 Antwoorden op “Halloween, griezelen en pompoenen”

 1. Janneke Grijsbach zegt:

  Hey Vianny,

  Heb dit gerecht een tijdje geleden gemaakt…. heerlijk!! Wil het graag voor vrienden koken maar een van hen lust geen geitenkaas. Heb je een andere suggestie? Andere kaas of andere toevoeging?

  Groetjes,
  Janneke

  1. Ha Janneke, je kunt de geitenkaas vervangen door Parmezaanse kaas, lekker grof geraspt of schaven met de dunschiller. Laat het smaken!

 2. Janneke Grijsbach zegt:

  Dank je wel…. ik ga ze verwennen met dit heerlijke recept!!
  xxx

Reacties zijn gesloten.