Herfstvakantie en eten binnen 15 minuten

 

Het is herfstvakantie (tenminste hier in het zuiden van het land, het noorden en westen heeft de vakantie al achter de rug) Het weer is geweldig! Heerlijk vrij zijn van school en/of werk! Het is al heel rustgevend om de dagelijkse ochtendstress een paar dagen te mogen missen. Of misschien zelfs een paar dagen weg naar stad of platteland. Ik hou van beiden, het bruisende van het stadsleven en het rustgevende van het buitenleven. Maar gezellig thuis zijn geeft ook altijd een goed gevoel!

DSC_0002DSC_0005

DSC_0010 (2)      DSC_0009

Heerlijk genieten van een kopje koffie, koekje erbij (het speculaas- en pepernotenseizoen is weer aangebroken) en een leuk kookboek doorbladeren, lezen, plaatjes kijken of inspiratie opdoen. Een van mijn all time favorites zijn toch de boeken van Jamie Oliver. Vanaf 2000, bij het verschijnen van zijn eerste boek, The Naked Chef en de eerst tv-uitzendingen ben ik toch wel meteen die hard fan geworden. Zoals ook te zien is in een gedeelte van mijn kookboekenrek.

DSC_0006

Zo erg zelfs dat ik, samen met Eric natuurlijk, t.g.v. ons 12,5 jarig huwelijk van de hele familie een bezoek aan Jamie´s Fifteen Amsterdam cadeau kreeg. En wat was het leuk!

DSC_0250 DSC_0252 DSC_0255 DSC_0256 DSC_0260 DSC_0269 DSC_0272 DSC_0274 DSC_0278 DSC_0281 DSC_0283 DSC_0287DSC_0253 DSC_0292 DSC_0299

15 Jaar later en 16 kookboeken verder ben ik nog niet van mening veranderd. De meeste van Jamie´s boeken zijn klassiekers voor mij, sommige boeken blader ik door en die blijven meestal in het boekenrek staan. Het verschil is dan ook zeker te zien! Het ene zo goed als nieuw en het andere heeft ezelsoren en zit vol vlekken van het koken.

Een kleine persoonlijke recensie van 16 boeken Jamie:

Boeken die ik zeer regelmatig in handen heb en waar voor die tijd vernieuwende recepten instaan die ik in de loop der jaren al talloze malen gemaakt heb: The Naked Chef en The Naked Chef is terug.

Verder is het boek Jamie´s kookrevolutie een geweldig boek voor basisrecepten en het verhaal achter het boek is ook erg leuk. Jamie gaat op pad om mensen te leren koken, deze mensen moeten weer hun nieuw verworven kennis aan vrienden of familie doorgeven en samen koken. Enzovoort, enzovoort……

Jamie´s Italië beschrijft Italiaanse klassiekers met een twist en de bijbehorende tv-serie is geweldig!

Net als Jamie´s reizen, op reis door Europa en Noord-Afrika.

Uit Thuis bij Jamie hebben wij veel ideeën gehaald voor onze moestuin. Recepten, uitleg over tuinieren en ook weer met een geweldige tv-serie.

Uit het voorlaatste boek: Comfort Food  maken wij regelmatig onze eigen versie van de waanzinnige pavlova (een heerlijke taart van eiwitschuim, kwark en fruit)

jamie-verjaardag

Maar uit het allernieuwste boek: Jamie´s Super Food en uit het boek uit 2013 Bespaar met Jamie heb ik nog niets gekookt. Ze kunnen mij ook niet echt inspireren. Superfood spreekt mij al helemaal niet aan en besparen kun je met het andere boek niets, want het gaat in dit boek niet om het koken voor een klein budget, maar om het verwerken van grote stukken vlees of hele vissen en dan de kliekjes niet weg te gooien, maar er iets lekkers van te maken.

Maar absolute aanraders zijn toch wel Jamie in 15 minuten en Jamie in 30 minuten. Zoveel ideeën en inspiratie voor het snelle, lekkere koken. Vaak met alledaagse ingrediënten, maar soms ook met onbekende, nieuwe smaken of oude bekenden in een nieuw jasje. Je hoeft de receptuur niet altijd precies te volgen (dat doe ik bijna nooit, behalve bij bak- en dessertrecepten) je kunt ingrediënten naar eigen inzicht gebruiken of soms gewoon opmaken wat je nog in je koelkast hebt.

En in het kader van vakantie heb ik een supersnel recept. Dag van te voren even boodschappen doen en na een gezellig dagje weg binnen 15 minuten iets lekkers op tafel zetten. Ik ga het gerecht ook maken met de kookwekker ernaast, dus starten maar……

e-my-gufo-kookwekker-2

Nu moet ik heel eerlijk bekennen, dat ik het niet heb gered binnen 15 minuten, maar ik heb de groenten met de hand gesneden i.p.v. met de keukenmachine. En ten tweede heb ik de paprika, courgette, lente ui en peper lekker in olijfolie gebakken en niet rauw verwerkt zoals beschreven door Jamie. Ik heb het hele gerecht gemaakt in 20 minuten!

Het onderstaande recept is afkomstig uit Jamie in 15 minuten, maar met een paar aanpassingen (dat zie je als je het recept opzoekt in het boek)

Griekse kip, couscous met groenten en tzaziki

Benodigdheden:

 • waterkoker gevuld met water
 • grote kom met passend bord erop
 • bakpapier
 • 2 grote koekenpannen
 • snijplank en mes

DSC_0011

Ingrediënten:

Couscous

 • 300 gram couscous
 • zout
 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 1 courgette
 • 1 rode of groene  peper
 • 4 lente uitjes
 • 1 handvol groene olijven
 • 2 el olijfolie
 • 100 gram feta

Kip

 • 2 kipfilets (ca. 400 gram kip)
 • peper en zout
 • 1 tl oregano
 • 1 tl gemalen piment
 • rasp van 1 citroen
 • olijfolie

Tzaziki

 • 1/2 komkommer
 • 250 gr yoghurt of kwark
 • 1 teentje knoflook
 • peper en zout
 • bieslook

Bereidingswijze:

Doe de couscous met een snuf zout in een grote kom met 300 ml kokend water (uit de waterkoker) en dek af met een groot bord. Leg de kipfilets op een stuk bakpapier, vouw het bakpapier er omheen en sla de filets plat (ca 1,5cm) met een deegroller of een steelpannetje. Strooi er de oregano, piment, citroenrasp, peper en zout over.

Maak de paprika´s schoon en snij in stukjes. Maak de courgette schoon en snij in kleine blokjes. Maak de lente uitjes en de peper schoon en snij in ringetjes. Doe alle groenten met een beetje olijfolie in de pan en bak op matig vuur gaar. Doe de kipfilets ook met een beetje olijfolie in de andere koekenpan en bak ze gaar.

Intussen de komkommer grof raspen en goed uitknijpen, zodat het meeste water er uit is. Doe de yoghurt of kwark in een kommetje en voeg de komkommer, peper, zout en bieslook toe.  Teentje knoflook door de pers doen en toevoegen. Goed mengen.

Na ca. 8 minuten is de couscous geweld en dan roer je hem los met een vork. Voeg dan de gebakken groentes toe en doe de olijven erbij. Alles goed mengen en besprenkelen met het sap van 1/2 citroen en een beetje olijfolie. Doe de couscous daarna op een mooie schaal.

Snij de kipfilets in reepjes en leg op de couscous. Verkruimel de feta boven het gerecht en serveer de tzaziki erbij.

DSC_0019

 

Veel succes en geniet van het koken en eten! En ik hoor natuurlijk graag hoe het gesmaakt heeft. Nog een hele fijne herfstvakantie!

Vianny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

2 Antwoorden op “Herfstvakantie en eten binnen 15 minuten”

 1. De griekse kip met couscous vandaag gelijk gemaakt. T smaakte heerkijk! Omdat ik geen piment kon krijgen heb ik geimproviseerd en paprikapoeder en chilipoeder gebruikt.

 2. Nicole Redding zegt:

  Het duurde even … maar ik heb eindelijk eens een recept van je gemaakt. Ik heb namelijk niet altijd de tijd om uitgebreid te koken … vandaag ook een “snel” recept gekozen. Nl. de griekse kip met couscous. Ik heb er wel iets langer over gedaan dan 15 minuten 😉 Maar wel overheerlijk gegeten ! Dank je voor het recept. Het gehaktbrood zal ik ook binnenkort proberen.

Reacties zijn gesloten.