Fijnproevers en lekkere scones met room en jam.

Vaak hebben wij op evenementen, beurzen, markten, proeverijen en allerlei andere soorten bijeenkomsten van “kleine” producenten gestaan met onze jam, relish, chutney en meer. Mooi aangeklede stands waar (potentiële) klanten, liefhebbers en culinaire gekken hun hart kunnen ophalen en geïnspireerd raken door de producten.

DSC_9416

Met veel enthousiasme en passie vertellen over de producten, het proces van receptontwikkeling, pluk tot aan de productie uitleggen, het evangelie van het lekkere eten uit te dragen en natuurlijk de mensen te verleiden om eens te proeven. Een evangelist voelde je je soms wel want ´s avonds in bed was je nog het riedeltje aan het herhalen in je slaap.

En het is heel erg gezellig, dat hoort er ook bij. Zoals die keer op de EFFF dat Robèrt van Beckhoven (van Heel Holland Bakt) tegenover ons stond met prachtige en heerlijke chocolade-creaties. Hij had genoeg om te laten proeven, maar sommige mensen waren toch zo ongeduldig of grijpgraag of hoe moet ik het noemen…. en die pakten gewoon de bonbons die uitgestald waren. Maar deze showbonbons zijn niet gevuld met room, likeur ed. i.v.m. de houdbaarheid. Met als gevolg dat ze een bonbon van vet in hun mond stopten en wij natuurlijk gniffelend toekeken.

Tijdens dezelfde beurs in Maastricht, maar dan een jaar later, kwam Joop Braakhekke samen met een fotograaf aan onze stand. Leuk, een van Nederlands eerste tv-koks die onze producten kwam proeven. En proeven deed hij, uit elk potje met de bijbehorende lepel, zo in zijn mond! En voordat ik kon reageren weer het lepeltje terug in het potje! Nog voor wij iets konden zeggen, proefde hij van meerdere smaken, ging op de foto en verdween weer van het toneel. Maar niet voordat hij zijn vinger lekker dipte in een van onze smaken en vervolgens gezellig aflikte. Ons vol verbijstering achterlatend en balend dat we nu allemaal nieuwe proefpotjes moesten openmaken. Maar gelukkig hebben we de foto´s nog, die we helaas vanwege auteursrechten niet mogen plaatsen.

Vianny's peer vanille jam met nieuw logo beige 13x15 72dpi

Of die mevrouw die in Roermond tijdens een prachtige markt met allemaal Limburgse producenten op het Munsterplein vertelde dat ze helemaal niet van chutney hield. Wat vond ze dat toch vies. Dat kan natuurlijk, maar ze wilde desondanks toch proeven. En getver, ze vond het inderdaad zo smerig als ze van te voren had gezegd. Hilarisch!

vianny2

Of een mevrouw die bij een van de winkels die ons jams verkochten, naar binnen kwam en een klacht over de jam had. Die had ze cadeau gekregen en hij zat vol zwarte spikkels. Die jam was aan het schimmelen! Ze wilde nieuwe jam of haar geld terug. Maar het betrof peer-vanille jam en de zwarte spikkels was het heerlijke merg uit de vanillepeul.

En in 2010, toe we in opdracht van de provincie Limburg een proeverij van Limburgse heerlijkheden verzorgden op de Salone del Gusto in Turijn. Pallet vol de meest uiteenlopende prachtige Limburgse producten (van stroop, kaas, brood tot wijn, bier en sappen) naar Turijn laten vervoeren en daar gearriveerd alles opgeborgen in een hermetisch afgesloten kast op de stand van de Turijnse Kamer van Koophandel. Op de dag van de proeverij waren wij vroeg in de morgen aanwezig en zagen tot onze ontsteltenis dat de Italiaanse bakkers op de stand naast ons gezellig een Limburgs biertje dronken!

Gelukkig was er in onze “hermetisch afgesloten” ruimte nog meer dan voldoende over gebleven en hebben we een grote groep Italiaanse en Limburgse genodigden kunnen laten genieten van allerlei Limburgse culinaire ambassadeurs. Na afloop, ik was aan het opruimen, komen er 2 Amerikaanse bezoekers c.q. toeristen naar me toe om me te bedanken voor het heerlijke eten, zij waren gewoon aangeschoven!

IMG_1261

En tijdens de Feel Good Market (een erg leuk evenement), elke 3e zondag van de maand in Eindhoven op het Ketelhuisplein op Strijp-S, konden de mensen jam proeven met scones en room. Of scones met jam en room. Niet echt typisch Limburgs, maar wel een heerlijke combinatie. Dat was vanaf de eerste keer een succes. Dus elk 3e weekend van de maand werden er bij ons karrevrachten scones gebakken om mee te nemen. Dus in aanvulling op het blog van verleden week nu het recept voor de scones en de mascarponeroom.

Scones met mascaponeroom en jam

Scones met jam

Ingrediënten:

Scones (ca 12 stuks)

 • 300 zelfrijzend bakmeel
 • 10 gram bakpoeder
 • mespuntje zout
 • 60 gram zachte roomboter
 • 50 gram suiker
 • 1 vanillestokje
 • 75 ml melk
 • 1 ei

Mascarponeroom

 • 250 gram mascarpone
 • 1 vanillestokje
 • 1 theelepel suiker
 • scheutje melk

Jam

Zie recept op het blog van vrijdag 16 oktober jl.

Scones

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 225 ‘C (onder- en bovenwarmte). Zeef zelfrijzend bakmeel en bakpoeder boven een grote kom en voeg de suiker en een mespuntje zout toe. Vanillestokje in de lengte opensnijden en het merg eruit halen. Samen met de boter toevoegen. Roer het ei los in de melk en voeg ook toe. Kneed tot een samenhangend deeg.

Deeg met de deegroller uitrollen tot een plak van ca 2 cm dik en steek er rondjes of vierkantjes uit met een glas of steker. Maak van de rest van het deeg weer een bal en rol het weer uit. Steek uit totdat alle deeg gebruikt is. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in de voorverwarmde oven van 225’C ca 10-12 minuten. Ze moeten niet te bruin zijn, maar natuurlijk wel gaar.

Voor de mascarponeroom doe je de mascarpone, suiker en merg van het vanillestokje in een kom en doe er een scheutje melk bij en roer het lekker los en smeuïg.

Voor de jam verwijs ik je naar mijn blog van vrijdag, 16 oktober jl. Daar staat beschreven hoe je heerlijke jam zelf kunt maken. En die hoort absoluut bij deze scones!

En dan de verse scone opensnijden (maar eerst even ruiken, heerlijk!) een dot room erop en een lepel jam. Jammie!!!!!

Veel succes en geniet van het bakken en eten! En ik hoor natuurlijk graag hoe het gesmaakt heeft.

Vianny

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

2 Antwoorden op “Fijnproevers en lekkere scones met room en jam.”

 1. Hallo Vianny,
  Allereerst mijn complimenten voor je blog. Wat kun jij leuk en inspirerend schrijven over eten, heerlijk!

  Mijn dochter heeft vanochtend de scones gemaakt. Ze heeft speltmeel gebruikt. Weet jij of dit meel minder goed rijst dan patentmeel? Ze zijn wel lekker maar niet goed gerezen.

  Verder kwam ze erachter dat bij de ingrediënten wel suiker staat maar bij het recept staat niet genoemd dat je deze moet toevoegen…detail natuurlijk en een beetje bakker kan wel inschatten dat de suiker samen met het meel erbij kan…toch?

  Vanavond ga ik de griekse kip van vandaag maken;)

  Heel veel succes en plezier met je blog en je hebt er een trouwe fan bij;)

  Groetjes…Petra

  1. Leuk om te horen, Petra! Sorry voor het foutje in het recept, de suiker moet als eerste aan het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder toegevoegd worden, daarna de boter en de vanille. En daar is meteen het probleem van de speltbloem: Het recept bevat zelfrijzend bakmeel en bakpoeder, daardoor rijzen de scones meer dan wanneer je alleen bakpoeder of alleen zelfrijzend bakmeel gebruikt. De volgende keer 10 gram bakpoeder extra aan de speltbloem toevoegen. Groetjes en succes, Vianny

Reacties zijn gesloten.