Italiaanse tomatensaus, helemaal zelf gemaakt

Kruidentuin

Als je graag in de keuken staat en dan ook kookt natuurlijk (of met een glas wijn in je hand kijkt, hoe iemand heerlijk voor jóu kookt) is het extra leuk om bepaalde ingrediënten standaard in huis te hebben. Een goed gevulde voorraadkast met allerlei lekkers is dan een bron van inspiratie. Maar over die voorraadkast ga ik het in een later blog hebben. Vandaag ga ik een pleidooi houden voor verse kruiden!

Op het gebied van verse kruiden zijn wij misschien een beetje extreem 😉 Wij hebben 2 jaar geleden onze tuin opnieuw aangelegd en hebben besloten om alleen maar eetbare planten in onze nieuwe tuin te zetten, waaronder heel veel kruiden. We waren al jarenlang fervente kruidentelers in potten en bakken (en gebruikten die in onze jam, relish, chutney en meer), maar de hele tuin vol eetbaar spul is geweldig! En zoals je op bovenstaande foto kunt zien, is er zelfs in het najaar nog genoeg te oogsten in de tuin.

En op onderstaande foto is een deel van onze tuin te zien in 2005, een leuk voorbeeld van tuinieren in potten en potjes.

Veel mensen maken sauzen, soepen, desserts, taarten ed. met mixen uit pakjes en zakjes. En het is zo eenvoudig en veel lekkerder om het allemaal zelf te maken! In de pakjes en zakjes zit vaak veel zout, e-nummers en andere kunstmatige toevoegingen en weinig echt lekkere smaakmakers. En wat is er nu leuker dan trots aan tafel te zitten en je tafelgenoten te vertellen dat de saus of het gerecht vanaf de basis zelf gemaakt is.

En daar komen de kruiden om de hoek kijken. Je kunt zoveel smaak geven aan gerechten door kruiden toe te voegen! Een paar eenvoudige voorbeelden, zonder veel moeite te proberen.

  • Een salade met tomaat en mozzarella en daar je zelfgekweekte basilicum bij doen.
  • Zelf een soort tzatziki maken van kwark, peper, zout, knoflook, venkelgroen en venkelbloemetjes, heerlijk bij een gepofte aardappel.
  • Aardappelsalade met yoghurt, bieslook en bieslookbloemen.
  • Of aardappeltjes uit de oven met rozemarijn en thijm.
  • Thee maken van verveine, citroenmelisse of munt.
  • Boterham gezond met je eigen gekweekte rucola.
  • Aan een kan water boragobloemetjes en een schijf citroen toevoegen.
  • Met de kinderen tuinkers op een wattenschijfje kweken en dan een week later zelf laten oogsten en op een broodje kaas te doen, ze zullen apetrots zijn.
  • Of eenvoudig iets plukken en dat bij je vlees in de pan te voegen tijdens het bakken, probeer maar eens! Laat je verrassen!

20150914_132719

Venkel, in het voorjaar planten of zaaien, in de zomer venkelknollen en als je er een paar laat staat in de nazomer heerlijke venkelbloemen.

DSC_2184

Rozemarijn en lavendel.

DSC_2128

Borago, de bloemetjes smaken een beetje naar komkommer.

DSC_2116

Piepkleine basilicumplantjes in ons broeikastje

I.p.v. kruiden in de tuin, kun je ook kruiden als kamer- c.q. keukenplant houden. Thijm, rozemarijn, salie, basilicum, bieslook, het kan allemaal goed in potten en potjes. Probeer maar eens! Echt een aanrader! Ga naar de kweker of het tuincentrum en koop een aantal kruidenplanten en leuke potten. Het ziet er mooi uit, ruikt heerlijk, heeft af en toe een beetje water nodig en je kunt er zo veel mee! Zijn de plantje binnen aan het einde van hun latijn, zet ze buiten in de volle grond en meestal herpakken ze zich en groeien lekker verder.

Om te beginnen met het verwerken van verse kruiden (al dan niet uit eigen tuin) is de Italiaanse tomatensaus, ragú Bolognese, zeker het proberen waard! Volg gewoon het recept en het komt goed. Soms zijn mensen bang om zonder pakjes te koken, de basis is dan al gelegd, terwijl je bij je eigen gemaakte saus ook je eigen draai aan het gerecht kan geven.

Mijn recept is een van vele variaties, maar wel erg lekker!

Ragú Bolognese, cucinato alla maniera di Vianny

Ik maak meestal 2 of 3 keer dit recept en vries de saus dan in porties in. Deze Bolognese kan bij spaghetti of een andere favoriete pasta, maar ook in lasagne gebruikt worden. Altijd handig om een voorraadje in de diepvries te hebben.

Ingrediënten:

DSC_0145

  • 2 middel uien
  • 2 grote wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout
  • bosje salie, rozemarijn, thijm en oregano
  • 500 gram gehakt (runder- of gemengd gehakt)
  • 100 ml rode wijn (geeft diepte aan de saus en de alcohol verdampt tijdens het koken)
  • 1 blik tomatenstukjes op sap
  • 200 ml water

Bereidingswijze:

Hak alle groentes in kleine stukjes en fruit ze op middelhoog vuur aan in de olijfolie. Peper, zout en kruidenbosje toevoegen. Ongeveer 10 minuten laten bakken totdat alle groentes lekker zacht zijn.

DSC_0151

Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur aan. Dan de wijn toevoegen en geheel laten verdampen. Goed blijven roeren! Dan de tomatenstukjes en het water toevoegen en aan de kook brengen. Nog wat peper en zout toevoegen. Laten koken (sudderen) op laag vuur en regelmatig roeren.

DSC_0152

Hoe langer de saus kookt, hoe lekkerder hij wordt. Ik laat het ca. 1 uur koken, maar heb je minder tijd, dan kan het ook korter.

Veel succes en geniet van het koken en eten! En ik hoor natuurlijk graag hoe het gesmaakt heeft.

Vianny

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterestGoogle+WhatsAppEmailShare

  1. Esther says:

    Super! Dit komt voor mij als geroepen.. Ik ben niet zo goed in gerechten op smaak brengen en zelf combi’s verzinnen dus greep ik vaak naar pakjes en zakjes.. Had me een paar weken geleden voorgenomen meer zelf te gaan maken dus deze bolognesesaus ga ik zéker van de week maken!! Bedankt!

    1. Ben benieuwd! Ik hoor het graag. Veel succes!!!

  2. Esther says:

    Deze pastasaus was heerlijk!!
    Ik had de dubbele hoeveelheid gemaakt met t idee de helft in te vriezen…dat gaat niet meer lukken..te vaak opgeschept haha!
    We zullen m alleen niet meer met penne eten, maar met een kleinere pastasoort volgende keer.
    Het recept was duidelijk en makkelijk te maken.

    1. Geweldig dat jullie het zo lekker vinden. Volgende keer nog meer maken! De saus kan met alle soorten pasta gegeten worden, zelfs als basis voor lasagne.

Reacties zijn gesloten.