Een goed gevoel en jam met heel veel fruit

In de jaren dat ik beroepsmatig met eten bezig ben… Nou, dat klinkt alsof ik de me de hele dag volstop met alles wat los en vast zit, maar ik vind eten nu eenmaal een veel leuker woord dan voeding, dat is een term die volgens mij voorbehouden is aan gezondheidsfreaks, diëtistes en betweters die denken dat ze de wijsheid over eten in pacht hebben. Eten is een woord waar meer gevoel in zit, de wijsheid heb ook ík niet in pacht, maar ik wil wel iedereen enthousiast maken om lekker, anders, gedurfd en puur te gaan koken.

Nou, in die jaren dat ik beroepsmatig met eten bezig ben, heb ik heel veel verschillende mensen gesproken die allemaal hun eigen visie op (h)eerlijk eten hebben. Beginnende ondernemers die een product op de markt wilden brengen of creatievelingen die de door hun gemaakte heerlijkheden aan de man c.q. vrouw wilden brengen. Stuk voor stuk mensen met passie!

Mijn eerste goede raad was altijd: Wat wil je zelf? Denk goed na over je product en welke markt je wil bedienen. Dan ben je al een eind op weg en wordt veel duidelijk. Het viel me op dat velen zichzelf die vraag nog niet gesteld hadden, terwijl het voor een beginnende ondernemer belangrijk is zijn passie te volgen en naar zijn buikgevoel te luisteren. Want het zijn stuk voor stuk gevoelsmensen! Ik heb genoeg producten gezien die uit andere overwegingen “op de markt gezet” werden, maar even snel weer van het toneel verdwenen. Want als je niet achter je creatie kan staat en je niet kunt identificeren met de mensen die het gaan kopen, dan zul je weinig succes hebben en ik denk dat dat voor alle  categorieën van producten geldt.

Bovenstaande beweringen zijn natuurlijk puur persoonlijk en er zijn mensen die beweren dat ze alles kunnen verkopen, van stofzuigers tot huizen tot gebakjes. Dat lukt vaak ook, dat zal ook ik niet bestrijden, maar vanuit deze overtuiging is wel de authenticiteit uit het product verdwenen en de massale voedingsmiddelenindustrie geboren.

Als je bedenkt dat er jam gemaakt wordt, waar nog geen vrucht aan te pas komt, alleen suiker, water, kleurstof, smaakstof en een zak aardbeienpitjes, dan wil je daar liever niet verder over nadenken.

In de tijd van onze ouders (jaren 50) was het nog normaal dat iedereen een moestuin had, een stal met een varken en een paar kippen, misschien een boom in de tuin met appels of kersen en er brood gebakken werd voor de hele week en in de afkoelende oven ook nog even een lekkere vlaai. Al deze zaken zijn verloren gegaan in de loop der jaren door het aanbod van vaak minder lekker maar wel makkelijker voedsel. Bij ons is dat sluimerende besef (dat we toch eigenlijk gewoon van huis uit hebben meegekregen) 10 jaar geleden bruut wakker geschud tijdens een boerderij-vakantie. Dat lekker en eerlijk eten eigenlijk vanzelfsprekend moet zijn en vanuit dat gevoel is Vianny´s jam, relish, chutney en meer ontstaan. En in de afgelopen jaren zijn er steeds meer initiatieven ontstaan die prediken dat vroeger niet altijd stoffig, ouderwets en achterhaald betekent.

Vianny´s jam, relish, chutney en meer

Urban farming, boerenmarkten en kleine, eigenwijze producenten gingen voor en nu volgen zelfs de supermarkten en grote spelers in de voedingsmiddelenindustrie. Iedereen wil puur, lokaal, eerlijk, fair,  noem de termen maar op. Aan iedereen de keus hoe ver mee te gaan met bepaalde visies of stromingen.

Wel heel belangrijk is het om aan onze kinderen mee te geven dat eten belangrijk is en dat het ook belangrijk is te weten waar het vandaan komt. Uitleggen hoe groente of fruit groeit, laten zien waar de melk en het ei vandaan komen en vertellen dat de zalmfilet een stuk van een vis is en het zuurvlees gemaakt wordt van het vlees van een koe. Maak kinderen bewust, zodat hetgeen wij van onze ouders en zij van hun ouders hebben meegekregen niet verloren gaat.

Het recept van vandaag is dan ook iets om samen met de kinderen (misschien in de herfstvakantie) te maken.

Home made jam

IMG_0946

Dit is trouwens een heel dierbaar plaatje voor mij, pap samen met Fenna en Jisse aan het jammen! Zo jammer dat hij al bijna 4 jaar niet meer bij ons is.

Ingrediënten:

 • 1250 gram schoongemaakt fruit naar keuze (in de herfstvakantie misschien de allerlaatste aardbeien van het seizoen) en maak je in de zomer jam, ga dan eens samen met de kinderen fruit plukken. Het is nog leuker jam te maken van fruit dat je zelf geplukt hebt.
 • 500 gram geleisuiker speciaal (1 pak)
 • eventueel kruiden of specerijen naar keuze (vanillestokje, kaneel, citroen, thijm, geef er je eigen draai aan)

IMG_1053

Benodigdheden:

 • Grote pan
 • Lange lepel om te roeren
 • Lege, schone glazen potjes met deksels (potjes worden mooi schoon in de afwasmachine en daarna omgekeerd op een schone doek zetten)
 • Litermaat
 • Leuke etiketten of labeltjes en elastiekjes
 • Evt. Papier of stof voor op het deksel

Bereidingswijze:

Maak het fruit schoon (zorg dat je 1250 gram schoongemaakt fruit over hebt) en snij het in kleine stukjes, kinderen vinden dat erg leuk om te doen. Is er geen vers fruit voorhanden (wat erg jammer zou zijn) kun je ook 1250 gram diepvriesfruit gebruiken en dat hoef niet van tevoren ontdooit te worden. Door geleisuiker speciaal te gebruiken krijg je minder zoete jam met heel veel fruit!

DSC_7204

Doe de stukjes fruit samen met de geleisuiker speciaal in een grote pan en roer goed door. Even laten staan (ca. 10 min) en dan op hoog vuur aan de kook brengen. Laat de kinderen meekijken hoe het fruit in jam verandert. Laat 5 min. koken, roer regelmatig en schenk na 5 min. de warme jam m.b.v. de litermaat in de schone glazen potjes. Deksel erop draaien (let op: heet!), potjes omdraaien en de potjes ca. 5 min. ondersteboven laten staan. Dan weer omdraaien en laten afkoelen. En dan smullen maar!

Terwijl de potjes afkoelen is het leuk om eigen etiketjes of labeltjes te maken. En naar wens het deksel bekleden met papier of stof. Kleine, persoonlijke attentie om weg te geven of gewoon voor jezelf!DSC_7222

Veel succes en geniet van het koken en eten! En ik hoor natuurlijk graag hoe het gesmaakt heeft. En hoe de kinderen het vonden om hun eigen jam te maken en daarna op te eten of als kadootje weg te geven!

Vianny

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

3 Antwoorden op “Een goed gevoel en jam met heel veel fruit”

 1. De andijvie stoemp was in ieder geval overheerlijk, die gaan we erin houden…gr. Tiny

  1. Leuk! Dan probeer het jammetje ook maar eens. Groetjes!

Reacties zijn gesloten.