Vakantieherinneringen en andijvie stamppot met spekjes en feta

Is het eigenlijk van je hobby je werk maken of van je werk je hobby maken? Ik ben, zowel professioneel als ook privé, altijd en overal bezig met eten. Op vakantie, in welk land dan ook, heb ik nooit zin in shoppen, maar bezoek ik wel markten, boerderijwinkels, supermarkten, kookwinkels en boekenwinkels. Altijd op zoek naar dat lekkere ingrediënt, die leuke kaasboer of een kookboek in het Frans, Duits of Engels. Dat resulteerde in een wand vol kookboeken om thuis van na te genieten en inspiratie op te doen. Dus niet alleen mijn opvoeding, maar ook reizen beïnvloedt mijn eetgedrag.

Toen ik stage liep in Zwitserland en Eric een paar dagen zou komen, had ik het allergoedkoopste (zolder)kamertje van Gstaad gehuurd bij een oud omaatje. En elke ochtend gezellig ontbijten met Hobelkäse (dun geschaafde rauwmelkse bergkaas) en Bündnerfleisch (luchtgedroogd rundvlees, heel dun gesneden)

Die herinnering aan Kreta toen we die auto huurden en naar het binnenland reden en stopten bij dat kleine restaurant zonder menukaart. We zagen de kok de lamskoteletjes hakken op een boomstronk in de tuin en grillen op de houtskoolbbq.

Samen met een nog heel kleine Fenna en Eric in de Sarlat, Dordogne op de markt. De mooiste producten en ook een leuke kaasboer met geitenkaas. We raakten aan de praat met Gérard en vroegen of wij ook zijn bedrijf konden bezoeken. Volgens mij waren wij de eersten die dat ooit vroegen. Op een kaaspapier tekende hij de wegbeschrijving en we maakten een afspraak. Tijdens de rondleiding vertelde hij vol passie over zijn geiten en over de kazen die hij maakte en natuurlijk moesten we alles proeven. We hebben nog dagenlang genoten van de vele kaasjes die hij ons had meegegeven en tijdens ons volgende bezoek op de markt herkende hij ons zelfs en zwaaide al van ver. Die passie en liefde van een producent voor zijn product is ons altijd bijgebleven.

Tussenstop in Carrara op weg naar Lucca, Toscane om de marmergroeves te bekijken. Indrukwekkend! Maar helaas was het enige restaurant in de buurt gesloten. Maar ze gingen net eten met la famiglia en als we wilden, konden we mee-eten? Dat zagen wij natuurlijk wel zitten en zowel de pasta als ook de sfeer was geweldig!

Ik denk dat veel van deze verhalen de revue passeren op mijn blog. Want ook na 27 jaar samen, genieten zowel Eric als ook ik nog altijd van deze kleine pareltjes.

DSC_0196

Maar we kunnen ook genieten van een lekkere eenvoudige maaltijd. Toen ik enige tijd geleden aankondigde een blog te beginnen, kreeg ik het verzoek om ook makkelijke gerechten te beschrijven. Geen probleem!

Andijvie met slakken-verbodsbord

Heerlijke andijviestamppot met spekjes en/of feta.

Ingrediënten:

 • 1 krop andijvie (lekker uit eigen tuin en beschermd tegen slakken met een onvervalst “slakken-verbodsbord”) of gewoon in een zak, gesneden uit de supermarkt (toch wel minder lekker)
 • 1,25 kg kruimige aardappelen
 • zout
 • 250 gram spekjes en/of 150 gram feta (alleen feta voor de vegetarische variant)
 • 100 ml melk
 • 25 gram boter
 • peper
 • 50 gram pijnboompitten
 • 100 gram cherrytomaatjes
 • 50 ml slasaus of yoghurt

Bereidingswijze:

Schil de aardappels, snij ze in stukken van gelijke grootte (hoe kleiner, hoe korter de kooktijd) Zet de aardappels op in een grote pan met koud water met een beetje zout en kook ze goed gaar (zeker ca. 20 minuten) Snij intussen de andijvie in fijne reepjes en was de groente. Als je een slacentrifuge hebt, slinger de andijvie goed droog. Bak de spekjes uit in een pan zonder boter. Laat ze even uitlekken op keukenpapier. Maak de pan schoon en rooster in de droge pan de pijnboompitten mooi lichtbruin. Doe ze bij de spekjes en zet even aan de kant. Brokkel de feta in kleine stukjes. Snij de tomaatjes in vieren.

Als de aardappels gaar zijn, afgieten en even laten uitdampen. Dan melk, boter en een beetje peper toevoegen en met een pureestamper (op de foto hieronder) een lekker smeuïge puree maken. Niet met de mixer of staafmixer, dan krijg je plakkerige puree. Pureestampers zijn voor een klein bedrag te krijgen in elke kookwinkel of huishoudzaak. Wil je eerst eens proberen, kom maar lenen, ik heb er 2!

pureestamper

Als de puree klaar is, rauwe andijvie, spekjes en/of feta, pijnboompitten en tomaatjes toevoegen en goed mengen. Door de warmte van de puree zal de andijvie iets slinken. Op het laatst de slasaus of yoghurt toevoegen.

Veel succes en geniet van het koken en eten! En ik hoor natuurlijk graag hoe het gesmaakt heeft.

Vianny

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

5 Antwoorden op “Vakantieherinneringen en andijvie stamppot met spekjes en feta”

 1. Lijkt me een lekkere variant voor de doodnormale andijvie stampot die ik normaal maak..;) Ga ik volgende week proberen! Is er ook een alternatief voor de feta of is dat een onmisbaar ingrediënt in dit recept?

  1. Leuk! Als alternatief voor de feta kun je ook blokjes jong belegen of oude kaas gebruiken. Ligt eraan of je de milde of pittige variant lekkerder vindt. Smakelijk!

 2. Janneke Grijsbach zegt:

  Wat een leuke ervaringen!!!!

 3. Marcel Wolff zegt:

  Was lekker, we nemen het recept op in ons favorieten-boekje 😉
  Groetjes, Susanne & co

 4. Het smaakte erg goed! Zeker voor herhaling vatbaar!

Reacties zijn gesloten.